Kan Şekerini Etkileyen Besinler

Katılım
1 yıl 3 ay 9 gün
Mesajlar
2,162
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
Kompleks karbonhidrat içeren besinler (kuru baklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar), basit karbonhidrat içeren besinlere (şeker, şekerleme, lokum, reçel, marmelat, bal, tatlılar, hazır meyve suları ve kurutulmuş meyveler) oranla, kan şekerini daha az yükseltirler.

Basit karbonhidratlar ise daha hızlı kana karışmakta ve kan şekerinde ani ve aşırı yükselmeye neden olmaktadır. Şeker ve şekerli gıdalar, rafine unlu ve yağlı hamur tatlıları veya hamur işleri, diyabetik tatlandırıcılarla yapılmış bile olsalar, hem kilonuzu artırır; hem de kan şekerinizde ani oynamalara neden olurlar.

Aynı miktarda karbonhidrat içeren farklı yiyecekler, kan şekerini farklı oranlarda yükseltirler. Besinin bileşimindeki nişasta, posa, su ve doğal enzim inhibitörlerinin varlığı kan şekeri cevabını etkileyebilir. Bu nedenle beyaz ekmek, patates, pilav, muz, üzüm, taze incir ve kavun gibi yiyeceklerin yerine; kepekli veya çavdarlı ekmek, bulgur, kırmızı mercimek, kepekli makarna, elma, armut, portakal gibi yiyecekleri tercih etmelisiniz.

Yiyeceklerdeki posa; kan şekerinizin hızla yükselmesini önler, insülin ihtiyacınızı azaltır, tokluk hissi vererek kilo kaybınızı sağlar, bağırsak çalışmanızı düzenler, yüksek kan yağlarınızın düşürülmesinde olumlu etkisi vardır. Posalı yiyecekler kuru baklagiller, özellikle kabuklu meyveler, tüm sebzeler, yulaf, tam buğday unu ile yapılmış gıdalar ve bulgurdur.

Diyetteki posa miktarını arttırmak için beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek veya unlu gıdalar, çavdar veya kepekli ekmek; pirinç yerine bulgur; meyve suyu yerine meyve, günde 2 porsiyon sebze yemeği, öğünlerde bol salata ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Posalı yiyecekler ile birlikte günde 6-8 bardak sıvı alınması tokluğunuzu artırır.
 
Geri
Üst Alt