Kalp Yetersizliğinde Cerrahi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Kalp yetersizliğinde yapılan başlıca cerrahi işlemler kalp damarlarındaki tıkanıklık ve darlıklara balon ve stent uygulanması, koroner arter bypass ameliyatı ve kalp kapağı değiştirme ameliyatıdır. Mevcut tıbbi olanaklar ve gelişmeler sayesinde bu işlemlerle başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

a. Balon anjiyoplasti ve stent uygulamaları (perkütan koroner girişimler)​

kroner stent


Kalp yetersizliği, kalp kasına kan götüren koroner damarların daralması sonucu gelişebilir. Bu darlığın açılması kalp yetersizliği belirtilerinin iyileşmesini veya ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Koroner damarları açmada kullanılan balon anjiyoplasti ve stent gibi uygulamalara "perkütan koroner girişim" (PKG) denir.

Bu işlem genellikle kardiyak kateterizasyon laboratuvarında yapılır. Ucunda sönük halde bir balon bulunan yumuşak plastik bir tüp (kateter) genellikle kasık bölgesinde açılan küçük bir kesikten vücuda sokulur ve tıkalı damara doğru itilir. Ardından balon kontrollü olarak şişirilir ve damar tamamen açıldığında balon söndürülerek geri çekilir. Bu işleme balon anjiyoplasti denir. Bazı hastalarda damarın açık kalmasını sağlamak için damara stent (çelik tel kafes) yerleştirilir.

Balon anjiyoplasti işlem genellikle 1 saatten daha kısa sürer ve uzun süreli ilaç verilmesi gerekmeyen hastalar genellikle ertesi gün taburcu edilirler. Stent takma işlemi sonrası ise hasta koroner yoğun bakım ünitesine alınabilir. Hastanede kalma süresi genelde 1-2 gündür. İşlem yapıldıktan sonraki ilk 6 -12 saat boyunca işlem yapılan bacağın düz tutulması çok önemlidir.

Hastaneden taburcu olduktan sonra aşağıdaki durumlarla karşılaşmanız halinde acil olarak doktorunuzu arayınız:​

  • Yeni gelişen göğüs ağrısı ve ağrının artması
  • Ateş
  • Nefes darlığı
  • Girişim yapılan bacak veya kolda, giriş yerinden kanama veya büyük şişlik ile birlikte morarma gelişmesi

b. Koroner arter bypass ameliyatı​

Koroner arter bypass ameliyatı


Bypass ameliyatında vücudun başka bir bölgesinden alınan damar, kalbi yeterince besleyemeyen koroner damarlara kan akımını sağlamak için kullanılır. Genellikle bacak veya göğüs duvarındaki bir damar alınır ve bu sağlıklı damar koroner damara bağlanarak kanın darlık olan bölgenin etrafından dolaşarak akması sağlanır. Darlığın ötesine kan akımını sağlayan yeni damara “greft” adı verilir.

Bypass ameliyatı sonrası damarların tekrar daralmaması için sağlıklı beslenerek kolesterol düzeyinizi düşürmeniz önemlidir. Ayrıca kalp kasını güçlendirmek için doktorunuzun önerileri doğrultusunda düzenli fiziksel aktivitede bulunmalısınız.

Kalp kapağı değiştirme ameliyatı​

Kalp kapağı değiştirme ameliyatı


Kalp yetersizliği bazen kalp kapaklarındaki bir sorun nedeniyle gelişebilir. Kalp kapakları kalbin içindeki kan akımını düzenlerler. Düzgün bir şekilde çalışmadıklarında bu durum kalbi zorlar ve kalp yetersizliğine neden olabilir. Bazı durumlarda ilk adım olarak ilaç tedavisine başlanır. Cerrahi olarak bu sorunun düzeltilmesi kalp yetersizliği belirtilerinin iyileşmesini veya tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Protez kapak, metal veya plastikten yapılabileceği gibi insan veya hayvan dokusu kullanarak da yapılabilir. Operasyonun ardından yeni kalp kapağının etrafında kan pıhtısı oluşmaması için hastalar uzun dönemli ilaç tedavisine başlayabilirler.

Referanslar: 1. American Heart Association. Devices and Surgical Procedures to Treat Heart Failure. Devices and Surgical Procedures to Treat Heart Failure. Son erişim tarihi: 1 Haziran 2017. 2. Türk Kardiyoloji Derneği. Perkutan Koroner Girişimler (Koroner Balon ve Stent Tedavisi) Hakkında Sık Sorulan Sorular. Perkutan Koroner Girişimler (Koroner Balon ve Stent Tedavisi) Hakkında Sık Sorulan Sorular - Sık Sorulan Sorular | TKD. Son erişim tarihi: 1 Haziran 2017.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt