Kayısılı tart nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Tüysüz bir meyveli ağaç çeşidi olan kayısı bol ölçüde A, B ve kısmen de C vitamini içermektedir. Sert ve uzun zaman dayanıklı meyve çeşidi olması nedeni ile yemek için yeterince fazla ölçüde tercih edilir. Türkiye'de de tüketim ihtiyacının hepsini yerli üretim karşılar. Bu bol vitaminli meyve; tatlı yaparken da kullanılmaktadır. Bu tatlılardan biri kayısılı tarttır.

Üzeri için
8-10 adet olgun taze kayısı

3 çorba kaşığı süzme çiçek balı yahut toz şeker

Kreması için
1 su bardağı esmer veya beyaz toz şeker

1 paket vanilya

2 su bardağı inek sütü

2 çorba kaşığı mısır yahut pirinç nişastası ( elenmiş )

Kayısılı Tart
Hamuru için

125 gr tereyağı

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı beyaz veya kepekli un (hamurun kıvamıma göre miktarı da değişebilir)

3/4 su bardağı pudra şekeri yahut toz şeker

2 adet yumurta

1 paket toz vanilya

Yarım su bardağı inek sütü

Hazırlanışı
Krema için tencere içine elenmiş nişasta, süt, şeker ve vanilya eklenip yüksek ateş üstünde kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynayan krema pişmiş tart tabanı havuzunun içine eklenmektedir. Bir kaşık yardımı ile tart havuzu içinde eşit bir biçimde dağılması sağlanmaktadır.

Yıkanıp elma dilim halinde doğranan kayısılar içiçe geçen çemberler durumunda krema üstüne dizilir. Kayısıların üstüne ister süzme bal ister ise toz şeker eklenmek suretiyle 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Tart hamuru için yumurtalar ve şeker bir çatal yardımıyla köpürünceye kadar çırpılır. Köpük durumuna gelen karışımın içine sırası ile elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ve süt eklenip bütün malzemeler homojen hale gelinceye kadar yoğurulur. Kayısılı tartın en ehemmiyetli püf noktalarından biri hamurun kıvamıdır. Kulak memesinden birazcık daha sert olmalıdır. Yağlanmış tart kalıbına yayılan hamur önceden ısıtılan 180 dereceli fırıda onbeş dakika pişirilir.

Fırından çıkartılıp oda sıcaklığında soğumaya bırakılan kayısılı tart tüketime kullanıma hazır duruma gelir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt