Yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri kirazdır. Pasta, hoşaf, kek gibi çokca tarifin içerisinde yer bulur. Bu tariflerden birisi de kompostodur. Kiraz kompostosu sağlıklı ve pratiktir.
Su
1.5 su bardağı şeker
2 paket vanilya
Tam olarak yıkanmış kirazların sapları kopartılır. İsteğe göre çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıkarmak içerken kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında ek olarak çekirdeği çıkartıldığında kirazlar dağılabilir. Çekirdeği çıkarmadan yapmak da mümkündür. Komposto yapılacak olan tencereye su ve şeker eklenir. 2 veyahut 4 su bardağı su konulabilir. Şekerin yavaşçacık ilave edilmesi gerekmektedir. Su ve şeker güzelce kaynayınca kirazlar eklenmektedir. Kirazlar taze yahut buzlukta bekletilmiş olabilir. Buzlukta bekletilmiş kiraz kullanılacak ise buzların erime payına dikkat edilmesi gerekir. Kirazlar tam olarak yumuşayana kadar pişirilir ve devamında vanilya eklenir. Birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alınır. Ocaktan alınan komposto kapağı kapatılarak soğumaya bırakılır. Biraz soğuyunca buzdolabı içinde takriben 3 saat kadar bekletilir. Yapılmış olan kompostonun tamamı kullanılmayacaksa kavanozlara konularak buzdolabı içerisinde saklanabilir. Kavanoza koyma işlemi komposto soğuyunca yapılmalıdır.
Kaynak: Kiraz kompostosu nasıl yapılır?
Malzemeler
1/2 kilogram kirazSu
1.5 su bardağı şeker
2 paket vanilya
Hazırlanışı
Soğuyan kompostoyu bardakta veya kaselerde servis etmek mümkündür. Kiraz kompostosuna daha sonrasında karanfil, tarçın gibi baharatlar eklenmek suretiyle değişik lezzetler elde edilebilmektedir. Kiraz kompostosuna birkaç damla limon sıkarak da farklı tat oluşturmak mümkündür.Tam olarak yıkanmış kirazların sapları kopartılır. İsteğe göre çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıkarmak içerken kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında ek olarak çekirdeği çıkartıldığında kirazlar dağılabilir. Çekirdeği çıkarmadan yapmak da mümkündür. Komposto yapılacak olan tencereye su ve şeker eklenir. 2 veyahut 4 su bardağı su konulabilir. Şekerin yavaşçacık ilave edilmesi gerekmektedir. Su ve şeker güzelce kaynayınca kirazlar eklenmektedir. Kirazlar taze yahut buzlukta bekletilmiş olabilir. Buzlukta bekletilmiş kiraz kullanılacak ise buzların erime payına dikkat edilmesi gerekir. Kirazlar tam olarak yumuşayana kadar pişirilir ve devamında vanilya eklenir. Birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alınır. Ocaktan alınan komposto kapağı kapatılarak soğumaya bırakılır. Biraz soğuyunca buzdolabı içinde takriben 3 saat kadar bekletilir. Yapılmış olan kompostonun tamamı kullanılmayacaksa kavanozlara konularak buzdolabı içerisinde saklanabilir. Kavanoza koyma işlemi komposto soğuyunca yapılmalıdır.
Kaynak: Kiraz kompostosu nasıl yapılır?