HDMI 2.1 monitör tavsiyesi verimlilik alma

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 9 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
hdmi 2 1 monitor


HDMI 2.1 girişi olan bir monitör satın almak gereksiz gibi görünüyordu, ancak üreticiler tarafından NVIDIA RTX 3000 ve AMD RX 6000 serilerinin piyasaya sürülmesinden bu yana daha kullanışlı olan bu bağlantıya daha fazla yatırım yapılıyor. Size HDMI 2.1 girişi için hangi seçeneklerin olduğunu gösteriyoruz.

Neden HDMI 2.1 girişi olan bir monitör satın alma ihtiyacınız olsun? Bu bağlantının çözünürlük ve yenileme oranları açısından neler sunduğunu anlamalısınız. Bunu kısaca anlatacağız ama kilit yönleri, HDMI 2.1 kabloların özellikleri ve piyasada bulunan HDMI 2.1 monitör modelleri ile birlikte ekleyeceğiz.

HDMI 2.1 NEDİR VE NELER SUNAR?​

HDMI 2.1, 60 FPS’de 8K, 4K’da 120 FPS ve 10K’ya kadar çözünürlük desteği sunan bir bağlantıdır. En ilginç şeylerden biri, bant genişliğinin 48 Gbps olması ve dinamik meta verili çoğu HDR formatıyla uyumlu olmasıdır (HDR10+, Dolby Vision, HLG, vb.). RX 6000 ve RTX 3000’in HDMI 2.1 ile uyumluluk getirdiğini görüyoruz ki bu da bu port ile monitör alırken artı bir nokta.

GPU’larla ilgili olarak, yırtılma ve takılmayı ortadan kaldırmak için VRR veya değişken yenileme hızı buluyoruz; başka bir deyişle, NVIDIA G-SYNC ve AMD FreeSync. Şimdiye kadar, bu oyun işlevi HDMI 2.0’da bulunmuyordu, Dolby Atmos ve DTS:X ile eARC yeniliğinden bahsetmiyorum bile.
Monitörler hakkında konuşursak, en önemli olan çözünürlükler ve yenileme hızlarının yanı sıra HDR desteği ve VRR veya ALLM’dir. Elimizde en azından RTX 3080 veya RX 6800 XT varsa 120 Hz’de 4K’da HDMI 2.1 ile monitör kullanımı mümkün olabilir. Bu hertz’den yararlanmak için gerekli FPS’yi sağlayabilecek iyi bir makineye sahip olmalısınız. Öte yandan, 4K ve 144 Hz’de 2 ekranı biraz sıkıştırma ile kullanma imkanı var.

Tabii bu 48 Gbps bant genişliğinden yararlanmak için Ultra High Speed kablo satın almamız gerekecek. Sonuç olarak, HDMI 2.1, tüm erdemlerin kullanılabileceği profesyonel veya tamamen oyun monitörü için ilginçtir.

HDMI 2.1 MONİTÖRÜN ÖZELLİKLERİ​

Modelleri seçmeden önce, bu monitörlerde bulunan ve bu konektörün özellikleriyle işaretlenmiş özelliklere değinmek istiyoruz. Bu bağlantı noktası, yüksek FPS ve yüksek çözünürlükte oyun oynamak veya içerik oynatmak isteyenler için tasarlanmıştır, bu nedenle HDMI 2.1’li monitörler 24 inç veya daha küçük olmayacaktır. İlk özellik veya ayrım, bunların 27 inç ve üzeri monitörler olmalarıdır. Dahası, çoğu 32 inç veya daha büyük boyutlarda gelir, çünkü 4K çözünürlük büyük panellerde kullanılabilirken, QHD veya 1080p sırasıyla 27 veya 24 inç için daha uygundur.

Çözünürlüğü bir kenara bırakalım, gelelim hertz’e: Bulduğumuz HDMI 2.1 monitörler, 120 Hz ile gelen bir model dışında en az 144 Hz ile geliyor. Bunun ne anlama geldiğini zaten biliyorsunuz, yüksek çözünürlüklü geniş panel ve çok sayıda hertz; yani çok para. Sizi aldatmayacağız, HDMI 2.1 monitörler, sırf özellikleri nedeniyle çok paraya mal olur ve sadece birkaçı normal şartlarda alınabilir fiyatlara sahiptir.
Diğer bir ayırt edici özellik, hemen hemen tüm monitörlerde AMD FreeSync ve NVIDIA G-SYNC’in bulunmasıdır ve bunun HDMI 2.1:VRR teknolojilerinin yenilikleri içinde yer alan bir özellik olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Elbette çoğu, yalnızca G-SYNC Compatible modelleri (yazılım çözümü) ile AMD FreeSync Premium Pro’yu onaylar.

Bunu vurguluyorum çünkü NVIDIA G-SYNC, üst seviye ULTIMATE ve alt seviye Compatible olarak adlandırılan normal seviyeye sahip olmakla karakterize edilir. İlk ikisi, daha hassas senkronizasyon için üreticinin monitöre bir çip takmasını gerektirirken, Compatible ise FreeSync gibi bir yazılım çözümüdür. HDMI 2.1, monitörlerdeki en yüksek seri olduğundan ve hatta G-SYNC Ultimate ile birlikte gelmesi gerektiğinden, bu merak uyandırıyor ve beni şaşırtıyor.

HDMI 2.1 MONİTÖRLER: HANGİSİNİ SEÇMELİ​

Üreticilerin bize neler sunduğunu ve hangi modellerin diğerlerinden daha ilginç olduğunu görmek için pazara bir göz atıyoruz. Herhangi bir markanın sponsorluğunda olmadığımızı ve modellerin bizim takdirimize bağlı olarak seçildiğini söylememe izin verin, ancak gerçek şu ki HDMI 2.1 ile geniş bir monitör kataloğu yok.

SAMSUNG ODİSSEY G7 LS28AG700NUXEN​

Samsung Odissey G7 LS28AG700NUXEN

İlginç bir şekilde Samsung, bu Odyssey G7’de VRR G-SYNC Uyumlu teknolojinin eşlik ettiği 4K çözünürlüklü ve 144 Hz’lik 27 inç IPS paneli tercih ediyor. Dinamik kontrasta sahipken canlı renklerle içerik üretmek için 1 ms’lik yanıt süresi ve HDR400 ile hiçbir eksikliği yoktur.
AMD FreeSync Premium Pro ile de uyumlu olduğunu söylemek gerekirse, her iki sertifika ile birlikte geliyor. Ayrıca Flicker Free teknolojileri, HDMI 2.1 bağlantı noktası ve ayrıca başka bir DisplayPort 1.4 ve USB 3.2 Gen 1 konektörleri de var.

ASUS ROG SWİFT PG32UQ​

ASUS ROG Swift PG32UQ

4K çözünürlük, 144 Hz, 1 ms tepki süresi ve %98 DCI-P3 renk gamına sahip bir IPS paneli ana özellikler olarak donatan bu ASUS ROG Swift PG32UQ, 32 inç boyut ile geliyor. Daha iyi bir deneyim için HDR10+ olması gereken HDR10’un keyfini çıkarmamızı sağlayan 450 nitlik parlaklığına dikkat edin, DisplayHDR 600 ile gelse de fena değil!
ASUS, gölgelenme ve takılmayı ortadan kaldırmak için VRR teknolojisi gibi ELMB teknolojilerinin yanı sıra Variable Overdrive teknolojisi ve NVIDIA G-SYNC Compatible veya FreeSync Premium Pro’yu seçenekler olarak sunuyor. Göz yorgunluğunu veya uyku kaybını azaltmanın anahtarı olan mavi ışık için TÜV Rheinland sertifikasını getiriyor.

GIGABYTE AORUS FO48U​

GIGABYTE AORUS FO48U

Bir HDMI 2.1 monitörden beklenebilecek en yüksek ölçekte, bu GIGABYTE AORUS FO48U, olağanüstü bir 47.53 inç OLED panel, 4K çözünürlük ve 120 Hz yenileme hızı buluyoruz. %98 DCI-P3 veya %130 sRGB renk gamıyla birlikte 10 bitlik bir bit derinliğinin keyfini çıkaracağız.
Tepki süresi 1 ms GtG, ancak HDR10 veya HLG ile yalnızca HDR formatları olarak gelmesi bize çok az görünüyor. Bir monitörden daha fazlası, 2 adet HDMI 2.1 bağlantı noktası, bir DisplayPort 1.4 ve başka bir USB Type-C ile birlikte gelen 48 inçlik bir ekran.
Ek olarak, parlaklığı 130 nit ile 900 nit arasında değişir, bu harikadır ve ayar ne olursa olsun en iyi görüntü kalitesinin keyfini çıkarmamızı sağlar. Birçoğunuzun sorabileceği gibi, 48 inç olduğu için duvara sabitleyebilmek için 300 x 300 VESA desteği ile birlikte gelir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt