Manavgat yangınında ikinci gün!

Katılım
3 yıl 6 ay
Mesajlar
3,002
Tepkime puanı
1,099
Konum
Gezegen
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 4 ayrı noktada orman yangını çıktı. Havadan ve karadan müdahalenin devam ettiği yangın bölgesinde alevler, yerleşim yerleri ve tarım alanlarına da sıçradı. Yangından 62 kişi etkilendi, bazı evler boşaltıldı. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Öte yandan Akseki'de çıkan yangından acı haber geldi. Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, "Yangın nedeniyle Kepezbeleni yolu kapandı, 13 kişi mahallede mahsur kaldı. İtfaiye, Jandarma ekiplerimizin müdahalesiyle 12 kişi kurtarıldı. Dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel maalesef yaşamını yitirdi. Mahalledeki evlerin yüzde 80'i de yanmış durumda" dedi. Hasan Ali Yüksel'in ölümünün ardından, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Osman Gardaş ve Şehri Gardaş'ın da hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan Manavgat Devlet Hastanesi'nde entübe durumundaki 10 hasta başka hastaneye nakledildi. Hastaneyle ilgili tahliye işleminin de tehlikenin kalkmasının ardından durdurulduğu öğrenildi. Bakan Pakdemirli de, hastanenin yangınla ilgili tehlikeyle karşı karşıya olmadığını ve hizmete devam edildiğini kaydetti.

Dün saat 12.05'te Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 farklı noktada çıkan yangın şehir merkezine kadar ulaştı. 2 uçak, 19 helikopter, 6 dozer, 200 arazöz ve 800 personelle yangına müdahale ediliyor.

Manavgat'ta kriz masası oluşturularak evleri boşaltılan vatandaşlar için 700 civarında konaklama yeri ayarlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilçede 4 noktada başlayan ve geniş bir alana yayılan yangın alanında incelemelerde bulundu.

HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI​

Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Manavgat'ın farklı noktalarında dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan orman yangınına gece boyunca karadan müdahale devam etti. Akseki ilçesinde de gece yarısı başlayıp, rüzgarın etkisiyle büyüyerek Manavgat ilçesine sıçrayan orman yangınına da müdahale ediliyor.

Her iki yangına sabah saatlerinden itibaren havadan da müdahale başladı.

Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni, Karaöz mahalleleri ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahallerindeki bazı evler boşaltıldı.

Mahallelerde evler, ahırlar yandı. Vatandaşlar bir yandan evlerine ulaşan yangını bahçe hortumlarıyla söndürmeye çalışırken, bir yandan da hayvanlarını bölgeden uzaklaştırıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sabah saatlerinde helikopter ile bölgede inceleme yaptı.

BAKAN PAKDEMİRLİ SON BİLGİLERİ AÇIKLADI​

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlardaki son gelişmelere ilişkin şunları söyledi:

"Yangınları kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Manavgat yangınımız kontrol altında ancak Akseki'deki çıkan yangın devam ediyor. Mersin'de Silifke ilçesinde yangın devam ediyor. Yangının yüksek gerilim hatlarından dolayı olduğu düşünülmekte. 3 uçak, 29 helikopter, 438 arazöz, 1838 personel görev yapmakta. 1 kaybımız var. Akseki'de 82 yaşındaki vatandaşımız vefat etti. Oymapınar Barajı'nda 10 kişinin mahsur kaldığı öğrenildi, hayati tehlikeleri yok. Helikopterle alma imkanımız yok. Ambulansımız ve AFAD yolda, onları oradan tahliye etme gayretindeler. Önceliğimiz cana bir şey gelmemesi. Çok yönlü soruşturmalar devam ediyor. Rüzgarın güçlü, nemin düşük olması işimizi zorlaştırıyor."

3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 10 KİŞİ KURTARILDI​

Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden orman yangınında ölü sayısı 3'e yükseldi. Akseki'nin Kepezbeleni köyünde dün akşam 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel'in ölümünün ardından, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 vatandaşın daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş'ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum."

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit de "Oymapınar Barajında mahsur kalan 10 vatandaşımız kurtarıldı" açıklamasını yaptı.

AFAD'dan yapılan açıklamada ise, "3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

BAKAN KOCA: MANAVGAT'TA ÇIKAN YANGINDAN 62 KİŞİ ETKİLENDİ​

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Manavgat'taki yangına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakan Koca, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Manavgat'ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3'ü yanık, 2'si kırık, 57'siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet Hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun."

GECE YARISINDAN SONRA BİR NOKTADA DAHA YANGIN ÇIKTI​

Manavgat'ta dün 4 ayrı noktada başlayıp hızla yayılan yangına gece boyu ekipler müdahaleyi sürdürürken, komşu ilçe Akseki'ye bağlı Kepezbeleni Mahallesi'nde ise saat 01.30 sıralarında başka bir orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, Manavgat ilçesinde bulunan Oymapınar Barajı çevresindeki mahallelere sıçradı. Yangın nedeniyle birçok mahalle boşaltılırken, vatandaşlar gece yarısı aniden gelen yangın nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvanlarını alamadan can havliyle evlerini boşalttı.

EVLER BOŞALTILDI​

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, bütün ekiplerin gece yarısında Güzelyalı ve Saraçlı mahallelerine sevk edildiğini belirterek, "Tedbir amacıyla ilçemizin Karavca, Güzelyalı, Gebece, Saraçlı, Aksaz, Demirciler, Aşağı Işıklar, Bucakşeyhler, Yeniköy mahalleleri tamamen Çeltikçi ve Ulukapı mahallerinde ise bazı evler boşaltıldı" dedi.

Manavgat Oymapınar yolu trafiğe kapanırken, yangın Bucakşeyhler Mahallesi'nde birçok eve zarar verdi. Bölgede bulunan bir firmanın deposu tamamen yanarken, bölgede bulunan bir safari firmasına ait parkta çok sayıda aracın zarar gördüğü belirtildi.

Boşaltılan Oymapınar Mahallesi'nden olduğunu söyleyen Bayram Ali, "Oymapınar'ın girişi ve çıkışı yandı. Baraj gölü kenarındaki evler yandı. Köye girişi kapattılar. Köyün yüzde 90'ı dün geceden tahliye edilmişti ama mahsur kalanlar oldu" diye konuştu.

YANGIN MANAVGAT ŞELALESİ'NE YAKLAŞTI​

Yangın, Manavgat Şelalesi'ne de 3 kilometre kadar yaklaştı. Yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının nedeniyle oluşan küller şiddetli rüzgarla birlikte Manavgat şehir merkezine ulaşırken, Manavgat Şelalesi'ne girişler kapatıldı. Oymapınar ve Manavgat barajlarında elektrik üretimi durduruldu, kapakların kapatılmasıyla da Manavgat Irmağı'nda su seviyesi düştü.

BAKAN PAKDEMİRLİ: 600 HEKTAR YANDI, 3-4 KATINA ÇIKABİLİR​

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Henüz kontrol altına alınmamakla beraber, fazla sayıda odağın olması ve bunlarla mücadele ediliyor olması şuanda yangını tamamen kontrol altına almamız konusunda işimizi zorlaştırıyor” açıklamasını yaptı. Pakdemirli, akşam saatlerinde 600 dönüm olarak gördükleri alan zararının 3-4 misline çıkabileceğini kaydetti.

Antalya Manavgat yangınının henüz kontrol altına alınamadığını aktaran Pakdemirli, “Fazla sayıda odağın olması ve bunlarla mücadele ediliyor olması şuanda yangını tamamen kontrol altına almamız konusunda işimizi zorlaştırıyor. Tabi ki burada önceliğimiz yerleşim yerleri olduğu için, ormanlık alanda henüz tam anlamıyla yangın kontrol altına alınamamış durumda. Zarar gören vatandaşlarımız, dumandan etkilenen vatandaşlarımız vardı. Bunların çoğu hastanelerden taburcu edildi. 5-6 kadar vatandaşımızı da ziyaret ettik. Geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Can kaybının olmaması bizim açımızdan teselli edici” diye konuştu.

BAKAN PAKDEMİRLİ: ENTÜBE HASTALAR NAKLEDİLDİ​

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manavgat Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde entübe durumundaki 10 hastanın tedbir amaçlı başka hastaneye nakledildiğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, hastanenin yangınla ilgili tehlikeyle karşı karşıya olmadığını ve hizmete devam edildiğini kaydetti.

TAHLİYE İŞLEMİ DURDURULDU​

Manavgat'ta yangının büyümesi ve ilçe merkezine çok yakın olan Sarılar Mahallesi'ne ulaşması üzerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta olan Manavgat Devlet Hastanesi'ndeki hastaların tahliyesine karar verilince önce tam donanımlı ambulanslarla entübe hastaların bölgedeki diğer hastanelere nakli başladı.

Sarılar'da yangının Devlet Hastanesi ile arasındaki bölgenin kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmaları yapıldığı bilgisi üzerine Orman Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü görüşmeleri sonucu hastanedeki yangın tehlikesinin ortadan kalmasıyla tahliye işleminin de durdurulduğu açıklandı.

Hastaneye Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür de geldi. Hülür, hastane için alınan tahliye kararının, yangın tehlikesinin hastane açısından ortadan kalkması nedeniyle durdurulduğunu söyledi.
 
  Benzer konular Forum Tarih
Akdeniz Bölgesi 0 196

Benzer konular

Geri
Üst Alt