İlginç Düğün Gelenekleri

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Düğün hazırlıklarına ufak bir mola verip, dünyada seninle aynı durumda olan gelin ve damat adaylarının neler yaşadığını öğrenmek ister misin? Emin ol en az bizimki kadar ilginç düğün adetleri var. Meraklandıysan, haydi başlayalım

dugun-gelenekleri.md.jpg
Dünyadaki İlginç Evlilik Gelenekleri
Bulunduğu coğrafyadaki, kültürden, dini inançlardan, siyasi yapıdan etkilenen düğün adetleri, dünyada büyük farklılıklar gösteriyor. Hatta kimi ilginç adetleri okuyunca gözlerine inanamayacaksın. Damada küfür edenler mi dersiniz, gelinin üzerini kirletip sokak ortasında o halde dolaştıranlar mı? Aslında dünyanın neresinde olursa olsun ilginçtir ki tüm bu geleneklerin arkasında evliliklerin sağlam temeller üzerine kurulması dileği yatıyor. Gelin, diğer ülkelerdeki birbirinden ilginç bu evlilik geleneklerine birlikte göz atalım.

Hindistan Düğün Gelenekleri
Geçmişindeki kast ve sömürgecilik sistemi ile dini geleneklerin etkisinde kalan Hindistan’da düğün adetlerinin çeşitlilik gösteriyor. Hindistan’da düğünler 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm düğün hazırlıkları ve düğünden önce düzenlenen partilerdir. Bizde kına gecesine karşılık gelebilecek bu partilerde geline “mehndi” adı verilen kınalar yakılıyor yerel şarkılar eşliğinde dans ediliyor.

İkinci bölüm ise düğün günüdür. Düğün günü damat, kayınvalidesi tarafından karşılanıyor. Damadın ayakları yıkandıktan sonra, kendisine bal ve süt ikram ediliyor. Gelinler de beyaz gelinlik yerine “sari” isimli, bol işlemeli kumaşı vücutlarına sararak hazırlanan kıyafeti giyiyor.

VULeOd6k00Ti3sDa.md.jpg

Düğünlerin üçüncü bölümü ise gelin ile damadın yaptığı ateş dansıdır. Düğün yerinde yakılan kutsal ateşin etrafında gelin ile damat 4 kere dönüp, masalarına doğru koşarlar. İnanışa göre, masaya ilk kim oturursa, evde onun sözü geçer.

Çin Düğün Gelenekleri
Çin’in düğün geleneklerinde astrolojiye başvurulur. Damadın ailesi bir astroloji uzmanına giderek, çift ile ilgili görüşlerini alır. Uzman bir horoskop hazırlar. Bu horoskobu damadın ailesi kabul ederse, gelin adayının ailesine gönderir ve aynı şeyi onların da yapmasını ister.

Düğün öncesinde gelinin ailesine bir takım hediyeler gönderilir ve bu hediyeler arasında çay önemli bir yere sahiptir. Gelin düğünde talih ve mutluluğun simgesi olduğu için kırmızı kıyafet, kırmızı ayakkabı giyer ve kırmızı duvak örter. Evden ayrılan gelin, ağlayarak ailesine bağlılığını ifade eder.

op0l3C2mmlferhBM.md.jpg
Afrika Evlilik Gelenekleri
Afrika çok ilginç evlilik geleneklerine ev sahipliği yapıyor. Kıtanın bazı bölgelerinde damat adayı kızı ailesinden istedikten sonra kızın ailesi teklifi kabul ederse kızlarına para ve fıstık verir. Gelin adayı, fıstığı önce damatla bölüşür. Daha sonra çiftin birleşmesine yardımcı olan kişilere de bir parça fıstık verilir. Bu, paylaşım aynı zamanda akrabalara, komşulara, eşe dosta, düğün daveti anlamına da gelir.

Düğün günü gelin ve damat, çalı süpürgesinden atlama geleneğini yerine getirir. Bu gelenek, evlenecek çiftin geçmişe dair tüm kötülükleri süpürerek arkalarında bırakmalarını simgeler.

zbprqGUmukmZ1Wrj.md.jpg
Rusların İlginç Düğün Gelenekleri
Rusya’da gelin ile damat, bizdekinin aksine, nikah töreninde evlilik yüzüklerini sağ ellerinin yüzük parmağına takar. Eğer bir kişi alyansını sol eline takıyorsa bu onun bir zamanlar evli olduğunu ya da eşini kaybettiğini gösterir.

Düğün somunu, Rusların ilginç ve geleneksel bir ritüelidir. Özel olarak pişirilen somunun hamurunu mutlu bir evliliği ve birçok çocuğu olan bir kadın yoğurur. Düğün günü damat ve gelin somundan ısırırlar. En fazla ısıran kişinin ailenin reisi olacağı kabul edilir.

Düğünlerde Rus damatları bir takım eğlenceli testlere de tabiidir. Bu testlerde damadın herkesin ortasında geline aşkını ilan etmesi, dans etmesi ya da şarkı söylemesi gibi performanslar sergilemesi beklenir.

J0Tp3oJYcMPYeXTS.md.jpg
Alman Düğün Gelenekleri
Almanya’da düğüne gelen konuklar, gelin ile damadın üstüne bereketi simgeleyen pirinci serperler. Gelinin saçında ne kadar pirinç tanesi kalırsa, çiftin o sayıda çocukları olacağına inanılır. Tören sonunda gelin ile damat beraber bir kütüğü keserler. Bu, evlilikleri süresince karşılaştıkları güçlüklerin üstesinden birlikte gelecekleri anlamını taşır.

İtalyan Düğün Gelenekleri
İtalya’da pazar günleri evlenmenin çifte şans getireceğine inanılır. Gelin ile damadın şapel önüne gelip düğüm atma ritüeli de ilginçtir. Düğün töreninde davetlilerin Güney İtalya’nın geleneksel bir dansı olan The Tarantelle adlı bir dansı yapmaları beklenir. Bu sayede yeni evlenecek çiftin yuvasına bolluk ve bereket geleceğine inanılır. Gelin ile damadın paylaşacağı yatağı, düğünden önce evli olmayan iki kız yapar.

49pITHog0SuCndim.md.jpg
Bosna Hersek’te Düğün Gelenekleri
Bosna-Hersek’te evlenme çağına gelmiş bir kızı isteyen damat adayı, kız evine yemeğe davet edilir ve ailenin büyükleri ile evlilik hakkında konuşulur. Kızın aile büyükleri damat adayı ile ilgili bir karara vardıktan sonra kahve ikramına geçilir. Şekerli kahve damat adayının evlilik için uygun görüldüğü, sade kahve ise damat adayının reddedildiği anlamını taşır.

Pakistan’da Düğün Gelenekleri
Pakistan’da damat adayı kızın aile büyükleri tarafından zorlu bir sınavdan geçirilir. Bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına dayanır. Sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış olur.

İskoçya’da Düğün Gelenekleri
İskoçya da çok ilginç düğün geleneklerinin yaşandığı bir ülke. Düğünden önce gelinin yakınları yumurta, salça gibi gıdalar karıştırarak gelin adayının üzerine boca eder. Baştan aşağı bu karışımla kaplanan gelin, herkes görsün diye de şehirde dolaştırılır. Bu geleneğin amacı, onu evlilikte yaşayabileceği tüm zor ve kötü koşullara karşı hazırlamaktır. Ayrıca İskoçya’da gelin ile damat düğünde birbirlerinin ayaklarını yıkar. Alçak gönüllüğü sembolize eden bu geleneğin bugün modern düğünlerde de kendine yer bulduğunu görebiliriz.

EnTIQPXW8o75m0wP.md.jpg
Kore’de Düğün Gelenekleri
Kore’de evlilik geleneklerinde ördek ve kazın önemli bir yeri vardır. Önceden damatlar arkalarında kaz taşıyarak beyaz bir atın üstünde gelinin evine gidiyorlarmış. Bugün ise sembolik olarak tahta kaz kullanılır. Bir başka geleneğe göre de düğünden sonra bir çift tahta ördek yeni evli çiftin evine yerleştirilir. Eğer ördekler karşılıklı konursa çiftin iyi geçineceğine, ters konulursa kavga edeceklerine inanılır.

Belçika’da Düğün Gelenekleri
Belçika’da ise en önemli gelenekler arasında mendile isim işlemek gelir. Gelinin ailesi, kızlarının adının işlenmiş olduğu mendili düğüne götürerek davetlilere gösterir. Daha sonra gelin bu mendili düğün boyunca üzerinde taşır. Düğün bittikten sonra gelinin ailesinin evine geri getirilen mendil, gelinin kız kardeşi varsa onun adı işlenerek saklanır, yoksa mendil gelinin kızına kalır.

Finlandiya’da Düğün Gelenekleri
Finlandiyalı gelinler düğünde el yapımı altın bir taç takarlar. Törenden sonra gelin, etrafında toplanan bekar genç kızlar arasından seçtiği birine tacını verir. Seçilen kızın, en kısa zamanda evleneceğine inanılır. Finlandiyalıların geçmiş düğün gelenekleri arasında ise evliliklerini açık arttırma şeklinde yapmak yer alıyordu. Damat ve gelinin babası, pazarlık yapardı. Belirlenen para çeyiz için kullanılırdı.

İngiliz Düğün Gelenekleri
Gelin ile damat düğün törenlerinin yapılacağı kiliseye girerken ve çıkarken, evliliklerini kötü ruhlardan korumak için çan çalınır. Ayrıca düğüne katılan davetliler, gelin ve damat adayı üzerine çiçek atarlar. Böylece çiftin mutlu bir yuva kuracağına inanılır.

ssZ4cDiur70pnPrC.md.jpg
Fransa’da Düğün Gelenekleri
Fransa’da evlenecek çiftlerin törende yer alacak çiçeklerini davetliler getirir. Gelin ve damadın, düğün günü kullanılan ve nesilden nesile aktarılan evlilik kabından şarap içmesi de bu ülkedeki evlilik gelenekleri arasında yer alır.

İsrail’de Düğün Gelenekleri
İsrail’de Musevi inancına göre, düğünlerde Kudüs’teki kutsal tapınağın yok oluşunu sembolize eden içi cam parçalarıyla dolu olan bir beze basma geleneği vardır. Törende cam kırmak ise hayattaki mutluluğu ve üzüntüyü sembolize eder.

omw3uIUqSOktaA8c.md.jpg
Bulgaristan’da Düğün Gelenekleri
Bulgaristan’da erkek, sevdiği kızı ailesinden istemeye arkadaşlarıyla gider ve yanında mutluluk, sağlık ve zenginliği temsil eden “rakia” denilen özel bir ev viskisi ve “zdravet” adı verilen yeşil çiçeklerden küçük bir buket götürür. Eğer kızın babası, evliliği onaylarsa kızına 3 kez evliliğe hazır olup olmadığını sorar. Kız "Evet" derse kızın ailesi de erkeğin ailesine hediyeler yollar. Ayrıca düğünden önceki Perşembe günü, yeni bir ailenin oluşumunu simgeleyen özel bir ekmek yapılır.

Filipinler’de Evlilik Gelenekleri
Filipinlerde halkın yüzde 80’i Katolik’tir ve evlilik törenleri gösterişli bir şekilde kilisede yapılır. Bu ritüellerden en ilginç olanlarından biri duvak seremonisidir. Törende bir ucu gelinin başında tutturulan duvağın, diğer bir ucu da damadın omuzuna uzatılır. Bu ritüel gelin ve damadın hayatları boyunca birbirlerini koruyup kollama ve sağlıklı olma dileklerini de temsil eder. Filipinlerin, Vatikan dışında boşanmanın yasak olduğu tek ülke olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

fQDSv2Sp86KvSuMM.md.jpg
Türkiye’de İlginç Düğün Gelenekleri
Türkiye’deki düğün gelenekleri de dünyadakileri aratır cinsten değil elbette.

Mesela Adana’da damat adayı kına gecesine giderken yolda durdurulup, ondan yüksek bir ağaç dalına konulan yumurtaları vurması istenir. Eğer vuramazsa, kız tarafı kendisine ceza verir. Damat tarafı da çeyiz damat evine götürülmeden önce çeyizden bir yastık kaçırır. Kız tarafının gençleri de damadı kovalar. Yastığı damattan alabilen genç bahşişi kapar.

Afyonkarahisar’da kız isteme sırasında erkek tarafına sadece su ikram edilir. Eğer kız verilirse, damat adayının ailesi cuma günü çaya çağrılır.

Aydın’da damat gelini para, buğday, şeker ve pirinç serperek karşılar.

Diyarbakır’da ise testi kırma geleneği vardır. Gelin, damadın evinin önünde, evlilikleri bir ömür boyu su gibi akıp, yolunda gitsin diye içi dolu bir testi kırar.

owLZCoemUZ0eEvhW.md.jpg
Şanlıurfa’da takı töreni alışılmışın dışında düğünün sonunda yapılır. Eğer düğün günü takı takamayanlar ya da düğüne katılamayanlar, ‘gelinin cuması’ olarak adlandırılan, düğünden sonraki 3 hafta boyunca Cuma günleri takılarını takabilir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt