Kızlık Zarı Şeffaf Mıdır?

Katılım
3 yıl 5 ay 10 gün
Mesajlar
602
Tepkime puanı
275
Konum
Antalya
Cinsiyet
bPg20e

Kızlık zarı şeffaf mı?​

Kızlık zarı şeffaf bir doku yapısında değildir. Görünümü ağız içi mukozamıza benzer. Bazı kadınlarda ince olabilir. Kızlık zarının 2 mm’nin altında olmasına ince yapılı kızlık zarı denir. Kızlık zarı ne kadar ince olsa da şeffaf bir natür sergilemez. Yani dokunun arka tarafını belli etmez. Ancak ince kızlık zarı halk arasında şeffaf olarak ifade edilebilir.

Kızlık zarı kalınlığı ne kadar?​

Kızlık zarı 2-3 mm kalınlığında bir dokudur. Şeffaf değildir. Çapı 2-3 cm’dir. Kalınlığının 2 mm’nin altında olması durumunda daha kolay yırtılıp bozulabilir.

3 mm ve üzeri değerler kalın olduğunu gösterir. Kalın olması ilişkiye girmede sorun yaratabilir. Kalın kızlık zarı yırtıldığında daha fazla kanama görülebilir.

Kızlık zarı dokusu neye benzer?​

Kızlık zarı görünüm, renk ve yapı olarak ağız içi mukozamıza benzer. Kılcal kan damarları, elastik ve kolajen lifler içerir. Kızlık zarı esnek bir yapıya sahiptir. İlişki sırasında açıklığı genişleyip daralabilir. Hatta öyle ki bazı kızlarda ilişki sırasında delik çapı 2-3 cm üzerine çıkar ve bozulmaz. Buna esnek kızlık zarı adı verilir.

Şekline göre kızlık zarı tipleri nelerdir?​

Kızlık zarının birçok farklı şekli vardır. Bunlardan en sık görüleni yuvarlak (anüler) hymendir. Bunun dışında yarımay, kalburumsu, dudaksı, bölmeli, girintili ve fimbrial gibi çeşitleri de bulunur. Bazı kızlık zarı tipleri klinik önem arz eder. Örneğin bölmeli kızlık zarı ilişkiyi zorlaştırabilir. Çok delikli kızlık zarı da benzer şekilde ilişkiye girememe kliniği ile karşımıza çıkabilir. Tedavileri kolaydır. Kızlık zarı açıklığı cerrahi insizyon ile genişletilerek tedavi sağlanır.

Kızlık zarı gelişimi nasıldır?​

Kızlık zarı anne karnında vajinal kanal girişindeki bir kabarıklıktan gelişir. Genital girişi fetal dönemde kapatır. Doğumdan önce veya hemen sonraki günlerde ortasında kendiliğinden bir açıklık meydana gelir. Görevinin bebeklik ve çocukluk döneminde iç genital yapıları koruyan mekanik bir bariyer olduğu düşünülür. Anne karnında ise amniyon sıvısının vajinal kanala geçişini önleyebilir. Böylece kızlık zarının yaşamın erken dönemlerinde de görevinin olabileceği düşünülmektedir.
 
Geri
Üst Alt