Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Keten çalısı

Katılım
2 yıl 9 ay 5 gün
Mesajlar
18,707
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,357
Cinsiyet
bPg20e
Phormium-colensoi-branch-scaled.jpg

Phormium-colensoi-habitus-scaled.jpg

Dağılımı​

Bitki doğal olarak Yeni Zelanda’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle park ve bahçelere dikilmektedir.

Genel bilgiler​

Çok yıllık bir bitkidir. Sıkapa 0,6 ila 2 metre uzayabilir. Yapraklar çok sayıdadır ve yelpaze benzeri tabandan yükselirler. Yapraklar dik, sert, nadiren kıvrık ya da sarkıktır. Yaprak ayası kenarları düzdür. Çiçek kurulu hafifçe odunsu, ilk dönemde etli, uzun süre kalıcı, kuruduğunda gri ya da siyah renklidir. Çiçek kurulu sapı 2 ila 3 cm çapında, koyu kırmızı yeşil renkli ve çıplaktır. Çiçekler 2,5 ila 4 cm uzunluğunda ve tüpsüdür. İç tepal yeşil renkli, dış tepal sarı ila kırmızı renklidir. Kapsül 10 ila 12 cm uzunluğunda ve koyu yeşil renklidir. Tohumlar siyah renkli ve eliptiktir.

Gözlem​

Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.

Yaygın adları​

Keten çalısı.

Çiçek zamanı​

Temmuz-Ağustos ayları.

Yükseklik​

0-1000 metre arası.

Etimoloji​

Cins adı Antik Yunanca “sepet” anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerden “kete” adı verilen geleneksel Maori sepetleri yapılır. Tür adı Latince “William Colenso‘ya” anlamına gelir. 17 Kasım 1811 – 10 Şubat 1899 tarihleri arasında yaşamış Büyük Britanyalı bitki bilimcidir. Türden ilk defa bahseden odur.

Mutfak​

Tohumları kavrularak kahve olarak içilir. Çiçeklerinden tüketilebilir nektar elde edilir. Yaprak tabanlarından sakız çıkarılır.

Geleneksel tıp​

Kökü çok etkili bir müshildir.
 

Benzer konular

24,451Konular
87,827Mesajlar
1,162Kullanıcılar
denzeLSon üye
Üst Alt