Kuran’a Göre Müminlerin Özellikleri Nelerdir?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Cemaat namazı mümin


İnsanlık için yegane kılavuzumuz olan ilahi kitabımız Kur’an-ı Kerim’e müminlerin özellikleri nelerdir diye sorduğumuzda karşımıza birçok nitelik çıkar. Dünyaya geliş gayesini idrak etmiş insan için bu niteliklere haiz olabilmek asıl hedef olmalıdır. Yaşam mücadelesi içinde Kur’an da sunulan bilgiler, öngörüler ve sonuçlar dikkate alındığında oluşturulacak farkındalık, her alanda değişim ve gelişim sağlayacaktır. İlahi kaynağımızda olması gereken insan prototipi anlatılırken cinsiyet, dil, renk, zümre ayrımı yapılmamış, inananlar ve müminler tabirleri seçilmiştir. Dünya üzerinde yaşanılan bunca kaos içinde belki de ilk farkındalık bu olmalıdır.
Kur’an da müminlerin özellikleri kaç tanedir?
Kur’an ayetleri içine serpiştirilmiş, ana hatlarıyla yaklaşık elli adet mümin özelliğinden bahsetmek mümkündür. Bu özellikler sıralandığında, mümin olma yolunda çaba sarf eden insan için kendi denetimi, özeleştirisi için bir kontrol listesi ortaya çıkacaktır. Yüce Rabbimiz insanı nasıl ve neden yarattığını açıkladığı Kur’an- Kerim’de, niyet ve arzu ettiği kamil insan modelini de, müminin özelliklerini sıralayarak vermiştir. O halde müminin özellikleri nelerdir sorusunun kapsayıcı cevabı da Allah’ın razı olacağı bir kul olmak olmalıdır. Bunun yolu bu imtihan dünyasını Allah’ın gör dediği yerden görebilmeye çalışmaktır. Bize bu görüşü açacak olan da Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sünnetleridir. O, en güzel örnektir. Örnekliği, Kur’an-ı Kerim’de sıralanan mümin özelliklerinin tamamına sahip olmasındandır.
Müminin özellikleri nelerdir?
Müminler; Yalnızca Allah’a kulluk ederler. Yalnız Allah’tan korkarlar. Allah’a güvenirler. Allah’a çokça şükrederler. Allah’tan af ve bağışlanma dilerler. Sürekli Allah’ı anarlar. Rabbin adı anıldığında ürperirler. Yaradan’a asla şirk koşmazlar. Kur’an a sıkı sıkıya bağlıdırlar. Hakk karşısında acizliklerinin farkındadırlar, mütevazidirler, namazlarını huşu içinde kılarlar. Boş şeylerden yüz çeviriler. Malları ve canlarıyla Allah yolunda savaşırlar. Zannın kötüsünden sakınırlar. Emanetlere asla ihanet etmezler, verdikleri sözü tutarlar.
Onlar kibirlenmezler, tüm güçleri ile inkarcılarla savaşırlar, öfkelerini yutarlar. Zulme karşı çıkarlar. Hakk’ı söylemekten asla vazgeçmezler. Ölçüde tartıda hile yapmazlar, şeytan ve yandaşlarını düşman edinirler, müminleri dost ve sırdaş tutarlar, ibadetlerini titizlikler yaparlar, fedakar ve yardımseverdirler, yetim hakkı yemezler, yolda ve darda kalmışa yardım ederler. Darlıkta da bollukta da infak ederler, haksız yere bir cana kıymazlar, helal ve temiz olandan yerler, insanlar arasında adaletle hükmederler. İyiliği emreder kötülükten sakındırırlar, temizliklerine çok dikkat ederler. Zorluklara katlanırlar, işlerinde istişare ile hareket ederler.
Gerçek müninler, Allah’a yakınlaşmak için vesileler ararlar, şeytanların etkisine girmezler, münafıklara karşı mücadele ederler, atalarına körü körüne uymazlar, akıllarını kullanırlar, haset etmezler, insanları çekiştirmez dedikodu yapmazlar, zulme karşı çıkmakta zenginlik ve mevki gözetmezler, israf etmezler, dinde aşırılıktan kaçınırlar, çoğunluğa uymazlar Allah’ın yoluna uyarlar. İffetli davranırlar namuslarını ırzlarını korurlar. İnsanları Allah’ın dinine davet ederler, her şeyin Allah’ın kuşatması altında olduğunu bilirler.
Mümin özellikleri ve irade…
Yukarıda sıraladığımız müminin kontrol listesinde bulunan nitelikleri akılda tutularak, bunlara uygun yaşamak ancak irade ile mümkündür. Yüce Rabbimizin her birimize bahşettiği akıl ve irade melekelerini doğru kullanmak doğru yolda olmayı getirecektir. İyi ya da kötüyü seçmek insan iradesine bırakılmış, imtihan vesilesi kılınmıştır. Yüce Rabbimizin bizden istediği irademizi sırat-ı müstakim üzere kullanmak ve razı olacağı şekilde yaşamamızdır. İnsan yaratılışı itibari ile iyi ile kötü kombinasyonudur. Neyi seçeceği yolunun aydınlık mı karanlık mı olacağını belirler. Yüce Rabbimize güvenip iyi işler yapanlara bu dünyada da öbür dünyada da iyilik verileceği müjdelenmiştir
 
Geri
Üst Alt