Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Horozibiği son dönemlerin popüler gıdalarından bir tanesi ve amaranth olarak da adlandırılıyor

Katılım
2 yıl 9 ay 4 gün
Mesajlar
18,707
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,357
Cinsiyet
bPg20e
horoz-ibigi-768x512.jpg

Horozibiği son dönemlerin popüler gıdalarından bir tanesi ve amaranth olarak da adlandırılıyor. Pek çokları tarafından bir süper gıda olarak nitelendirilse de artık her şeye süper gıda denildiği de bir gerçek. Dolayısıyla bu besine biraz daha gerçekçi yaklaşalım ve genel anlamda faydalarına bir göz atalım.

Aslında bir tahıl değil tohum olan bitki, tahıllar gibi değerlendirilebildiği için genelde bu klasmanda sanılıyor. Hem yaprakları ve bitki kısmı tüketilebilen hem de tohumları tüketilebilen bitki, patlamış mısır gibi bile tüketilebiliyor.

Horozibiğinin Faydaları Nelerdir?​

Horozibiğinde gluten bulunmaz ve bunun yanında faydalı asitler, mineraller ve vitaminler, ayrıca lifler bakımından çok zengindir. Protein içeriğinin de yüksek olması sayesinde bağışıklığı güçlendirir, saç sağlığına iyi gelir ve kas yapımına yardımcı olur. Özellikle diyabet tedavisinde, kalp hastalıklarında, obezitede ve kanserde bile kullanılabilmektedir.

Glutensizdir​

horozibigi.jpg


Glutene hassasiyeti olanlar için bu oldukça iyi bir haber. Zira pek çok kişi, gluten proteini içeren gıdaları tükettiği zaman (genelde tahıllarda bulunur), vücut buna karşı semptomlar ortaya çıkartır. Hatta bu hassasiyetin en ciddi aşaması çölyak hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Horozibiğinde gluten olmaması nedeniyle herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz yok.

Mükemmel Bir Protein Kaynağıdır​

horozibigi-2.jpg


Proteinler vücudumuzun yapıtaşları arasında yer alıyorlar ancak ona yeterince kıymet vermediğimiz kesin. Horozibiğinde ise inanamayacağınız düzeyde kaliteli protein bulunur ve pişmiş bir kasesinde 9 gram protein yer alıyor. Bu proteinler vücudumuzdaki her hücre tarafından kullanılırlar ancak özellikle kasların yapımında kullanılırlar. Proteinler nörolojik fonksiyonlar için de önemlidirler.

İnflamasyonlar ile Savaşır​

horoz-ibigi.jpg


Horozibiğinde inflamasyonlar ile savaşan bileşenler bulunur ve bunlar artrit gibi inflamatuvar hastalıklara iyi gelmesini sağlar. Özellikle de osteoartritte oldukça faydalıdır.

Gluten bulunmaması da inflamasyonlarla savaşta ciddi bir katkı sağlar ve bu anti-inflamatuvar özellikleri bilhassa yüksek magnezyum içeriğinden kaynaklanır.

Kemik Sağlığına İyi Gelir​



Bu sebzede manganez bol bulunur ve manganezin kemik sağlığı üzerinde ciddi etkileri mevcuttur. Bir kasesi ile günlük ihtiyacınızın %105’ini elde edebilirsiniz. Ayrıca kalsiyum bakımından da zengin olan besin, kırık kemiklerin iyileşmesi ve kemiklerin güçlenmesi içn de destek sunar.

Kalbi Güçlendirir​



Rusyada yapılan bir çalışma, horozibiği yağının koroner kalp hastalıklarını engellemekte etkili olduğunu gösteriyor. Total kolesterolü düşürerek elde edilen bu etki, aynı zamanda onun kandaki çoklu doymamış yağ asitleri miktarını arttırmasından da kaynaklanıyor. Bu durum hipertansiyon hastalarına da yardımcı olmaktadır.

Diyabet ile Savaşabilir​



Her ne kadar yüksek bir glisemik endekse sahip olsa da, şeker hastalarına zarar vermiyor. Horozibiği yağı ve tohumu ile beslenen farelerin insülin düzeylerinde yükselme ve kan şekerinde düşme tespit edilmiştir ancak bu konuda daha fazla araştırma gerekmektedir.

Kanser ile Savaşır​



Bitkideki protein miktarı kanser tedavisinde önem taşır çünkü kemoterapide yok edilen sağlıklı hücrelerin yerlerine yenilerinin konmalarına destek olur. Ayrıca kanser hücrelerinin yayılmasına engel olan bileşenlere sahip olduğu görülmüştür.

İyi Bir Lysine Kaynağıdır​

Yarım kasesinde 721 miligram lysine barındıran horozibiği, böylece vücudun kalsiyum emiliminin çok daha iyi hale gelmesini sağlar. Ayrıca yağ yaktırır ve cildi, tendonları, kemikleri korur.
Lysine adlı bu amino asit, uçuk ve soğuk algınlığı virüsleriyle savaşta da kullanılmaktadır ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Bağışıklığı Destekler​


Bu işlenmemiş tohumlar, bağışıklık sistemine iyi gelirler ve yağı da bilhassa alerji sahibi olan çocuklarda bağışıklığı destekler.

Horozibiğinin çinko bakımından zengin olması, onun bilhassa yaşlıların bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynamasına yardımcı olur. Özellikle enfeksiyona açık olanlar çinko ile kendilerine destek bulabilirler.

Sindirim Sağlığına İyi Gelir​



Horozibiğinin bol lifli içeriği, sindirim sistemine iyi gelmesini sağlar ve ayrıca lifler kolesterol moleküllerine bağlanarak onların aşırı miktarda emilmelerine engel olurlar. Lifler sayesinde dışkının kütlesi artar ve bağırsak hareketleri de iyileşir.

Bitkideki liflerin %78’i çözünemez liflerdir ve %22’si ise çözünebilir liflerdir.

Sızdıran bağırsak sendromuna da iyi gelebilen bitki, yorgunluk, gaz, baş ağrısı ve kilo alımı problemlerini inflamasyonları engellemesi sayesinde ortadan kaldırabilir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir​



Temel olarak bir kilo verme ürünü olmamasına karşın horozibiği kilo vermek istediğiniz diyetlere eklenebilir. Bol lifli içeriği sayesinde iştahı bastırır ve tok hissettirir, bu da fazla yeme isteğinizi azaltır, kilo vermenize destek olur.
Tam tahıllar kategorisinde değerlendirilebilen bitki, böylece rafine tahılların dezavantajlarına sahip değildir.

Gözlere İyi Gelir​



A vitamini bakımından zengin olan horozibiği, görüşü iyileştirir. Bu vitamin özellikle karanlıkta görmek için gereklidir ve A vitamini eksikliğinden kaynaklanan gece körlüğünü engeller.

Yaprakları da A vitamini bakımından zengindir ve görüşü iyileştirir.

Hamileliğe İyi Gelir​



Horozibiği demir bakımından zengindir ve bu mineral hamilelik süresince önemli bir rol oynar. Bebeğe oksijen iletimini kolaylaştıran ve onun gelişimini desteklemektedir. Ayrıca folat içeriği sayesinde vücudun yeni hücreler üretmesini kolaylaştırır.

Folat aynı zamanda DNA kopyalaması ve sentezi için de önemlidir ve bu yüzden folat eksikliği nöral tüp defektlerine sebep olabilir.

Folat hamilelik süresince en önemli vitamin olarak görülmektedir. Hatta folatlı besinlerin tüketimi hamilelikte nöral tüp defektlerinin görülme riskini %26 düşürmektedir.

Saç ve Cilt Sağlığına İyi Gelir​



Horozibiğinde bol bulunan lysine amino asidi vücut tarafından üretilemez ve saçlara iyi gelir. Saç foliküllerini güçlendirir ve erkeklerde kelliğe engel olur. Yapraklarının suyunu çıkarabilir ve şampuandan sonra doğrudan saçlarınıza uygulayabilirsiniz.

Bitkide bulunan demir miktarı da saç sağlığına iyi gelmesini sağlar ve erken saç beyazlamasının önüne geçmesine yardımcı olur.

Horozibiği yağı ise cilde iyi gelir ve erken yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırdığı gibi iyi bir temizleyicidir de. Tek yapmanız gereken banyo yapmadan önce bir kaç damlasını yüzünüze uygulamak.

Anemiyle Savaşır​



Demir bakımından zengin olması nedeniyle horozibiği anemiyle de savaşabilmektedir. Zira anemi demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
 
Katılım
2 yıl 9 ay 4 gün
Mesajlar
18,707
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,357
Cinsiyet
bPg20e
horoz-ibigi-bitkisinin-faydalari-nelerdir-kan-kirmizi-cicegi-meger-oyle-bir-faydasi-varmis-ki-yanlis-biliyormusuz-2h1679633031-2daf80.jpg

Horoz ibiği bitkisinin faydaları nelerdir?

*Kanser

Skualen, horozibiğinde doğal olarak bulunan, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır. Horozibiği yağı yüzde sekiz skualen içerirken, daha yaygın olarak kullanılan bir skuaien kaynağı olan köpekbalığı yağı, sadece yüzde bir oranında skualen içerir.

*Göğüs Kanserini Önleme

Araştırmalar horoz ibiği tohumunun içindeki bir bileşenin, göğüs kanseri hücrelerindeki tümör büyümesini engelleyebileceğini bulgusuna vardı.

*Kalp Hastalığı

Yulaf, kolesterole karşı tartışmasız şekilde en şifalı tahıl olarak görülse de horozibiği de kötü kolesterolü düşürmede neredeyse yulaf kadar etkili görünüyor ve yulafa alerjisi olanlar veya yulafı sevmeyenler için geçerli bir alternatif olabilir

*Diyabet

Horoz ibiğinin, hıpergliseminin önlenmesine yardımcı olabileceği ve diyabete bağlı komplikasyonları azaltabileceği keşfedildi. Diyabetli fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, horoz ibiğinin kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, ensülin değerini arttırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiği keşfedildi.

Nasıl Saklanır?

Horoz ibiği hamur işlerinde kullanılmak üzere un halinde satılır. Ekmek hamuru yapmak için eşit ölçüde buğday unuyla karıştırın. Horozibiği tohumları, hava geçirmez bir kap veya kavanoz içinde, buzdolabında altı aya kadar saklanabilir.

Horoz ibiği nasıl yenir?

Yapraklan, haşlanmış veya kızarmış sebze olarak kullanılır. Horozibiği çorbalar için mükemmel bir kıvam arttırıcıdır. Horozibiğini başka bir tahılla birlikte elma suyuna koyup kaynatın veya fırında pişirin, daha sonra taze meyvelerle servis edin.

Hazırlama Ve Servis Önerileri;

Horoz ibiği tohumları çok küçük olduğu için, ince delikli bir süzgeçte veya tülbent üstünde, soğuk suyla yavaşça yıkanmalıdır. Tohumlar, ayrıca, fırınlanabilir veya buharda pişirilebilir.

*Horozibiği tohumlan, domates suyu gibi yoğun tadı olan sıvılarla pişirilirse, daha iyi bir tat alır.
*Yapraklan, haşlanmış veya kızarmış sebze olarak kullanılır.
*Horozibiği çorbalar için mükemmel bir kıvam arttırıcıdır.
*Horozibiğini başka bir tahılla birlikte elma suyuna koyup kaynatın veya fırında pişirin, daha sonra taze meyvelerle servis edin.
*Pirince alternatif olarak düşük yağda kızartılmış horozibiği hazırlayın.
*Horozibiği tohumlarım tavada kızartabilirsiniz ve mısır taneleri gibi patlarlar. Patlamış horozibiği, balık ve etin yanında veya çorba, salata ve güveç üstünde kıtır ekmek olarak mükemmel gider.
*Haşlanmış horoz ibiği soğutulduğunda, pektin kullanmadan ve çok az tatlandırıcıyla meyve marmelâdı yapmada kullanılabilecek peltemsi bir kıvam alır.

Horoz İbiği Çiçeği Tohumu Nasıl Alınır, Ekilir? Horoz ibiği çiçeği bakımı;

Horoz ibiği çiçeği genellikle güneşli ve yarı gölgeli ortamları sever. Saksıya ekilecek olan horoz ibiği çiçeğinin tohumları birbirlerinden en az 15 cm aralıkla ekilmelidir. Tohumlar toprağın 2-3 cm derinine ekilmelidir. Ekim işlemi için ilk olarak toprağı sulayın. Ardından parmağınızla ufak delikler açın, tohumları bu deliklere yerleştirin ve üzerini toprakla örtün.
Tohumların üzerine toprakla örtün. Tohumlar filizlenmeye başlayana kadar saksıyı evin içinde herhangi bir yere yerleştirebilirsiniz. Filizler çıkmaya başladıktan sonra çiçeği düzenli olarak sulamanız gerekir. Ancak sulama işlemi sırasında tohumlara ve tohumların yerleşimine zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
 
24,451Konular
87,817Mesajlar
1,162Kullanıcılar
denzeLSon üye
Üst Alt