Kürtaj Nasıl Yapılır?

Katılım
3 yıl 4 ay 20 gün
Mesajlar
602
Tepkime puanı
275
Konum
Antalya
Cinsiyet
bPg20e

Kürtaj Nedir?​

Kürtaj (küretaj) rahim tahliyesi demektir. Rahim içinde istenmeyen her ne olursa küretaj yapılabilir. İstenmeyen gebelikler, rahim içi polipler, miyomlar ve tanı konamamış lezyonlara küretaj yapılabilir. Kürtaj Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlamı ‘kazıyarak temizleme’ demektir. Ancak günümüzde daha kolay olan vakum yöntemiyle yapılır.

Kürtaj eskiden metal uzun saplı çay kaşığı benzeri bir alet ile kazıyarak yapılırdı. Rahim içi zarın kazınması beraberinde kanama, yapışıklık ve rahim delinmesi gibi riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu tür komplikasyonlar günümüzde vakumlu küretajın kullanımı ile belirgin azalmıştır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?​

Kürtaj jinekolog tarafından yapılır. İşlem öncesi kişinin 6 saat aç olması istenir. Genellikle sedasyon anestezisi altında uygulanır. Eskiden metal kaşık benzeri bir aletle yapılmaktaydı. Kürtaj günümüzde daha güvenli olan ucu delik plastik kanüllerle yapılmaktadır. Plastik kanülün dışarıda kalan ucuna enjektör ya da elektrikli vakum aleti takılarak rahim içi istenmeyen dokular temizlenir. Vakumlu kürtajın kullanımı sonrasında kanama, enfeksiyon ve rahim delinmesi gibi komplikasyonlar belirgin azalmıştır.

Kürtaj Aşamaları Nelerdir?​

Kürtaj küçük cerrahi bir işlemdir. Rahim içinden gebelik alınması için kullanılsa da tanı ve tedavi amaçlı da uygulanır. Kürtaj aşamaları sırasıyla şunlardır;

  • Kadın jinekolojik masaya alınır.
  • Üzeri steril örtü ile örtülür.
  • Vajina steril solüsyonlarla temizlenir.
  • Vajinaya steril tek kullanımlık spekulum aleti yerleştirirlir.
  • Rahim ağzı tenekulum denen bir aletle tutularak sabitlenir.
  • Rahim ağzı hegar bujileri denen farklı kalınlıklardaki metal ya da plastik çubuklarla açılır.
  • Açılan rahim ağzından, uçları delik, özel plastik kanüller rahme ilerletilir.
  • Rahim içi kanüle ileri geri, sağ sol hareketler yaptırılarak iyice temizlenir.
  • Kanül hareketleri sırasında dışarıda kalan uca takılmış enjektörle negatif basınç uygulanır.
  • Kanül çekilerek rahim içi ultrason ile kontrol edilir.
  • Spekulum çıkartılarak kürtaj sonlandırılır.
  • Kürtaj sonrası kadın 1-2 saat dinlendirilir ve bu sırada kanama açısından gözlenir.
  • Anestezi etkisinin geçmesi ve dinlenmesi sonrasında önerilerle taburcu edilir.

Kürtaj Kimlere Yapılır?​

Kürtaj 18 yaş üzeri istenmeyen gebelik durumlarında yasal şartlar sağlanıyorsa yapılabilir. Yasal kürtaj sınırı 10 haftadır. 10 hafta üzeri gebeliklerde kürtaj heyet onayı dahilinde yapılır. Bebekte anomali olması, annede gebeliğin devamı halinde ciddi sağlık sorunu oluşacağı zaman küretaj için 3 hekim imzalı heyet raporu gerekir.

18 yaş altı kişilerde tüm bunlara ek olarak ebeveyn onayı aranır. Eğer kişi evli ise eş rıza ve yazılı onayı şarttır. Küretaj evliliklerde ortak alınan bir karar olmalıdır.

Küraj Ne Kadar Sürer?​

Kürtaj 5-10 dakika süren bir tıbbi müdahaledir. Hazırlıklarla birlikte 15-30 dakikalık bir zaman alır. Kürtaj bitince kadın gözlem odasına alınır. Burada hem dinlenir hem de kanama kontrolü yapılır. Anestezi etkisinin geçmesi, kişinin toparlanması ve son kontrolde sorun saptanmaması üzerine kişi önerilerle evine gönderilir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler​

Kürtaj tıbbi bir müdahaledir. Cerrahi sonrası uyulması gereken tüm kurallar kürtaj içinde geçerlidir. Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

  • Tuvaletin yapılmasında bir sorun olmaz.
  • Tuvalet sırasında kuvvetli ıkınılmamalıdır.
  • Tuvalet temizliği önden arkaya, ılık su ile yapılmalıdır.
  • Genital bölge nazikçe kurulanmalı, nemli bırakılmamalıdır.
  • Kürtaj sonrası ilk gün temiz pedlerle, yakın kanama takibi yapılmalıdır.
  • Küretaj sonrası 10-15 gün az miktarda ara kanamalar olabilir.
  • Doktorun vereceği ağrı kesiciler gerekli hallerde kullanılabilir.
  • Kötü kokulu akıntı, batın ağrısı ve ateş enfeksiyon işaretidir.
  • Enfeksiyon belirtileri varsa hemen doktor muayenesi gerekir.
  • Kürtaj sonrası ilk gün masa başı işlerde çalışılabilir, ancak mümkünse istirahat önerilir.
  • Kürtajdan 4-6 hafta sonra adet görülür. Adet gelmedi ise doktor kontrolü gerekir. Kürtajdan hemen sonra tekrar gebe kalma ihtimali vardır.
  • Kürtaj sonrası ayaktan duş almada sakınca yoktur.

Kürtaj Yasal Mı?​

Kürtaj yasal bir işlemdir. Ülkemizde 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 no’lu yasa ile nüfus planlaması gereği kürtaja izin verilmiştir. Yasal olarak 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı kürtajla sonlandırılmasında sakınca görülmemektedir.

Ülkemizde istenmeyen gebeliklerde küretaj 10 haftaya kadar kişinin veya çiftin kendi rızası ile yapılabilir. Bazı ülkelerde kürtaj zaman zaman yasaklanmaktadır. Kürtaj hiçbir zaman bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Her ne kadar günümüzde kolay bir şekilde yapılabilse de beraberinde bazı riskler de vardır. Fazla sayıda kürtaj olmak rahim zarını yapıştırarak kısırlığa neden olabilir.

Kürtaja Hazırlık​

Kürtaja giderken mümkünse yanınızda bir refakatçi bulundurun. Rahat, kolay çıkarılabilen, bol kıyafetler tercih edin. Varsa kullandığınız ilaçları yanınıza alın. Tıbbi rapor, epikriz ve tahlil sonuçlarınızı yanınızda bulundurun. Genital bölge temizliğinizi bir gün önceden yapın.

Kürtaj Çeşitleri​

Kürtaj tanı, tedavi ve gebelik sonlandırma gibi nedenlerle yapılır. Kürtajın uygulandığı en sık neden istenmeyen gebeliklerdir. Ancak aşağıda sıralanan gebelik ve gebelik dışı birçok farklı durumda küretaj uygulanabilir. Bunlar;

Probe küretaj (P/C): Kanülle rahim içinden tanısal amaçlı parça alınmasıdır. Alınan parça patoloji uzmanı tarafından incelenir. Genellikle rahim duvarında kalınlaşma olduğunda yapılır.

Rest (revizyon) küretaj: Düşük sonrası bazen rahim içinde parça kalır. Bu parçaların temizlenmesine rest ya da revizyon küretaj denir. Kalan parçalar düşük sonrası kanama ve enfeksiyona yol açar.

Bumm küretaj: Doğumdan sonra bebeğin eşi ve zar rahim içinde kalır. Doğum sonrası rahim içinde kalan parçalar kanama ve enfeksiyon riski yaratır. Bu parçalar winter denen özel küretlerle çıkartılır.

Fraksiyone küretaj:Adet dışı kanamaların nedenini saptamada yapılır. Sırasıyla rahim ağzı ve rahim içinden küretaj ile parça alınarak kanama sebebi araştırılır.

Pipel ile küretaj:Menopoz döneminde kanamanın yerini belirlemek için pipel denen ince kanüllerle rahim ağzı ve içinden örnek alınmasıdır. Menopozda rahim ağzı atrofik ve hassas olur. Bu yüzden normal kanüllerin kullanımı tercih edilmez.

Histeroskopi ile Küretaj​

Histeroskopi rahim ağzı ve içinin kameralı bir sistemle vajinal yoldan görüntülenmesidir. Hem tanı hem de tedavi amacı ile kullanılır. Histeroskopi eşliğinde tanı ve tedavi amaçlı küretaj yapmak mümkündür. Ancak gebelik sonlandırma bu şekilde yapılmaz.

Histeroskopi ile rahim içi polip, miyom ve şüpheli diğer lezyonlar doğrudan görülerek çıkartılabilir. Bu şekilde hem biyopsi alınmış olur hem de lezyon çıkartılarak tedavi sağlanır. Çıkartılan dokular patoloji bölümü tarafından incelenir.

Histeroskopi anestezi altında yapılır. Toplam işlem süresi 20-30 dk arasında değişir. Sonrasında hafif alt batın ağrıları olabilir. 30-60 dk içinde kendiliğinden azalarak geçer.

Kürtaj Olduğum Anlaşılır Mı?​

Bir kişinin küretaj olduğu ultrason ya da muayene ile doğrudan anlaşılmaz. Kürtajda cerrahi kesi ve dikiş atılması gibi işlemler yoktur. Kişi kendi belirtmedikçe kürtaj olduğu belli olmaz.
 
Geri
Üst Alt