Martılar ne yiyeceklerini insanları izleyerek seçiyor

Katılım
2 yıl 2 ay 14 gün
Mesajlar
17,913
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e

İngiltere'nin Brighton kentinde yapılan bir araştırmada, martıların insanların tükettikleri yiyecekleri izleyerek besinleri seçtiği ortaya çıktı​


İngiltere'de yapılan bir araştırma, martıların insanların yiyeceklerine ortak olmalarını engellemek için "kuşları beslemeyin" yazılı tabelalardan daha fazlasının gerektiğini ortaya koydu.
Brighton sahilinde ringa martıları üzerinde yapılan çalışmayla martıların yiyecek tüketimi konusunda insanları 'taklit ettiği' belirlendi.


"MARTILARIN ZEKASINI GÖSTERİYOR"​



3594393_b5e2bd1c086187cf007cd6fd99ab184c.jpg


Guardian'da yer alan habere göre Sussex Üniversitesi'nde biyolog ve araştırmanın yazarı olan Franziska Feist, "Yetişkin martıların insanların davranışlarına dikkat edebildiklerini ve bunu kendi yiyecek arama tercihlerine uygulayabildiklerini gösterdik. Martıların kentleşmesinin çok yeni olduğu göz önüne alındığında, bu yetenek martıların genel zekası ve davranış esnekliğinden kaynaklanıyor olmalı" dedi.

Son çalışmada Feist ve meslektaşları farklı renklerdeki cips paketlerini martılardan birkaç metre uzağa yerleştirdi.
Bilim insanları cipsleri yemediklerinde martıların sadece beşte birinden daha azı yakınlara yerleştirilen cips paketlerine yaklaştı.
Ancak araştırmacılar cips atıştırırken, kuşların %48'i paketlere yaklaştı.

BİLİM İNSANLARININ YEDİĞİ CİPSLERE YÖNELDİLER


3594393_7353ee13fceb0754824e43cd42aa8e84.jpg


Bu tür yaklaşımların yaklaşık %40'ı martıların cips paketlerini gagalamasıyla sonuçlandı. Bunların %95'i bilim insanının yediği paketle aynı renkteki pakete yöneldi.
Feist, "Halkı martıları doğrudan beslemekten caydırmak yeterli olmayabilir" dedi.
Exeter Üniversitesi'nde ringa martıları konusunda uzman olan ve çalışmaya katılmayan Dr. Madeleine Goumas ise şunları söyledi:
"Daha önceki araştırmalardan martıların yiyecek ararken insanlardan gelen bilgileri kullandıklarını zaten biliyorduk. Bu çalışma, martıların yediğimiz yiyeceğin türünü de öğrendiklerini gösteriyor. Bunu bilmenin, insanlar ve martılar arasındaki olumsuz etkileşimleri nasıl azaltacağımız konusunda etkileri olabilir. Çünkü martılara istemeden de olsa yeni gıda maddelerini tüketmeyi öğretiyor gibi görünüyoruz."
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 4 gün
Mesajlar
25,266
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Okumadım yazıyı... Ama martıların zekaları falan yazıyor.. Muhtemelen kuşlar zeki diyorlardır ezber görmek yapmak falan... Bu kuşlar o kadar zeki olsa balık avlamanmasını geliştirirlerdi... Kargalar bunlara depar atar...
 
Geri
Üst Alt