İlaç Kullanımı Diş Eti Hastalığına Neden Olur Mu?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 5 gün
Mesajlar
25,266
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
İlaç Kullanımı Diş Eti Hastalığına Neden Olur Mu?

Diş eti hastalığı nedir?

Diş eti hastalıkları yeterli ilgilenilmeyen ağız ve diş hijyeni nedeni ile oluşan diş etinin iltihaplanması olarak tanımlanır. Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni diş eti çevresinde veya altında biyofilm biçiminde görülen mikrobiyal diş plağıdır. Bu nedenle; diş plağını fırçalama ile uzaklaştırmak gerekir.

Diş eti hastalıklarının nedenleri

Diş eti hastalıklarının birçok sebebi vardır. Bunlar arasında en sık görülen sebebi ise; ihmal edilen diş ve ağız bakımıdır. Bunun dışında; diş taşı, yetersiz beslenme, sigara kullanımı, alkol kullanımı, doğru olmayan protez ve dolgu, stres, kalıtsal faktörler, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklar ve kişinin kullandığı bazı ilaçlar bunlardan bazılarıdır.

İlaç kullanımına bağlı diş eti hastalıkları

İlaç kullanımına bağlı diş eti hastalıkları görülebilir. Diş eti hastalıklarına etkileri şöyledir; çeşitli sistemik hastalıkların tedavisinde uygulanan bazı ilaçların dişetinde boyutsal bir artış yani büyüme ve diğer dişeti sorunlarına sebep olduğu bilinen bir durumdur. İlaç kullanımına bağlı olarak dişlerde kötü kapanış ve konum bozuklukları ve bu neden ile oluşan konuşma, ağız kapamada zorluk ve yutkunma sorunları, ağız açıklığında sınırlanma meydana gelir.

İlaca bağlı ortaya çıkan dişeti büyümeleri günümüzde çok yaygın olarak yaşanan bir sorundur. Bu sorunlar ilaç kullanımında tedaviyi yapan hekim ve hastaları yıldırmakta ve uygulanan tedavinin başarısını kötü etkiler.

Oral yolla alınan doğum kontrol ilaçları diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu ilaçlar kontraseptifler olarak da bilinen, ağız yoluyla alınan, östrojen ve progesteron barındıran steroidal ilaçlardır. Asıl olarak, hormonal değişikliklerin periodontal duyarlılığı artırdığı bilinir. Yapılan çalışmalar cinsiyet hormonlarının düzeylerindeki farklılıkların dişeti iltihabını artırdığını göstermiştir. Hamilelik sürecinde kadınlarda dişeti iltihabı durumlarının daha fazla görülmesinin nedeni de budur. Doğum kontrol ilaçları da hormon düzeylerinde değişikliklere yol açar.
 
Geri
Üst Alt