İzmire Yakın Tatil yerleri

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Bergama



Binlerce yıllık tarihinde uygarlıkların iç içe yaşadığı Bergama, tarihi ve kültürel turizmin mozaiğini oluşturan eserlerinin yanı sıra dağ, yayla ve termal turizmiyle doğa severlerin gözdesi durumunda.

Dünyanın en dik tiyatrosu olan Akropol, antik çağın ünlü Bergama Kütüphanesi’nin kalıntıları, saraylar ve tapınaklar, dünyanın ilk ruhsal tedavi merkezlerinden Asklepion ve Hıristiyanlığın 7 kilisesinden biri olan Bazilika ve Allianoi Antik Kenti en görkemli eserler olarak öne çıkıyor.
Yöresel peyniri, çam fıstığı, üzümü, elması, şarabı ve kaynak sularıyla ünlü Kozak Yaylası, trekking için uygun parkurları barındırıyor.
Dünyanın ilk telkinle tedavi hastanesinin kurulduğu, suyu ile binlerce yıl insanlığa şifa dağıtmış bölgede bulunan Kleopatra Güzellik Ilıcası’nın cilt yumuşatıcı ve güzelleştirici etkilerinin yanı sıra mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.
Tire ve Ödemiş’te kurulan pazar yerlerinde yöresel lezzetlerin yanı sıra, çeşitli antika eşyalar ve kadınların el emeği göz nuru çeyizlikler bulmak mümkün.


Çeşme



Dünyanın sayılı güzelliğe sahip deniz ve kumsallarının bulunduğu Çeşme, koyları, berrak denizi, yılın neredeyse tamamında parlayan güneşi, ince kumu ve denizin içinde kaynayan kükürtlü sularıyla tatilcilerin gözlerini kamaştırıyor.

2. Beyazıt tarafından yaptırılan Çeşme Kalesi, ilçenin en önemli tarihi yapısı olarak göze çarpıyor. 2 katlı, içinde avlusu, dışında dükkanların bulunduğu kervansaray ise mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri olarak gösteriliyor.
Son yıllarda özellikle Alaçatı’daki sörf turizmiyle öne çıkan ilçede turistik yerler olarak, Alaçatı taş evleri, Erytrai Antik Şehri, kaplıcalar, Eşek Adası ve ilçenin isminden de anlaşılacağı gibi çok sayıda tarihi çeşme sayılabilir.
Çeşme’de alışveriş yapmak oldukça keyifli zamanlar geçirilmesini sağlarken, tarihi avlulu evlerinin bulunduğu sokaklarda yapılacak gezintiler de insanı kentin stresinden uzaklaştırıyor.
Üç tarafı denizlerle çevrili, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda kurulu olan ilçeye, İzmir’den otobanla çok kolay ulaşılabiliyor.
İlçede çeşitli Ege otları, zeytinyağlılar ve deniz ürünlerinin yanı sıra, sakızlı muhallebi, dondurma ve özel yapım susamlı ekmeğin içine konulan malzemelerden oluşan “kumru’su da oldukça meşhur.


Dikili


Merdivenli ve Denizköy’de bulunan krater gölleri, mağaraları, Madra Çayı’na dayanan ormanları, Nebiler’deki şelalesi, 3 bin çeşit bitki çeşidiyle renk cümbüşü sunan Atatürk Botanik Bahçesi, Karadağ’ın yemyeşil tepeleri arasından görünen Karagöl ilçenin doğal güzelliklerinden birkaçı.
Zengin jeotermal kaynakları, yılın 12 ayı tedavi imkanı sunuyor. Termal tedavi, özellikle romatizma, kireçlenme, cilt ve böbrek taşı hastalıkları için şifa kaynağı. Konaklamalı modern tesisleri ile Kocaoba ve Bademli Ilıcaları, çamurlu suyu ile ünlü Çamur Ilıcası, çınar ağaçlarının altında kubbeli hamamı ile Nebiler Ilıcası, 12 adet özel aile havuzu ve 8 odası ile Zeytindalı Kaplıcası, tatilcilere sakin ve “sağlıklı” günler sunuyor.
Otantik özelliklere sahip dünyaca ünlü Yağcıbedir halıları yörenin kadınları tarafından el tezgahlarında dokunuyor. Bu geleneksel sanat ürünü halılar uygun fiyatlarla alınabilir.


Foça



Tarihi, İyonların kurduğu 12 kentten oluşan birliğin bir parçası olacak kadar eskilere dayanan Foça, kalabalık turizm merkezinden uzakta tatil yapmak isteyenler için ideal.

Girintili çıkıntılı kıyıları, irili ufaklı koyları ve adaların güzel manzaralar oluşturduğu ilçede, arkeolojik ve doğal sit alanlarının bulunması, nispeten bozulmamış bir yerleşim merkezi olarak korunmasını sağlıyor.
M.Ö 4. yüzyılda yapılan anıt mezar Taş Ev, Dışkale, Atatürk’ün 1933 yılında konakladığı Ağalar Konağı, Antik Çağda kayalara oyularak yapılmış aile mezarı Şeytan Hamamı, deniz kenarında kurulmuş Kybele Açık Hava Tapınağı, İyonların en eski tapınağı olan Athena Tapınağı, Ortaçağ’dan kalma Sur ve Beşkapılar, Fatih ve Kayalar camileri, Osmanlı Mezarlığı, Hafız Süleyman Mescidi, Arkaik Duvar ve Siren Kayalıkları tatilcilerin mutlaka gezmesi gereken yerler arasında sayılabilir.
Rio Dünya Çevre Zirvesi’nde uygarlığın devamlılığını sürdürecek programlar çerçevesinde kurulan Eko-Köy Ağı-Gündem 21 ağında yer alan “Ekolojik Köy” Projesi de ilçenin Bağarası köyünde sürdürülüyor.
İlçe, dünyanın en nadir 12 memelisinden biri olarak gösterilen, dünyadaki sayısı 400’ü geçmeyen, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarına da ev sahipliği yapıyor.
Fokların yaşadığı bölge olan Siren Kayalıkları koruma altında bulunuyor.
Tepeli pelikan, flamingo, angıt, suna, küçük ve büyük akbalıkçıl, uzunbacak, mahmuzlukızkuşu, sumru, ördek ve kaz türleri gibi çok sayıda kuş türünün üreme,
beslenme ve kışlama olanağının bulunduğu ve uluslar arası “önemli kuş alanı” kriterlerini sağlayan İzmir Kuşcenneti, Çiğli ve Menemen’den ilçeye kadar uzanıyor.
Foça, uzun doğa yürüyüşü seven tatilciler için keyifli güzergahlar sunuyor.
Ege mutfağının hakim olduğu ilçede, ızgara sardalye, yoğurtlu balık, kalamar dolması, balık dolması, balık çorbası, balık paçası, kuzu etli enginar, zeytinyağlı enginar dolması tadına bakılabilecek lezzetler arasında yer alıyor.


Gümüldür



Ege dağlarının yeşili ile Ege Denizi’nin mavisinin kucaklaştığı bir noktada kurulu, iklimi, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntıları ile yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanan bir belde Gümüldür.

Yılın 300 günü güneşli iklimi ve temiz kıyı bandı ile göze çarpan Gümüldür, nesli tükenmekte olan birçok bitki, kuş türü ve deniz canlısını barındırırken, kamping alanları, mandalina bahçeleri ve doğallığı kaybolmamış sıcak insanlarıyla alternatif rotalardan birini oluşturuyor.
İlçenin 8 kilometrelik sahil şeridinde her türlü su sporu yapılabilirken, dalış meraklıları için de uygun olanaklar bulunuyor.
Tarihin en büyük binicilik merkezlerinden Klaros, Anadolu’nun en eski kentlerinden Kolophon ve Nation Limanı geçmişle ilgili değerli ip uçları veriyor.
Geçim kaynaklarından biri balıkçılık olan Gümüldür’de birbirinden leziz deniz ürünleri yenebilir.


Karaburun



İlçe, temiz havası, bol iyot içerdiği için kardiyologlar tarafından tavsiye edilen yerler arasında yer alıyor. Balıkları ile de meşhur olan ilçede, özellikle çupra, barbun ve ak kefalin lezzetlisini oldukça ucuza tatma imkanı bulunuyor. Ayrıca, dalından kopartılıp hiçbir işlem görmeden tüketilmeye hazır enfes hurma zeytinlerinin tadına doyum oluyor.

Enginar, sümbül ve nergisiyle ünlü Mordoğan, ilçenin iki belediyesinden biri. Doğası ve sakin yaşantısıyla alternatif tatil yerleri arasında yer alan Karaburun, güzel manzaralı koylara sahip.
Üç tarafı denizlerle çevrili, yeryüzünde esen tüm rüzgarların geçtiği, Homeros’un “Rüzgarlı Mimas” olarak tanımladığı lacivert denizi, oksijen zenginliği, el değmemiş doğasıyla bir tatil cenneti.
Özellikle doğal yürüyüş parkurlarında yapılacak trekking, kentin karmaşasından uzak vakit geçirilmesini sağlarken, küçük sevimli köyleri, birbirinden güzel koyları, eski taş evleri ve yel değirmenleri görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.
Karaburun’un hemen açığında bulunan Büyük Ada’daki Roma döneminden kalma mezarlar, mimari yapısıyla dikkati çeken Sazak köyü, Bozköy, Akçakilise, Hasseki Kumbükü, Sarpıncık Hamzabükü, Parlak Badembükü, Küçükbahçe, Denizgiren, Eğriliman, Karareis ve Gerence koyları, doğal güzellikleriyle keşfedilmeye hazır cennetler.
Tatilciler için hem Karaburun’da hem de Mordoğan’da pansiyonlar ve moteller mevcut.
 
Geri
Üst Alt