Kolonya Nasıl Yapılır Biliyor musun?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Evde Kolonya Nasıl Yapılır?
Almanya’nın Köln (Cologne) şehrine adını veren ve ilk olarak Avrupa’da yaygınlaşan kolonya, günümüzde belki de en çok Türkiye’de kullanılmaktadır. Özellikle limon içerikli kolonya çeşidinin tercih edildiği ülkemizde, dileyen herkes elbette farklı kokulara ve farklı alkol oranlarına sahip kolonya türleri de bulabilmektedir.

Buna karşın evde oldukça uygun maliyete kolonya yapılabilmekte ve hatta limondan ıhlamura, naneden yeşil çaya kadar pek çok farklı içerik ile hazırlanarak birbirinden hoş kokulara sahip olunabilmektedir.

Üstelik Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre içilmesi haram olmakla birlikte temizlik için üretilen kolonyanın kullanımında herhangi bir sorun da bulunmaktadır. Dolayısıyla kolonya yapımı hakkında herhangi bir kaygıya da yer yoktur. O halde dilerseniz artık limon kolonyası nasıl yapılır sorusuna yanıt bulalım.

1. Limon Kolonyası Yapımı
Evde limon kolonyası yapımı için ihtiyaç duyacağınız malzemeler aşağıda sıralanmıştır:

2 - 3 adet limon suyu
1 litre saf su
500 gram etil alkol
İlk olarak yıkanmış limonları ince dilimler halinde kesin ve bir kaba alın. Ardından etil alkolü ve saf suyu kabınıza ilave edin. İçeriğin birbiriyle iyice karışmasını sağlayın ve sonra karışımın olduğu kabı siyah bir poşet ile sarıp birkaç gün bekletin. Son olarak elde etmiş olduğunuz kolonyayı süzerek bir şişeye doldurun. Doğal limon kolonyanız artık kullanıma hazır!

2. Sirkeli Kolonya Yapımı
Limonlu kolonyaya alternatif olarak evde sirkeli kolonya da yapabilmek mümkün. Özellikle alkolsüz kolonya yapmak isteyenlerin tercih ettiği sirkeli kolonya için gereken malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir:

250 ml beyaz sirke
10 damla greyfurt esansiyel yağı
10 damla bergamot esansiyel yağı
250 ml saf su
Sirkenin keskin kokusunu ortadan kaldırmak için greyfurt ve bergamot esansiyel yağlarını kullanarak hoş kokulu bir alkolsüz kolonya yapabilirsiniz. Bunun için belirtilen tüm malzemeleri birbiriyle karıştırmanız yeterli olacaktır. Kolonya nasıl yapılır sorusuna da böylece yanıt bulabilirsiniz.

3. Esanslı Kolonya Yapımı
Daha farklı kokulara sahip kolonyalar nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, bunun için de yardımcı olacağımızı rahatlıkla belirtebiliriz. Kolonyanın temel hammaddesi, etil alkol olduğu için aslında ilk tarifi farklı malzemelerle harmanlayarak uygulayabileceğinizi savunmak yanlış olmayacaktır.

Bu doğrultuda istediğiniz tüm malzemeleri hazırlayıp etil alkol ve saf su ile karıştırmanız yeterli olacaktır. Ardından karanlık bir ortamda kapalı bir şişe içerisinde birkaç gün beklettikten sonra kolonyanız kullanıma hazır hale gelecektir.

Esanslı kolonya tarifi için örnek vermek gerekirse; tarçın, karanfil, gül yaprakları, nane yaprakları gibi baharat ve çiçekleri havanda döverek veya rendeleyerek elde ettiğiniz esansı etil alkol ve saf su ile karıştırabilirsiniz. Bu karışıma çay ağacı yağı eklediğiniz takdirde daha iyi bir dezenfektana sahip olabileceğinizi de belirtmiş olalım.

Elde ettiğiniz karışımı daha önce de belirttiğimiz şekilde siyah bir poşete sarıp karanlık bir ortamda muhafaza ettikten sonra süzüp kullanabilirsiniz. Dilerseniz kolonyanızı sprey özelliği bulunan bir şişeye aktararak daha kolay bir kullanıma sahip olabilirsiniz.

Kolonya Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kolonya nasıl yapılır sorusuna yanıt niteliğinde deney tüpleri içerisinde duran gül esanslı kolonya

Kolonya nasıl yapılır, artık biliyorsunuz. Hatta farklı tariflerle değişik kolonya çeşitleri dahi yapabileceğinizi de öğrendiniz. Ancak kolonya yapımı için hangi noktalara önem verilmesi gerektiğini de atlamamak gerekiyor.

Bu anlamda, ilk olarak etil alkolün yanıcı bir madde olduğunu belirterek söze başlayalım. Dolayısıyla etil alkolü kullanırken son derece dikkatli olmanız ve yanmakta olan bir ocağın yakınında olmamanız gerektiği uyarısında bulunmamız gerekiyor.

Diğer yandan yanıcı olduğu kadar uçucu bir madde olan etil alkolün ağzı açık bir şekilde beklemesi halinde bir süre sonra etkisinin kalmayacağını da belirtmiş olalım. Buna ek olarak, kullanacağınız esansiyel yağlar da uçucu birer kimyasal olduğundan bu konuya önem vermeniz yararınıza olacaktır.

Ayrıca tüm malzemelerin orijinal olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde istediğiniz gibi bir kolonya elde etmeniz mümkün olmayacaktır. Son olarak, tüm adımları doğru bir şekilde uygulamış olsanız dahi eğer kullanmış olduğunuz kolonya cildinize zarar vermeye başladıysa, o kolonyayı kullanmayı bırakmanızda fayda olduğunu söyleyelim.

Cildinizde alerjik reaksiyonlara yol açan bu kolonyayı kullanmaya devam ettiğiniz takdirde sağlığınız için riskli durumlar söz konusu olabilir. Hassas hale gelen cilt dokusu mikroplar için elverişli bir ortam haline gelecektir ve bu durum mikrobik rahatsızlıklara davetiye çıkaracaktır.
 
Katılım
1 yıl 8 ay 8 gün
Mesajlar
201
Tepkime puanı
78
Teşekkürler.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt