Niş nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Eski dönemlerden beri yapı dekorasyonunda kullanılan nişler, bu günlerde de popülerliğini korumaktadır. Daha önceleri duvarda boşluk bırakılması veyahut ahşap işçiliği ile yapılmış olan nişlerin yaparken bu günlerde en fazla alçı levhalar kullanılır. Şimdi, nişin nasıl yapıldığına bir göz atalım.

Niş Nasıl Yapılır?​

Eğer niş içinde spot aydınlatma kullanılacak ise gereken yerler panç uç (daire testere ucu) takılan matkap ile delinmeli ve elektrik bağlantıları yapılmış olan ampuller yuvalarına takılmalıdır.

Nişin duvardaki iskeletinin yaparken galvaniz duvar u profilleri kullanılmaktadır. Montaj için profillerin niş ölçülerine münasip ebatta kesilmeleri gerekmektedir. Profillerin kesilmesi içinse metal makası veyahut metal kesme diski takılı bir avuç içi taşlama makinesi de kullanılabilmektedir. Kesilen profillerin duvara montajında hepsinden önce profil duvara dayanır ve profil üstünden matkapla duvar delinir. Sonrasında da açılan deliğe münasip ebattaki dübeller pul ve vida takılarak profil üstünden duvara çakılırlar. Son olarak vidaların sıkılmasıyla beraber galvaniz profiller duvara sabitlenirler. Bu ilk safhada yapılmak istenen nişin iskeleti duvarda oluşturulmuş olur. Niş modeline göre duvar u profilleri değişik kalınlıktaki profiller kullanılarak desteklenebilir.

Duvara u profiller sabitlendikten sonra alçı levhalar, sabitlenen profillere münasip uzunlukta ve niş derinliğine münasip genişlikte kesilmelidirler. Alçı levhalar maket bıçağı ile üzerlerinden çizildikten sonra kırılabilir veyahut alçı levha testeresi ile kesilebilirler. Kesilen alçı levhalar ise alçı levha vidaları kullanılarak duvardaki profillere sabitlenirler. Profillere sabitlenen eşit derinlikteki alçı levhaların dış kenarlarına ise u profiller içten sabitlenirler. Bu işlem sonrası ise nişin ön bölümünde açıkta kalan bölgeler, münasip boyutta alçı levha parçaları ile alçı levhalara sabitlenen profillere monte edilirler. Eğer nişte elektrikli aydınlatma kullanılacak ise, niş kapatılmadan önce elektrik kabloları gereken yerlere çekilmelidir. Bu biçimde nişin biçimi meydana gelir ve niş yapımının ilk bölümü tamamlanır.



Niş yapımı için hepsinden önce yapılmak istenen nişin modeli kağıt üstüne çizilerek belirlenir. Daha sonrasında belirlenen şekil duvara kurşun kalemle çizilerek gereken düzenlemeler yapılmaktadır. Son şekil verildikten sonra duvara profil montajına geçilir.

Alçı levhaların montajından sonra ise yeteri kadar saten alçı hazırlanmalıdır. İlk başta niş kenarlarına saten alçı çekilerek üstüne münasip ebatta kesilen köşebentler takılmalıdır. Köşebent montajından sonra ise nişin üstü sıva malası kullanılarak saten alçı ile sıvanmalıdır. Sıva işleminin sonrasında alçının kuruması beklenmeli ve pürüzlü yerler ince bir zımpara kullanılarak pürüzsüz hale getirilmelidir. Bu aşamadan sonra her şeyden önce nişin üstündeki toz temizlenmeli, sonrasında da boya yahut duvar kağıdı uygulamasına geçilmelidir.
 
Geri
Üst Alt