Kişisel Gelişim İçin 5 Gestalt Tekniği

Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
3,999
Tepkime puanı
3,350
Konum
TR-GB
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Gestalt teknikleri, kendi hayatımıza odaklanmamıza ve daha iyi karar vermemize ve kişisel düzeyimizle ihtiyaçlarımızla daha uyumlu bir şekilde büyümeye odaklanmamıza yardımcı olur.
Hepimiz istediğimiz türden bir yaşam kurma hakkına sahibiz ve bu yaklaşım – açık hümanist etkilerle – bizi böyle yapmaya davet ediyor.
Gestalt terapisinin öncüsü Fritz Perls, insan olarak ana acımızın, bugünü ve geleceği arasında açtığımız boşluk olduğunu söyledi. Bazen aklımız, yaşamın kendisinden daha hızlı ilerler ve bir şeyler tahmin ederiz.
Henüz gerçekleşmemiş şeylere takılırız. Ve neredeyse fark etmeden kendimizi korku, endişe ve acıya neden olan diğer şeylerle doldururuz.
“Nehri itelemeyin, o kendi kendine akıp gider.”
– Fritz Perls
Dolayısıyla, Gestalt tekniklerinin amaçlarından biri, sorunlarımızı bütünsel, daha birleşik bir şekilde anlamamıza yardımcı olmaktır. Parçalarla, ama bir bütün olarak.
Bu şekilde, bir şeyin neden olduğu ya da buna neyin neden olduğu konusunda endişe etmek yerine, bu bakış açısı bu koşulların bizi nasıl etkilediğini anlama üzerine odaklanmayı önerir.
Geçmiş ya da gelecek hakkında sahip olabileceğimiz düşüncenin şu an içinde yaşadığımız şeyden kaynaklandığını anlayalım. Gestalt teknikleri, kişisel gelişmeyi teşvik etmek için bu ve başka amaçlara sahiptir.
Ayrıca, kim olduğumuzun, hissettiklerimizin ve ihtiyaç duyduğumuzun farkında olmamıza ve bunu sorumlu bir şekilde uygulamaya koymamıza yardımcı olur.


Kişisel gelişimi teşvik için Gestalt teknikleri

Gestalt psikoterapi teknikleri temelde Fritz Perls’in “kurallar ve oyunlar” olarak adlandırdığı şey etrafında dönüyor. Bunlar, direncin üstesinden gelmek ve büyümemizi kolaylaştırmak için çevremizdeki dünyayı daha bilinçli hale getirmeye çalışan dinamik, çok orijinal ve özünde çeşitlilik gösteren stratejilerdir.
Birkaç örnek görelim…


1. Bekleyen sorunlar

Beklemedeki sorunlar, bugünümüzü etkileyen geçmiş olayları ifade eder. Onlar yönetilmeyen duygular, engellenmiş duygular, bizi şu anda yaşam hayatımızdan uzak tutan kişisel düğümler.Gestalt’a göre, hepimizin dostları, akrabaları, eski sevgili ve kaybettiğimiz sevdiklerimizle ilgili önemli sorunlarımız var.
Bunlardan kaçmamalı, tam tersine acıya, kayba ve kine tutunmamak için bunları aydınlatmalıyız.
Bunun için bir uyarım sürecini, zihinsel birleşme sürecini, yüzleşme ve vedayı gerçekleştirebiliriz.
Kişiyi zihinsel olarak çağırabilir ve söylemek istediğimiz şeyi söyleyebiliriz. Acıyı açığa çıkarabilir, üzüntümüzü hafifletebilir ya da suçluluk veya güceniklik hissimizin azalmasını sağlayabiliriz. Bunları açığa çıkarıp tanıyınca, bırakmamız kolay olur. Ardından daireyi kapatıp ilerleyebiliriz.
2. Diyalog tekniği: boş sandalye

Bir çok kişi bu tekniğe aşina olacaktır. İyi bilinen bir tekniktir, çoğu zaman yararlıdır ve Gestalt’ın özünü çok iyi temsil eder.Bazen diğer insanların hayali projeksiyonlarını karşılamanın bir yolu olarak kullanılır. Amaç, yas sürecini tetiklemek veya travmaları çözmektir.
Bununla birlikte, kişisel gelişim için başka bir amacı vardır: “karşıtlarımızı” harekete geçirdiğimiz iç diyaloğu başlatmak. Bunu kullanarak kendimizle diyalog kurabiliriz.
Bir yandan rahatsızlık yaratan her şeyi önümüze koyarız. Öte yandan, daha üretken, özgür ve açık bir yaşam sürmek için onunla yüzleşmek isteyen yanımız vardır. İşte bunu yapmanın bir yolu:
Öyle yorgunum ki hiç gücüm kalmadı.
Gücümü tüketiyorsun yine, hayatımda çok fazla yer kaplıyorsun. Sorunun ne söyle bana.
Kendimden hoşlanmıyorum. Yaşadığım hayattan hoşlanmıyorum.
Tamam, şikayet etmek yerine seni daha iyi hissettirecek şeyin ne olduğunu söyle.


3. Sorumluyum

En iyi Gestalt tekniklerinden biri “sorumluluk almak” oyunudur. Basit görünüyor, ama büyük bir bağlılık gerektirir. Amacı, içimizde olup bitenlerin daha bilinçli olmasına yardımcı olmaktır. Bunu algılamak, kabul etmek ve daha sonra bu değişiklikleri kullanarak daha aktif davranışları teşvik etmek.
İşte kısa bir örnek
“Başım ağrıyor ve karnım ağrıyor. Biliyorum her şeyi fazla düşünüyorum ve stresliyim. Bundan ben sorumluyum ve bazı şeyleri değiştirmem gerektiğini kabul ediyorum.“
“Bir sesim olduğunun farkındayım. Dürüst ve korkmadan konuşmamdan ve kendime ve başkalarına saygılı olduğumdan emin olmaktan sorumluyum. ”


4. Farkındalık sürecini uygulayın

Gestalt terapisinde terapist, kişinin deneyiminin “nasıl” olduğu üzerinde çalışmaktadır. “Neden” üzerinde değil. Hastanın problemlerle nasıl yüzleştiğini ve onlarla nasıl yaşadığını anlamak ister. Onları nasıl hissettiğini ve içselleştirdiğini.
Bunu yapmak için, duygularının ve mevcut duyumlarının ne olduğunu tanımlamak için yer açmalıyız. Bu bilgiyi “bana ne hissettiğinizi söyleyin”, “nerede böyle hissettiğinizi anlatın bana” , “şimdi görebildiğiniz şeyi bana açıklayın” gibi sözler söyleyerek elde ediyoruz.
Ve bu tekniği kişisel olarak da yapabiliriz. Bilinçliliğin devamlılığını uygulayabilir, her hissi, düşünceyi ve hissi var etmeye başlayabiliriz.
Bu bütün o duyguları görmek veya içselleştirmekle ilgili değil. Onları aydınlatmak ve düşüncelerimizde tutmakla ilgilidir.
“Bir şeyden eminseniz, söyleyin. Gerçek benliğinizi gösterin. Söylediklerinizi hissedin.”
– Fritz Perls


5. Sorularınızı olumlamalara dönüştürün

Bu, ilk bakışta çok basit görünebilen başka bir Gestalt tekniğidir. Ama bu çok değerli bir tedavi. İçsel gerçekleri beyan etmemize ve kaynakları seferber etmemize yardımcı olur.
Nasıl yapabiliriz bunu? Çok kolay. Hepimiz kendimize şöyle dediğimiz zamanlardan geçmişizdir: “Neden böyle hissediyorum? Neden bu kadar umutsuz ve güçsüz hissediyorum? ”
Gestalt şunları önermektedir: soruları kendi kendini doğrulamaya yani olumlamalara çevirmek. Bazı örnekler görelim.
Bugün neden bu kadar kötü hissediyorum? Bugün kendimi kötü hissediyorum. Bu hissi değiştirmeyi ve yarını daha iyi hale getirmeyi mümkün kılacağım.
Neden erkek arkadaşımın uzaklaştığını hissediyorum? Erkek arkadaşım uzak. Bir sorun olup olmadığını ona soracağım.
Sonuç olarak, Gestalt teknikleri, ihtiyaçlarımızla bağlantı kurmamıza yardımcı olma konusunda işlevsel oldukları kadar orijinaldir. Aynı zamanda bizi sorumluluk almaya davet eder. Hissettiklerimiz konusunda cesur olmaya. Ve büyümek için buna göre hareket etmeye.

Neden bu stratejileri uygulamaya koymuyorsunuz? İşe yarıyor.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt