- Katılım
- 4 yıl 2 ay 25 gün
- Mesajlar
- 25,600
- Tepkime puanı
- 8,841
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- Web sitesi
- forummeskeni.com
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Müslümanlığın kutsal dönemlerinden birisi olan Ramazan ayı yaklaşırken orucu bozacak ve bozmayan aktivitelerle ilgili çok sayıda merak edilen konu ortaya çıkıyor. Gündelik yaşamımızın değişimiyle beraber yaşamsal normlar arasına giren bazı durumlar ise orucu etkileyip etkilemediği yönünde Diyanet’e danışılıyor. Göz damlası ve merhemler bunların başında geliyor. Bilhassa göz rahatsızlıkları olanlar günde birkaç kez gözlerine sıvı damlatarak çeşitli tedaviler için bunu sürdürebiliyor. Sağlık nedeniyle kullanmak zorunda olduğumuz merhem ve göz damlası gibi ürünler orucu bozar mı? Merak edilen soruların yanıtını sizler için derliyoruz.
Oruçluyken göz damlası kullanmak ile ilgili de pek çok soru işareti doğuyor. Bilhassa gözler, burun ve boğaz yapısının aslında birbiriyle son derece yakın ve bağıntılı olması bu soruların temel kaynağında yer alıyor. Göz çevresine sürülen merhemler ve özellikle göz içerisine damlatılan damlalar söz konusu olduğunda ise oruca engel bir durum olup olmadığı Diyanet tarafından açıklanıyor.
Göz Damlası Kullanmak Orucu Bozar Mı?
Göz damlası damlatmak orucu bozar mı diye merak eden kişilerin bu konuda en büyük çekincesi oruçlarının geçersiz sayılmasıdır. Ancak böyle bir durumun söz konusu olmayacağı bazı şartlar gereğince 2005 yılında Diyanet tarafından açıklandı. Diyanet yaptığı açıklamada Kâsânî, Bedâî 2,98’i kaynak göstererek göz damlasının herhangi bir yeme içme gereksinimi teşkil etmediği sonucuna vararak orucu tehlikeye atmadığını ifade etti.
Göz rahatsızlığı bulunan kişilerin miktar açısından da bazı kriterlere bağlı olarak göz damlası kullanmasında oruç için bir sakınca bulunmuyor. Bu miktar için öngörülen referans değerler içinse şöyle bir kalıptan söz edilebilir. İlaç miktarının 1 mililitre üzerinden 1/20’si baz alındığında 50 mikrolitre bir ilaç kullanımı söz konusu oluyor. Bu damlanın göze damlatılması sırasında yaşanacak olan refleks hareketiyle bir miktarının gözden dışarıya taşması ile beraber burun boşluğu yordamıyla mukoza tarafından emilmesi mümkün görünüyor.
Fakat yine de miktar olarak çok düşük bir referans değer söz konusu olduğundan ve bunun sağlık açısından kullanılan bir ürün olup, direkt olarak yeme içme gereksinimi olarak adlandırılamayacağından ötürü göz damlası orucu bozmaz. Diyanet bu konuda yaptığı açıklamayla birlikte ilahiyatçıların verdiği destekle göz rahatsızlığı bulunan kişilere derin bir nefes aldırmıştır.