Meme Apsesi - Mastit Nedir ?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Gögüs apsesi herhangi bir sebebe bağlı olarak gelişen enfeksiyon sonucu deri altında biriken iltihaplı doku olup tıbbi adı mastitis’dir.

Göğüs apsesi daha çok emziren annelerde görülmekle birlikte zaman zaman erkeklerde de görülebilir. Bu makalede göğüs apsesi nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir tedavisi nasıl olur kısaca bahsedeceğiz.

Göğüs Apsesi En Çok Kimlerde Görülür?

2020 bilimsel literatürüne göre her emziren kadının ortalama % 2-3’ünde görülür.2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre emzirmeye bağlı olmayan göğüs apselerinin sigara kullanımına ve aşırı kiloya bağlı olarak geliştiği görülmektedir.

Göğüs Apsesinin Nedenleri?

Emzirmeye bağlı Laktasyonel meme apseleri Streptococcal bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyon sebebiyle oluşur. Emzirmeye bağlı olmayan enfeksiyonlar şu durumlarda oluşur:

-Meme ucundaki çatlaklardan bakteri girebilir
-Süt kanalı tıkalı olabilir
-Şayet göğüs implantı gibi yabancı madde varsa bu enfeksiyona neden olabilir.

Göğüs Apsesinin Belirtileri?

-Emziriyorsanız ve düşük süt üretimi varsa
-Memede ağrı hissediyorsanız
-Meme uçlarında akıntınız oluyorsa
-Meme cildinde kızarma varsa
-Baş ağrısı, bulantı ve kusmanız oluyorsa
-Grip ve yorgunluğunuz varsa

Göğüs Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktora başvurduğunuzda ultrason ile görüntüleyip enjektörle cerrahi boşaltmaya karar verebilir. Hasta bebeğini emziriyorsa ve üç santimden küçükse bu durumda iğne ile ciltten girerek biriken iltihap boşaltılır.
Hasta emzirmiyorsa apsenin tekrarlanma oranı daha yüksek olduğu için drenaj tekrarlanabilir. Deri altından boşaltılan iltihap büyük bir boşluk bırakırsa iyileşmeye yardımcı olması için sarılması gerekir. Apse için antibiyotik süreci başlatılabilir ve sıcak kompres uygulanabilir. Sıcak uygulamanın iltihabı dağıtıcı ve azaltıcı özelliği olacaktır.

Göğüs Apsesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

-Apseye neden olan çatlakları azaltmak için göğüs uçlarına nemlendiriciler kullanılabilir.
-Göğüs uzun süre dolu tutulmamalı sık emzirme imkanı yoksa göğüs sağılmalı.
-Göğüs temiz tutulmalıdır.
-İç çamaşırları sık sık değiştirilmelidir.

Emziren annelerde göğüs apsesi belirtileri varsa kesinlikle öncelikle doktora görünmesi gerekir. Çünkü her hastalıkta olduğu gibi göğüs apsesinde de erken tedavi iyileşme sürecini hızlandırır. Geç gelen tedavi süreci uzatacağı için belki de bebeği emzirmeden kesmesine neden olabilecektir.
 
Geri
Üst Alt