- Katılım
- 3 yıl 11 ay
- Mesajlar
- 297
- Tepkime puanı
- 149
- Cinsiyet
Ekli dosyayı görüntüle 2159Kiraz Yaprağı Köftesi için Gerekli Malzemeler;
Hamuru için:
Yarma- Hafif unlu oluşunu ve taneleri görmeniz açısındanYapılışı;
Kiraz Yaprağı Köftesi-RoyalKukiKöftesi:
Kiraz Yaprağı Köftesi-RoyalKukiSosun Yapılışı:
Kiraz Yaprağı Köftesi-RoyalKuki
Afiyet Olsun…
Hamuru için:
- 3 su bardağı yarma (yarma dediğimiz bulgur türü, biraz unlu ince sayılabilen bir bulgur çeşidi)
- 2 su bardağı kadar su
- bir miktar tuz
- Bolca kiraz yaprağı
- 1 kg kadar yoğurt
- 1 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi (orjinali erik ekşisi ile yapılıyor, bulabilirseniz erik ekşisi kullanın)
- 4 adet büyük boy kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı (yağ miktarını genellikle göz kararı ayarlıyorum, soğanları kavururken önce az koyup duruma göre miktarını ayarlayınız)
- Kiraz yapraklarını yıkayıp süzün,
- Yarmayı bir kabın içine alın ve üzerine tuzu ve 1,5 su bardağı suyu ilave edip karıştırın, üzerine bir kapak kapatarak bir kenarda bulgurun iyice ıslanması için 30 dakika kadar bekletin,
- Yarım saat sonra hamuru elinizle güzelce yoğurun (hamurun kıvamına göre su ilavesi yapın) ne çok sert ne de çok cıvık olmamalı,
- Saracağınız zaman her bir kiraz yapraklarının kafa kısmını koparın, bu arada damarlı ise, aradaki damarını da çıkarın ve arasına minik bir parça hamur koyarak çok ince bir şekilde sarın,
- Sarmalar çok ince olacak, üstteki fotoğrafta avuç içimde tuttuğum gibi her birini sararak elinizde bir kaç tane biriktirip, çoklu halde tencereye dizin,
- Sıkı ve küçük sarmalar olacak,
- Tüm hamuru ve yaprakları sardıktan sonra, tencerenin üzerine bir kapak kapatın (sarmaların pişerken açılmaması için)
- Kettle ile bol miktarda suyu kaynatın ve tencereye dökün (su miktarı köftelerin üzerine kadar çıkacak) ocağın üzerinde pişirmeye bırakın,
- Köfteler pişerken diğer taraftan soğanları yemeklik doğrayın ve zeytinyağı ile birlikte hafiften pembeleşene kadar kavurun,
- Köfteler yarı haşlandığında ocaktan alın üzerindeki tabağı da çıkarın,
- İsteğe bağlı olarak haşlama suyunu süzün (kiraz yaprağının suyu süzülüyor ama ayva yaprağının suyu süzülmüyor. bu aşamada kiraz yaprağı suyu da faydalı olduğundan, ben genellikle süzmüyorum)
- Yoğurdu bir çırpma kabına alın,
- Üzerine unu ve erik ekşisini (erik ekşisi bulamadığımdan artık nar ekşisi kullanıyorum) ilave edin ve pürüzsüz olana kadar çırpın,
- Bir miktar su ilave edip koyu ayran kıvamına getirin,
- Ayran karışımını genişce bir tencerede sürekli karıştırarak kaynatın,
- Kaynayan ayranlı sosun içerisine köfteleri ilave edin, NOT: Bazen haşlanan köftenin üzerine ayran sosu dökerek de pişiriyorum, hangisi kolayınıza gelirse o yolu uygulayabilirsiniz,
- Ayran sosu ile de biraz pişirdikten sonra ocağı kapatın,
- Diğer bir tavada kavrulmuş olan soğanların içerisine, köftenin sosundan bir kaç kaşık koyun ve karıştırın,
- Servis yapacağınız tabaklara önce tenceredeki köfteyi koyun, üzerine de hazırladığınız soğan sosunu kaşık ile yüzeyine yayın,
- İster sıcak, ister ılık, isterseniz de soğuk olarak servis edin.
Afiyet Olsun…