İsmek'ten Engellilere Özel Kurslar

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 30 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,714
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Ismekozurlu.jpg

Fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayan engellilerin kendi imkanları dahilinde üretime katılmalarıyla sorunlarını çok daha kolay çözebilecekleri gerçeğinden yola çıkan İSMEK, özel merkezleri ve eğitmenleriyle ücretsiz kurslar düzenliyor.


İSMEK, özürlü vatandaşların kendilerine olan güvenini artırmaları, topluma daha kolay uyum sağlamaları, sosyalleşmeleri ve meslek edinmeleri amacıyla özel eğitim hizmetleri sunuyor. Fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayan engellilerin kendi imkanları dahilinde üretime katılmalarıyla sorunlarını çok daha kolay çözebilecekleri gerçeğinden yola çıkan İSMEK, özel merkezleri ve eğitmenleriyle ücretsiz kurslar düzenliyor. Uzmanlar “uğraşı” adı verilen atölye çalışmalarının aynı zamanda rehabilitasyon olarak değerlendirildiğini, tedavi sürecinde ciddi yararları olduğunu belirtiyorlar.
Bugüne kadar toplam 800’e yakın özürlüye eğitim verilen İSMEK’te usta öğreticilerin seçimi ve yerleştirilmesinde uzman danışmanlardan yararlanılıyor. Özürlülere yönelik sanat ve meslek eğitimi, engel ve özelliklerine uygun bir ortamda, eğitim görmek istedikleri alanda verimli bir eğitim vermek amacıyla, özel eğitim müfredatı, ders araç gereci, özel olarak geliştirilen program ve tekniklerin uygulanması ile uzman eğitmenler denetiminde gerçekleştiriliyor.
İSMEK Fatih Özürlüler Merkezi, Ümraniye Özürlüler Merkezi ve Gaziosmanpaşa Özürlüler Merkezleri tamamen engellilere tahsis edilerek onların rahatlıkla kullanabileceği şekilde dizayn edilmiş. Kurs merkezleri görme, işitme ve ortopedik özürlü kursiyerlerin binaya girişlerini kolaylaştırmak için giriş katlarda açılmış, lavabo ve tuvaletlerine kadar kursiyerlerin rahat kullanabileceği şekilde düzenlemelerle her ayrıntıya özen gösteriliyor.
Özürlü kursiyerler bilgisayar işletmenliği, bilgisayarlı muhasebe, İngilizce ve takı tasarım branşlarında eğitim görüyor. Uzman eğitmenler tarafından bilgisayar eğitimleri görme engellilere ayrı, işitme engellilere ayrı program ve donanıma sahip bilgisayarlarlar desteğinde sağlanıyor. Aynı zamanda işitme engellilerin kendi aralarında el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak iletişim kurdukları işaret dili ve dudak okuma eğitimi verilen dersler oldukça büyük ilgi görüyor. Engelleri nedeniyle herhangi bir okulda eğitim görememiş ortopedik engelliler içinse okuma-yazma eğitimi veriliyor. Zihinsel engelliler dışında tüm engellilere açık olan merkezlerde en çok talep gören branşlar İngilizce ve bilgisayar. İSMEK’te eğitim gören özürlü kursiyerler, eğitim dönemi sonunda başarılı oldukları branşın sertifikasını almaya hak kazanıyor.
ismekozurlu2.jpg

İSMEK kursiyerleri yapılan çalışmalardan, verilen eğitimden çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. İşitme engelli Gülay Güneyli (39) İSMEK bilgisayar ve takı tasarımı kurslarına devam ediyor. Takı konusunda çok başarılı olan Gülay Hanım geçen sene yaptığı bir ürünle yarışmaya katılmış. Gülay Hanım “Takı branşında öğretmen olmak istiyorum. Takı yaparken hem çok zevk alıyorum hem de ortaya çıkan ürünlerle gurur duyuyorum. İSMEK’te verilen eğitimden çok memnunum. Burada yeni arkadaşlar edindim, sosyalleştim. Herkese tavsiye ederim” diyor.
Doğuştan görme engelli Tuba Tunçelli (18) İSMEK’te İngilizce eğitimi görüyor. Bu yıl liseyi bitiren Tuba Tunçelli açık öğretim fakültesini kazanmış. “İSMEK’i arkadaşlarımdan duydum ve bu kurslara yazıldım” diyen Tunçelli “Halkla ilişkiler okuyacağım. Görme engelli birisi olarak hayat çok kolay değil elbette fakat ben azimliyim. Herkes kadar başarılı olabileceğime inanıyorum. Burada çok güzel bir çalışma ortamı var. Kursların ücretsiz olmasına rağmen eğitim kalitesinin yüksek olmasından çok memnunum. Özürlü olsun, olmasın ücretsiz eğitim verilen bu tür kurslara tüm insanlar katılmalı” şeklinde konuşuyor.
İSMEK’te takı tasarımı ve bilgisayar kurslarına devam eden spastik özürlü İpek Zor (22) ise daha önce özel bir eğitim kurumunda öğrenim görmüş. Bu yıl İSMEK kursuna başlayan İpek için kurslar aynı zamanda diğer insanlarla görüştüğü, arkadaş edindiği, toplum içinde içine kapanıklığının üstesinden geldiği bir sosyalleşme aracı. Okuma-yazmayı kardeşlerinden öğrenen İpek Zor ilk başlarda ailesinin yardımıyla kurslara gelirken şimdi tek başına gidip gelebiliyor ve kursa gitmeyi iple çektiğini söylüyor.
Uzmanlar bu tür çalışmaların engelli kişilerin toplumla entegrasyonunu sağlamak açısından önemli olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda rehabilitasyon amacına hizmet eden bu tarz çalışmalarla kişinin kendine güveninin arttığını, sosyalleştiğini, iletişime açık hale geldiğini belirtiyorlar
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt