- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Sağlıklı bir yaşam sürmek için düzenli olarak sebze ve meyve tüketilmesi büyük önem taşır. Yaz, kış ve bahar ayları olmak üzere, birçok mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler bulunur. Birbirinden lezzetli ve vitamin deposu olan bu gıdalar, aynı zamanda sera ortamlarında mevsim dışında yetiştirilir. Bu noktada sera ortamında yetiştirilen sebze ve meyveler, her zaman mevsiminde üretilenlere göre daha pahalı olur. Bu pahalılığın sebebi ise seralarda üretilen meyve ve sebzelerin, tarlada yetiştirilenlere göre daha fazla masraflı olmasıdır.
Mevsiminde Üretilen Meyve ve Sebzeler Neden Daha Sağlıklıdır?
Mevsiminde üretilen sebzeler ve meyveler her zaman daha ucuz olur. Üstelik meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesi gerekliliğini, yapılan bilimsel araştırma sonuçları da gösterir. Çünkü sera ortamında mevsim dışı yetiştirilen her sebze ve meyve vitamin ve mineral açısından daha az değerlere sahip olur. Sağlıklı beslenmek isteyen her bireyin sebze ve meyveleri mutlaka mevsiminde tüketmesi şarttır.Dedelerimizin, ninelerimizin dediği gibi sebzeler ve meyveler sadece yetiştiği mevsiminde tüketilmelidir. Mevsimine uygun olarak tarlada yetiştirilen meyveler ve sebzeler lezzet açısından da her zaman sera ürünlerine kıyasla daha lezzetli olur. Tarlada toprakta yetiştirilen ve güneşin nimetlerinden tamamen yararlanılan mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler tamamen organiktir.
Bunlar olgunlaşma süreleri boyunca vitaminleri ve mineralleri de en iyi şekilde içeriklerinde biriktirir. Aynı zamanda insan vücudunun her mevsime göre farklı ihtiyaçları olur. Bu nedenle bu ihtiyaçlarda en iyi şekilde mevsim sebze ve meyveleri ile karşılanır. Doğanın döngüsüne uygun olan sadece mevsimlik sebze ve meyveler sağlık açısından bu nedenlerden dolayı yararlıdır.
Mevsimine Uygun Olmayan Meyve Sebzeler Nerede Yetişir?
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri, “Mevsimine uygun olmayan meyve sebzeler nerede yetişir?” konusudur. Mevsim dışı yetiştirilen sebze ve meyvelerin tümü sera adı verilen yapay ortamlarda üretilir. Seracılık genel anlamıyla naylon ya da camla kapatılmış geniş alanlarda yapılan tarımcılıktır. Seralarda yaz, kış ve bahar aylarında yetişen bütün meyve ve sebzeler üretilir.Seracılığın coğrafi açıdan uygun olduğu bölgeler ise ılık ve sıcak olan yerlerdir. Bu nedenle ülkemizde seracılık yoğun olarak Akdeniz Bölgesi’nde yapılır. Ege Bölgesi de mevsim koşulları açısından uygun olan bir yerdir. Serada yetiştirilen meyve ve sebzelerin vitamin açısından zayıf kalmasının yanı sıra bazı sakıncalı noktaları da vardır.
Günümüzde organik tarıma önem verenler ve bu tarım koşullarına uygun olarak seracılık yapanlar elbette vardır. Diğer yandan üretimi artırmak için insan sağlığına zararlı kimyasal ilaç ve hormon kullananlarda bir hayli fazladır. Daha çok ürün almak için başvurulan hormonlu, ilaçlı meyve ve sebzeler çok sağlıksız ürünlerdir.
Mevsiminde Üretilen Meyve ve Sebzeler
Mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler kış, yaz ve bahar ayları olmak üzere pek çok çeşitten oluşur. Buna bağlı olarak “Sebze ve meyve çeşitliliğinin en bol olduğu mevsimler hangileridir?” sorusunun cevabı, yaz mevsimidir. Yaz aylarında birbirinden güzel ve lezzetli sebze ve meyveler yetişir. Genel olarak mevsimlere göre üretilen bazı meyve ve sebzeler ise şu şekilde sıralanır:- Kış Ayları: Lahana, Pazı, Kereviz, Ispanak, Karnabahar, Pancar, Havuç, Pırasa, Elma, Ayva, Nar, Greyfurt, Kestane, Mandalina, Portakal
- Yaz Ayları: Bakla, Bezelye, Taze Fasulye, Salatalık, Domates, Üzüm Yaprağı, Kabak, Patlıcan, Yeşil Biber, Tere, Marul, Yeşil Salata, Çilek, Yeşil Erik, Kiraz, Kayısı, Şeftali, Dut, Vişne