Kavılca Buğdayı, Unu ve Sağlığa Faydaları

Katılım
2 yıl 2 ay 15 gün
Mesajlar
17,916
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
IMG0752.PNG

Kavılca Unu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kavılca buğdayı ruşeym ve kepeği ile beraber öğütülmesinden oluşur. Genetiği korunmuş buğday türünden biridir. Gluten değerleri de diğer buğday türlerine nazaran daha düşüktür. Kavılca buğdayında A,E,B1, B2 vitaminleriyle birçok minerali içermektedir.

Kendine has aroması ile yiyeceklere lezzet katar. Hamur işlerinde ve ekmek yapımında kavılca unu yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kavılca unu ağırlıklı Kars bölgesinde su değirmenlerinde öğütülmektedir. Kavılca ununun öneml bir özelliği unlaştırmanın toptan yapılmamasıdır. Bunun sebebi ise un bittikçe öğütme işleminin yapılarak, tazeliğin daima korunmasıdır.

Kavılca unu içeriği bakımından mineral ve vitamin zenginidir. Bolca yüksek protein, magnezyum, demir ve fosfor içermektedir. Bu sebeple normal unlara nazaran 1,5 kat daha faydalıdır. Kavıl unu ile yapılan ekmekler normal ekmeklere nazaran biraz daha sert olur.

Kavılca ununun sağlığa yararları kısaca;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansızlık gibi rahatsızlıklara da etkisi büyüktür.
  • Lif bakımından çok zengin olup, bu sayede mide, bağırsak rahatsızlıkları ve kanseri riskini en aza düşürür.
  • B1 ve B6 vitaminleri bakımından zengindir. Zihni dinlendirici etkisi ile vücuda dinginlik kazandırır.
  • Kötü kolesterolü düşürücü etkisi ile kalp sağlığını korumada da son derece etkilidir.
  • Tokluk hissi verdiğinden kilo vermek isteyenler için idealdir.
  • Vitamin ve mineralleri sayesinde bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kansızlık gibi rahatsızlıkların önüne geçmede etkilidir.
 
Geri
Üst Alt