Masif parke nasıl cilalanır?

Katılım
3 yıl 7 ay 1 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Masif parke, genel olarak iç mekanlar için kullanılan ağaç ürünü bir yer döşemesi türüdür. Üstünde cila bulunmaktadır ve çizilme, bozulma, yıpranma gibi hallerde cilanın bölümsel olarak soyuması sonucu dış faktörlere korumasız kalması mümkün olabilir. Bu biçimde hallerde ahşabın temizliğe ve suya dayanıklılığını yitirmesinin yanında kullanışlılığı azalıp ömrü kısalabilmektedir. Çizilmiş ve yıpranmış masif parkelerin cilalanarak yenilenmesi ve tekrar dayanıklı duruma getirilmesi gereklidir. Bunu yapmak için bu gibi hallerde masif parkelere sistre cila uygulanabilmektedir.

Sistre cila uygulaması doğru yapıldığı durumda masif parkelerin görünümü bütünüyle yenilenmiş gibi olabilecektir. Bu nedenle bu işlemim doğru adımlar atılarak ve doğru ekipmanlarla yapılmış olması gerekir. Parkelerin her şeyden önce zımpara makinesi vasıtasıyla bütünüyle düz ve hatasız halde sımparalanması gerekir. Yüzey farklılıkları veya eğim oluşturacak halde hatalı bir zımpara işleminden kaçınılmalıdır. Sonrasında zımpara işleminde meydana gelen talaşlar toplanmalı ve bir nebze tutkal kullanılarak macun biçimine getirilip masif parke üstündeki boşluklara uygulanıp doldurulmalıdır. Boşluklara macun uygulanırken buralarda da yüzey farkı oluşmamasına fazlasıyla özen gösterilmesi gerekir. Macun oluştururken ahşap mateyalin kendisinin kullanımı hem tasarruf aynı zamanda materyaller arası üst noktada benzerlik sağlayacaktır.



Zımparalama ve boşlukların doldurulması işleminin sonrasında macunun kuruması sağlanmalı, devamında parkeleri cilalama işlemine geçilmelidir. Cilalama işlemi için münasip boyutlarda bir rulo ve zemin alanının büyüklüğüne göre ölçüde su bazlı parke verniği gerekir. Zemine ilk başta astar olarak temiz rulo fırça kullanarak bir kat vernik uygulayıp kurumaya bırakılmalıdır. Cilanın kuruması averaj 3 saat kadar sürmektedir. Bu bölümde rulonun da temizliği sentetik tinerle sağlanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Astar olarak uygulanmış cilanın kurumasından emin olduktan sora temiz ruloyla bir kat daha cila uygulayıp benzer halde kurumaya bırakılmalıdır. Benzer işlemle cila görünümünün yeterli ve örtücü olduğuna emin olunana kadar tekrar edilmelidir. Parkelerin vernikleme işlemi bitince tümüyle kuruduğuna emin olana kadar zemine bir şey değdirilmemelidir. Rulonun temizliği sentetik tiner vasıtasıyla son olarak sağlandıktan sonre ihtiyaç durumunda tekrar kullanılmak üzere kaldırılmalıdır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt