Himalaya Tuzu Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Himalaya Dağları’nın kristal meyvesi Himalaya tuzu, insan vücudundaki elementlerin hemen hemen tamamını bünyesinde barındıran doğal şifa kaynağıdır.

Himalaya tuzu, sıradan bir tuzun ötesinde özellikleri bulunan bir kaya tuzudur. Fiziksel, kimyasal, ruhsal ve bedeni olarak sayısız faydası bulunduğu belirtiliyor. Yerinde, gerektiği kadar ve bazı amaçlar için kullanıldığında bir şifa kaynağı olabilen Himalaya tuzu, gereğinden fazla tüketilince zararlı bir madde haline gelebiliyor. Enerji kütlesi olarak da tanımlanabilen milyonlarca yıllık bu kristal madde, keşfedildiğinden bu yana birçok amaç için kullanılmış.


Himalaya tuzu, Pakistan’da Pencap bölgesindeki Himalaya Dağları’ndan çıkarılır ve adını da bu dağdan alır. Himalaya Dağları’nın güneyindeki Pencap’ın Khewra adı verilen bölgesindeki tuz madenlerinden elde edilir. Dünyanın en yüksek dağı Everest’i de bünyesinde barındıran Himalayalardan çıkarılan tuzun Pakistan’ın ekonomisine de önemli bir katkısı vardır.

Oluşumu ve Özellikleri​

Himalaya tuzu, dünya kabuğunun en önemli kristal tuz cevherlerinden biridir. Denizlerin kuruması sonucu çökelen tuzların lavlarla kaplanması ve uzun yıllar boyunca yüksek basınç altında kristalleşmesiyle oluşur. Himalaya tuzunun çok keskin bir tadı vardır. İşlenmeden doğal olarak tüketilebilir. Suda çözüldüğünde kimyasal ve moleküler yapısı değişmez. Kristalize bir molekül yapısı vardır. En kaliteli Himalaya tuzu, şeffaf ve saydam bir görünümdedir.

Bünyesinde yaklaşık 10 farklı mineral bulunur. Yüksek oranda halit, yani sodyum klorür (NaCl) minerali içerir. Halit içeriği yüzde 95-98 civarındadır. Evoropit, silvit ve polihalit gibi mineraller de içeriğinde bulunur. Polihalit; yani potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, oksijen ve hidrojen elementlerinden oluşan mineralin içeriği de yüzde 2-4 civarındadır. Ayrıca yüzde 0,01 oranında florür, yüzde 0,01 de iyot içerir. Bu minerallerdeki elementler dışında eser miktarda demir, bakır, krom, arsenik, molibden, nikel ve nadir toprak elementleri gibi elementler de içerir. Bünyesindeki ana mineral elementleri ve eser miktardaki elementlerin toplam sayısı 84’tür. (Bazı kaynaklarda belirtildiği gibi 84 mineral içermez, 84 element içerir.)

Faydaları Nelerdir?​

İnsan sağlığı için doğrudan ve dolaylı olarak faydaları bulunan Himalaya tuzu, insan vücudunda bulunan hemen hemen bütün elementleri bünyesinde barındırır. Vücudun iç dengesini sağlayarak gerginliği ve stresi azaltır. Kirlenmeyen ve doğal haliyle kullanılabilen Himalaya tuzu, alternatif ve doğal tedavi uygulamalarında da etkindir. Molekül yapısı sebebiyle hücre zarının absorbe edebildiği bir maddedir. Bazı kaya ve deniz tuzları hücre zarından geçemez. Hücrelerde proteine dönüşen besin ve enerji kaynağıdır. Birçok hastalığın tedavisinde önerilen bir mineral kaynağı olan Himalaya tuzu; migren, gut, astım, bronşit, romatizma, kemik erimesi, alerji, kulak iltihapları, kireçlenme, diyabet gibi hastalıklarda doğal bir tedavi aracıdır.

Himalaya tuzunun faydaları
Himalaya tuzunun faydalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Kanserli hücrelerin oluşumunu önler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Böbrek taşları ve kumlarının eritilmesine yardımcı olur.
  • Tansiyonu dengeler, yüksek tansiyonu önler.
  • Sivilceler, sedef ve çeşitli mantar oluşumlarına karşı etkilidir.
  • Hazımsızlık ve sindirim sorunları için idealdir.
  • Yorgunluk ve boğaz hastalıklarına karşı kullanılabilir.
  • Alzheimeri önler, yaşlanmaya belirtilerini geciktirir.
  • Cilt kuruluğunu önler, cildi pürüzsüz hale getirir.
  • Gözlerde kanlanmayı önler.
  • Vücuttaki ödem, kir ve toksinleri arındırmaya yardımcı olur.

Nasıl Kullanılır?​

Himalaya tuzunun kullanımı için bazı yöntemler bulunuyor. Kür olarak veya mutfak tuzu gibi yemeklerin üzerine dökülerek kullanılabilir. Şifa yayan dekoratif bir lamba olabilir, yapay mağaralarda tuz terapisi için kullanılabilir.

Genel sağlık için;

Himalaya tuzu, genel sağlık için her gün tüketilebilir. Kür olarak kullanılacaksa bir miktar Himalaya tuzu yarım bardak suyun içinde erimeye bırakılır. Eriyen tuz, sabah akşam içilerek kullanılabilir. Himalaya tuzunun yemeklerle birlikte pişirilmesi tavsiye edilmiyor. Çünkü pişirme sıcaklığında bünyesindeki mineraller yok oluyor. Bu sebeple yemek piştikten sonra sofra tuzu gibi yemeklerin üzerine serpilerek tüketilebilir.


Zayıflama uygulaması;

Zayıflamak amacıyla kullanılmak isteniyorsa farklı bir yöntem uygulanır: Metal olmayan bir kavanoza konulan Himalaya tuzunun üzeri, bir parmak geçecek şekilde su ile doldurulur. Kabın ağzı açık bırakılarak 3 ila 4 saat tuzun erimesi beklenir. Daha sonra çözülen tuzun oluşturduğu bir çözelti elde edilir. Yüzde 25 oranında tuz içeren bu çözeltiye “sole” adı verilir. Daha sonra bir bardak suyun içine tahta bir kaşıkla bir çay kaşığı sole katılır. Elde edilen çözelti, her yemekten yaklaşık yarım saat önce içilir. 15 gün boyunca içenlerin zayıflamalarına yardımcı olur.

Himalaya tuzu lambası;

Himalaya tuzu lambası
Himalaya tuzu odalarda şifalı taş gibi de kullanılabilir. Son yıllarda büyük Himalaya tuzu parçalarının içine lamba yerleştirilerek hem dekoratif bir süs eşyası elde ediliyor hem de tuz parçasının şifalı etkilerinden yararlanılabiliyor. Tuzun içine lamba konulmasının amacı sadece güzel bir görüntü elde etmek değil. Lambanın yaydığı ısı ile tuz parçası da ısınıyor ve içeriğindeki negatif iyonları ortama yayıyor. Negatif iyon yayarak hava temizleyen cihazların sağladığı faydaları doğal olarak karşılıyor. Özellikle elektronik aletlerin yaydığı pozitif iyonların zararlı etkisini negatif iyon yayarak nötrleştirir.

Bu lambaların şifalı etkilerinden bazıları da şunlardır; stres, huzursuzluk, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sorunlara karşı etkilidir. Grip, nezle ve astım gibi solunum yolları rahatsızlıklarını önler. Daha verimli nefes almaya yardımcı olur. Dinçlik ve konsantrasyon kazandırır.

Tuz terapisi (Haloteraphy);

Himalaya tuzu kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemi olan haloterapy için yapay bir tuz mağarası oluşturuluyor. Her tarafı tuzla kaplı olan bu mekân özellikle astım, alerji ve solunum yolları rahatsızlıkları olan kişilere tavsiye ediliyor. Depresyon tedavisi için de bu tuz odaları kullanılabiliyor. Vücutta biriken bakteri ve toksinlerin temizlenmesini de sağlıyor.

Diğer uygulamaları;

Himalaya tuzunun farklı uygulamaları da var. Örneğin banyo suyunda eritilen Himalaya tuzu akne ve sivilce gibi cilt sorunlarına karşı kullanılabilir. Banyo suyundaki Himalaya tuzu, ayrıca romatizma, eklem rahatsızlıkları ve ağrılarına karşı da etkili olabiliyor. Ayrıca hava temizleme cihazlarının filtrelerine konularak hava temizleme ajanı olarak kullanılabilir. Pembe Himalaya tuzu buharı burun tıkanıklığı için kullanılabiliyor. Bir bardak suya limon ile birlikte karıştırılıp içildiğinde migreni geçirdiği belirtiliyor. Gözleri temizlemek için bir göz damlasına bir miktar Himalaya tuzu suyu konulabilir. Burun damlalarına ve boğaz solüsyonlarına da temizleme ve rahatlama amacıyla katılabilir.

Bunları Biliyor Musunuz?​

  • Himalaya tuzunun yerkabuğunda yaklaşık 250 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. M.Ö. 326 yılında keşfedildiği belirtiliyor. Madenciliği de 1200’lü yıllarda başlamıştır.
  • Himalaya tuzu, binlerce yıl dış etkenlerden, kirlilikten ve olumsuz doğal koşullarından etkilenmeden benzersiz bir şekilde oluşmuştur.
  • Himalaya tuzu, Himalaya Dağları’ndaki tuz madenlerinden -25 derece soğukta çıkarılıyor. Bu madenlerde bölge halkı çalışıyor.
  • Pembe renkli Himalaya tuzu, bünyesindeki yüksek oranda demir oksit sebebiyle bu rengi alır.
Önemli bir anekdot: Yukarıda faydalarından bahsettiğiniz Himalaya tuzu gibi kaya tuzlarıyla ilgili yapılan bir açıklamada tam tersi bir durum ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre, kaya tuzlarının çok sayıda mineral ve sağlık için faydalı maddeler barındırdığı şeklindeki bilgilerin gerçek dışı olduğu; hatta ağır metaller ve radyoaktif elementler barındırabildikleri şeklinde iddialar var. Kaya tuzlarının sağlığa zararlı olduğu, yeterli miktarda iyot barındırmadıkları belirtiliyor. Bu tuzların içinde Himalaya tuzu da sayılıyor; ancak sadece Himalaya tuzunun zararları ile ilgili net bir açıklama bulunmuyor.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt