Kayısı ağacı nerede yetişir?

Katılım
3 yıl 7 ay 1 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve seve seve tüketilen kayısı, türkiyede yaygın olarak üretilen bir meyvedir. Şekerpare, turfanda, imrahor, şam, kurukabuk, çöloğlu gibi çokca değişik kayısı çeşitleri vardır. Boyu 2-10 metreye kadar ulaşabilen, tüysüz ve dikensi bir ağaçtır. İklim koşullarına karşı gayet duyarlı olan kayısı ağacının meyveleri, çekirdekleri ve yaprakları kullanılmaktadır. Kayısı meyvesinin içerisinde sert çekirdek bulunmaktadır. Yenebilir olan bu çekirdeklerden ek olarak yağ da elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini içermektedir

Kayısı ağacı Akdeniz bölümlerinde de yetişebilir. Fakat meyvenin sanayi ve ekonomi açısından çok büyük getirileri olmadığından Akdeniz bölümünde yaygın olarak kayısı ağacı yetiştiriciliği yapılmaz.

Ağacın bakımı için güz mevsiminde budanması gerekmektedir. Gövdelerinin diplerinde çıkan gereksiz dallar budanarak ağacın sahip olduğu bütün enerji meyvelere yönlendirilir.

Kayısı ağacının evlerde ve balkonlarda yetiştiriciliği yapılamaz. Bahçeye ekildikten 2-3 sene sonra ağaç meyve vermeye başlar. Yazın az yağış alan her bölümde yetişebilir.

Öncelikle Çin dolaylarında yetişmeye başlayan kayısı ağacı, göçebe Türk topluluklarının kurak ve susuz yerlere bu ağacı dikmesiyle başka bölümlere de yayılmıştır. Yaş kayısı üretiminde Türkiye dünya çapında 1. sıradadır. Başta Malatya ve Kayseri olmak üzere bozkır alanlarda yetişen bu ağaç; Erzincan, Çorum, Niğde, Kırşehir gibi İç Anadolu illerinde de yaygın olarak yetiştirilir.



Kış başlamadan önce kireçle ağacın gövdelerinin boyanması, gelecek hasatta kayısıların hastalıklı olmasını büyük oranda engeller.

Güneşi çok seven bir bitki olan kayısı ağaçları sıra sıra aralarında boşluk olarak, kare şekilde orta tarafı boşlukta olarak ve üçgen biçiminde olmak üzerek 3 halde dikilebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Benzer konular

Geri
Üst Alt