Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? - Melisa Çayının Faydaları - Melisa Sağlığa Faydaları

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? - Melisa Çayının Faydaları - Melisa Sağlığa Faydaları


Melisa bitkisi (Melissa officinalis) nane familyasındandır ve genel olarak sakinleştirici etkisiyle bilinir. Özellikle stres ve kaygıyı azaltmak, uyku düzenini sağlamak, iştah açmak için kullanılan melisa çayı Orta Çağ, hatta daha önceki dönemlere kadar giden bir geçmişe sahip. En eski kullanımının böcek ısırıklarına karşı olduğu biliniyor.

Yabani olarak güney Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişen melisa limona benzer hafif bir kokuya sahiptir ve yaz aylarının sonuna doğru küçük beyaz çiçekler açar. Bilinen diğer adları; nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsamdır. Melisanın genel kullanımı kurutulmuş yapraklardan hazırlanan çaydır ancak kapsül, krem, yağ formlarında bulunabilir.

Uyku sorunlarında kullanılır
Sinirleri yatıştırır
Stresi azaltır
Mide rahatsızlıklarını azaltır
Sindirim sorunlarına karşı kullanılır
Gaz giderir
Ateş düşürür
Ter atılmasını sağlar

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yarım litre kaynamış suyu ateş üzerinden alıp 10 gram kurutulmuş melisa atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Hazırladığınız melisa çayından bir bardak içip geri kalanını buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen olan 1.5 – 4 gram (1 ile 3 çay kaşığı arası) arası kurutulmuş melisadır.




Melisanın Sağlığa Faydaları

Melisa çayının stresi azaltma, uyku bozukluklarını düzenleme ve sakinleştirme özelliklerinin yanı sıra içeriğinde melisa bulunan cilt kremlerinin uçuk tedavisinde etkili olduğu biliniyor. Yine aynı şekilde mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Özellikle melisa yağı güçlü bir anti bakteriyeldir. Bu alanda çok az sayıda çalışma bulunmasına karşın bazı araştırmaların Alzheimer hastalarında melisanın bilişsel işlevde gelişme sağladığı yönünde sonuçları bulunmaktadır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt