Kuşburnu

Katılım
3 yıl 5 ay 29 gün
Mesajlar
3,002
Tepkime puanı
1,099
Konum
Gezegen
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
af9e7f72bd7449fd9dcf575c79a8fc12.jpg

Kuşburnu
Latince Adı: Rosa canina
İngilizce Adı: Rose hips
Familyası: Rosaceae

Yayılışı: Genel olarak Avrupa ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir.
Kullanılan Kısmı: Etlenmiş çiçek tablası
Kimyasal Bileşimi: Vitaminler ve karotenoitler: Askorbik asit, tokoferol, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, rubiksantin, likopen, beta-karoten, beta-kriptoksantin, zeaksantin, lutein
Polifenolik bileşikler: Flavonoidler, antosiyaninler, proantosiyanidinler ve tanenler, Meyve asitleri: malik asit, sitrik asit. Pektin ve mineraller.

Kuşburnunun faydaları nelerdir?
Kuşburnu, sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Yüksek oranda antioksidan içeren, vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek olan ve aynı zamanda oldukça da lezzetli olan bu meyve çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilir. Kuşburnu meyvesinin faydaları aynı zamanda kuşburnu çayı faydaları veya kuşburnu marmelatı faydaları olarak da tabir edilebilir. Doğanın nimetlerinden bir tanesi olan bu meyvenin sağlık üzerindeki bazı faydaları şunlardır:

  • Mükemmel bir Antioksidandır
Polifenol bileşenler, C ve E vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanları çok yüksek oranlarda içeren kuşburnu meyvesi, bilinen en güçlü antioksidan meyvelerden bir tanesidir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltır. Dolayısıyla oksidatif stresin rol oynadığı kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer bazı kronik hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar.

  • Kalp ve Damar Hastalıklarından Korur
Yine yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak kuşburnu meyvesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle damar yapısının korunmasına, bu sayede ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaya yardımcıdır. Kan basıncını düşürme, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini azaltma gibi etkileri olduğu bilinen kuşburnu, kalp hastalıklarından korunmak isteyen bireyler tarafından mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.

  • Diyabet Hastalarında Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcıdır
Kuşburnunun insülin duyarlılığını artırması, kan şekeri regülasyonunu desteklemesi gibi etkileri vardır. Bu sayede insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeye, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kuşburnu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında kilit rol oynayan C vitamininin en yüksek oranda yer aldığı besinlerden bir tanesidir. Bununla birlikte A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler. Enfeksiyöz ajanlara karşı bağışıklık yanıtını güçlendirir. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu olduğu söylenebilir.

  • Diyet Yapan Kişilerde Kilo Kaybını Destekler
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar kuşburnu meyvesinde yer alan tiliroside adlı bir antioksidan maddenin yağ yakımını hızlandırdığı ve kilo alımını azalttığını göstermiştir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu bitkisinin, her ne kadar daha fazla kanıta ihtiyaç duyulsa da zayıflama diyeti uygulayanlarda kilo vermeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

  • Gastrointestinal Hastalıkları Yatıştırır
Kuşburnu meyvesi veya çayı, mide hastalıkları bulunan kişilerde midenin pH dengesini değiştirmesi nedeniyle ülser oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. İshalin iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca mide hastalıklarının büyük bir bölümünden sorumlu olan Helicobacter Pylori adlı mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyonun dindirilmesine, dolayısıyla gastrit ve ülserin tedavisine önemli bir katkı sağlar.

  • Cildi Yaşlanmaya Bağlı Etkilerden Korur
Vücut proteinlerinin büyük bir kısmını oluşturan ve cildin yenilenmesinde, elastikiyetin oluşturulmasında, yaraların iyileştirilmesinde kilit rol oynayan protein kolajendir. Kuşburnu bitkisinde çok yüksek oranda bulunan C vitamini, kolajen üretimini uyarır. Bu sayede cildin güneşin zararlı UV ışınlarından korunması, daha sıkı ve genç bir görünüme kavuşması, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun geciktirilmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Aynı zamanda kuşburnu bitkisinde bulunan ve bir karotenoid türü olan astaksantin, kolajenin parçalanmasını önleyerek yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Diğer karotenoidler ve özellikle A vitamini ve likopen açısından da zengin bir meyve olan kuşburnunun düzenli tüketimi cildi zararlı dış etkenlerden koruma konusunda oldukça etkilidir.

  • Ağrı ve İnflamasyonu Azaltır
Kuşburnu; inflamasyonun ve eklem ağrılarının azaltılmasında önemli etkileri bilinen galaktolipidler ile polifenoller açısından oldukça zengindir. Bu sayede osteoartrit ve romatoid artrit hastalarında görülen eklem ağrılarının dindirilmesinde, otoimmün hastalıklar ve kronik enfeksiyonlarda inflamasyonun azaltılmasında etkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Yukarıda görüldüğü gibi sağlık üzerinde birçok faydası bulunan kuşburnu bitkisinin aynı zamanda gut hastalığı, sırt ağrıları, sindirim sorunları, safra taşları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi pek çok alanda da fayda sağladığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu olumlu etkilerin birçoğuna yönelik bilimsel araştırmalar halen devam ettirilmektedir.

Kuşburnu nasıl tüketilir?
Kuşburnu meyvesi, ülkemizde çok farklı formlarda çok yaygın olarak tüketilen bir besindir. Halk arasında en çok sevilen bitki çaylarından biri kuşburnu çayıdır. Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından tüketilen kuşburnu çayı aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahip olduğundan vücuttan ödem atma, idrar yolu enfeksiyonlarından korunma gibi faydaları da beraberinde getirir. Kuşburnunun bir diğer ürünü olan kuşburnu marmelatı, ülkemizin pek çok kesiminde bir kahvaltılık ürün olarak tüketilir. Kuşburnunun yoğunlaştırılmış bir versiyonu olduğundan içerdiği antioksidanlar, vitamin ve mineraller açısından kuşburnu marmelatı oldukça zengindir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında, hasat zamanı olduğundan kuşburnu meyvesine taze olarak da ulaşabilmek mümkündür. Kuşburnu faydaları arasında en önemlilerinden bir tanesi de C vitamini içeriğinin çok yüksek olmasıdır. C vitamininin ısıl işlem, metalle temas gibi durumlarda önemli ölçüde kayba uğraması nedeniyle kuşburnunun taze olarak tüketilmesi vitamin alımını artırır. Bu nedenle yaz sonu ve sonbahar başına denk gelen bu dönemde mümkün olduğunca taze kuşburnu tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca bu zamanda alınan taze kuşburnular, kış için kurutulabilir.
 

Uhibbu

اُحِبُّ
Katılım
3 yıl 7 ay
Mesajlar
906
Tepkime puanı
801
Konum
istanbul
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Bugün kuşburnu marmelatlı bi kurabiye yedim..hem cok şaşrdm hem çok begendim..çok yakışıyomuş onu anladm.
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
bi dolu torba var.. ara sıra bir avuç kaynatır içerim.. bir kaç sefer daha çıkıyor demi bereketlide..
 
Geri
Üst Alt