Erzurum mutfağının vazgeçilmeyen yöresel lezzetlerinden biri kadayıf dolmasıdır. Kadayıf dolması şerbet, kadayıf ve cevizin fevkalade birleşiminden ortaya çıkmaktadır. Şerbetli tatlıların Türk mutfağında ayrıcaklı bir yeri vardır. Kadayıf ise Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu mutfağında hayli yaygın olarak tatlı yaparken kullanılır.
Şerbet için
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
3-4 damla limonun suyu
Yapılışı
Kadayıf dolması için kadayıflardan parça parça koparın. Düz zemine koyun ve içine ceviz içi harcından eklemek suretiyle tıpkı sarma sarar gibi kadayıfı sarın. Bu sarma işlemini bütün kadayıf için gerçekleştirin. Sarma işleminiz çok gevşek olmamalıdır. Şerbetin hazırlanması için su ve şekeri bir tencerede 10-15 dakika kaynatın. En son içine limonu damlatabilirsiniz. Bir kenarda şerbetinizi soğumaya bırakın. Bir kasede yumurtaları güzelce çırpın. İçine su ve süt karışımını ekleyin ve tekrar çırpın. Sarmış olduğunuz kadayıf dolmalarınızı bu karışıma batırın ve çıkarın. Ardından kızartma tavanızda bol yağda kadayıf dolmalarınızı kızartın. Kızartma işlemi bittikten hemen sonra üzerlerine şerbetinizi gezdirip servis yapabilirsiniz.
Malzemeler
2 yumurta
Bolca sıvıyağ
1-1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yarım çay bardağı su ve süt karışımı
250 gr tel kadayıf
Not
Kadayıf dolmasında illa kızartma yapmanız gerekmemektedir. Dilerseniz kadayıfları sardıktan sonra bir fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine biraz sıvıyağ-tereyağı karışımı gezdirerek fırınlayabilirsiniz. Fırından çıkardıktan sonrada şerbetini dökerek servis yapabilirsiniz.
Şerbet için
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
3-4 damla limonun suyu
Yapılışı
Kadayıf dolması için kadayıflardan parça parça koparın. Düz zemine koyun ve içine ceviz içi harcından eklemek suretiyle tıpkı sarma sarar gibi kadayıfı sarın. Bu sarma işlemini bütün kadayıf için gerçekleştirin. Sarma işleminiz çok gevşek olmamalıdır. Şerbetin hazırlanması için su ve şekeri bir tencerede 10-15 dakika kaynatın. En son içine limonu damlatabilirsiniz. Bir kenarda şerbetinizi soğumaya bırakın. Bir kasede yumurtaları güzelce çırpın. İçine su ve süt karışımını ekleyin ve tekrar çırpın. Sarmış olduğunuz kadayıf dolmalarınızı bu karışıma batırın ve çıkarın. Ardından kızartma tavanızda bol yağda kadayıf dolmalarınızı kızartın. Kızartma işlemi bittikten hemen sonra üzerlerine şerbetinizi gezdirip servis yapabilirsiniz.
Malzemeler
2 yumurta
Bolca sıvıyağ
1-1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yarım çay bardağı su ve süt karışımı
250 gr tel kadayıf
Not
Kadayıf dolmasında illa kızartma yapmanız gerekmemektedir. Dilerseniz kadayıfları sardıktan sonra bir fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine biraz sıvıyağ-tereyağı karışımı gezdirerek fırınlayabilirsiniz. Fırından çıkardıktan sonrada şerbetini dökerek servis yapabilirsiniz.