Hızlı Deği̇şi̇mler Ruh Sağlığını Olumsuz Etki̇li̇yor

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 30 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevil Akyol, çağımızın getirdiği hızlı değişimin insanlar üzerinde birçok olumsuz etkiye yol açtığı ve bu durumun ruh sağlığını söyledi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevil Akyol, ruh sağlığının insan yaşamındaki öneminin büyük olduğunu belirterek kişinin beden sağlığı ve ruh sağlığının birlikte iyi olması durumunda sağlıklı bir bireyden bahsedilebileceğini söyledi. Akyol, “Kişinin beden sağlığı ve ruh sağlığı genel sağlığının belirleyicisidir ve birinde ortaya çıkan herhangi bir yöndeki değişme, öbürünü de aynı yönde etkiler. Ruh sağlığı hastalıkları, kişinin gerçekle ilişkilerini bozacak derecede ağır ruh hastalıklarıyla sınırlı değildir. Ağır hastalıklar tüm ruhsal sorunların ancak küçük bir oranını oluşturur. Kişilerin yüzde 25’i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh sağlığı yaşamış olanlar yüzde 50’den fazladır. Dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişinin ruhsal sorunları olduğu, 20 milyon kişinin de ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde bulunduğu bilinmektedir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık her 4 kişiden birinin başvuru nedeni ruhsal sorunlardır” şeklinde konuştu.
Çağımız insanının bir yandan kentleşme, sanayileşme ve teknolojik gelişmelerin getirdiği hızlı değişim içinde yalnızlığa itildiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevil Akyol, “Yalnızlığa itilen çağımız insanı, diğer taraftan da günlük yaşamda başkalarıyla ilişki kurma ve sürdürmenin kaygısını yaşamaktadır. Böyle çözümü güç bir ikilem içinde bulunan günümüz insanı karmaşık sorunlar içinde yaşamaktadır. Bu durumda hem insanın kendi iç dünyasında denge ve düzen bozulmakta, hem de diğer insanlarla olan ilişkisinde bozulma, kargaşa hatta çatışma olmaktadır. Buna bağlı olarak da, çeşitli uyumsuzluklar ve ruh hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Ruhsal hastalıkların oluşmasında genetik etkenler, biyolojik etkenler ve psikososyal etkenler rol oynamaktadır. Ruh sağlığımızı tehdit eden psikososyal etkenleri anlayabilmek için, sadece gazetelere ve televizyon yayınlarına bakmamız yeterli olacaktır. Bebeklerine işkence eden ana-babalar, aile eliyle öldürülen veya intihar ettirilen genç kadınlar, tecavüzler, her çeşit şantajlar, işsizlik, göçler, savaşlar, afetler ve cinayetler” diye konuştu.
Akyol, günümüzde ruh sağlığını korumak adına çaba sarf etmenin önemli olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: "Ruh sağlığımızı korumak için; bozulmasına neden olabilecek faktörlerin farkına varmak, olumsuz düşüncelerimizi fark edip olumlu düşüncelerle değiştirmeye çalışmak, hayatımızdaki olumlu olaylara ve deneyimlere odaklanmak , sosyal olarak aktif olmak, birkaç tane hobi edinmek, düzenli olarak spor yapmak, dengeli beslenmek, gergin olduğumuzda gevşeme egzersizleri yapmak, gönüllü faaliyetlerde bulunmak insan en çok başkalarına yardım ederken kendine yardım eder ve gereğinde profesyonel yardım almak önemlidir”.
 
Geri
Üst Alt