- Katılım
- 1 yıl 10 ay 4 gün
- Mesajlar
- 2,196
- Tepkime puanı
- 584
- Cinsiyet
1686 yılında, İngiltere Kralı II. James ve adamlarının tanesine birer pound ödeyerek 12 tabak dondurma yediklerine dair bir belge varsa da, dondurmanın kökenleri, çok daha eskiye dayanır. Büyük İskender’in, Neron’un ve Mısır firavunlarının dondurma yediklerine ilişkin söylentiler vardır.
Ancak bunların, bugün bildiğimiz dondurma olduğu iddiaları hayli su götürür. Karla karıştırılmış süt olmaları, çok
daha akla yatkındır. Şorbet denilen ilk dondurma türünün 16. yüzyılda Floransa’da ortaya çıktığı, oradan da Fransa’ya atladığı biliniyor. 1660 yılında limonatacı olarak Paris’te çalışan Procopio Cultelli, buzlandırılmış limonatadan bir tür dondurma üreten ilk makineyi yaptı. 18. yüzyılda, Fransa, sütlü dondurmayı tanıdı. 1774 yılında La Caveau adlı bir Paris kahvehanesinde ilk dondurma yapıldı. Buna o zaman “buzlu yağ” adı verildi.
İlk dondurma külahları:
1896 yılında New Jersey’de İtalyan göçmeni İtalo Marcioni tarafından yapıldı ve 13 Aralık 1903 günü Marcioni adına patenti tescil edildi. Ancak, bu buluşa önceleri pek rağbet eden olmadı. 1904 yılında, St. Louis’deki ticaret fuarı sırasında Suriye’den gelme bir şekerci olan E.A. Hamwi, yaptığı gözlemeleri bu külahların içinde satınca, Marcioni’nin buluşuna olan ilgi arttı. Daha sonra dondurmacılar da, o güne kadar çeşitli kaplar içinde sattıkları ürünleri külahla müşterilerine sunmaya başladılar.
Ancak bunların, bugün bildiğimiz dondurma olduğu iddiaları hayli su götürür. Karla karıştırılmış süt olmaları, çok
daha akla yatkındır. Şorbet denilen ilk dondurma türünün 16. yüzyılda Floransa’da ortaya çıktığı, oradan da Fransa’ya atladığı biliniyor. 1660 yılında limonatacı olarak Paris’te çalışan Procopio Cultelli, buzlandırılmış limonatadan bir tür dondurma üreten ilk makineyi yaptı. 18. yüzyılda, Fransa, sütlü dondurmayı tanıdı. 1774 yılında La Caveau adlı bir Paris kahvehanesinde ilk dondurma yapıldı. Buna o zaman “buzlu yağ” adı verildi.
İlk dondurma külahları:
1896 yılında New Jersey’de İtalyan göçmeni İtalo Marcioni tarafından yapıldı ve 13 Aralık 1903 günü Marcioni adına patenti tescil edildi. Ancak, bu buluşa önceleri pek rağbet eden olmadı. 1904 yılında, St. Louis’deki ticaret fuarı sırasında Suriye’den gelme bir şekerci olan E.A. Hamwi, yaptığı gözlemeleri bu külahların içinde satınca, Marcioni’nin buluşuna olan ilgi arttı. Daha sonra dondurmacılar da, o güne kadar çeşitli kaplar içinde sattıkları ürünleri külahla müşterilerine sunmaya başladılar.