Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Hazımsızlık Nedenleri

Katılım
4 yıl 1 ay 1 gün
Mesajlar
5,542
Tepkime puanı
1,102
Yaş
28
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Karnımızın üst bölgesinde özellikle midede meydana gelen şişkinlik ile birlikte, ağrı, erken doyma ve bulantı gibi rahatsızlıklara neden olan hazımsızlık, toplumumuzda ortalama dört kişiden birinde görülebilen bir sağlık problemidir.

Hazımsızlık Neden Olur?
Uzmanlar hazımsızlığın nedenlerini sayarken, bu yakınmayı meydana getirenin başka bir hastalık da olabileceğini belirtiyorlar. Hazımsızlığı meydana getiren hastalıklardan bazıları şu şekildedir:

Reflü

Aspirin veya romatizma ilaçlarının fazla kullanımı

Safra kesesi hastalıkları

Ülser veya mide kanseri

Pankreas bozukluğu

Hazımsızlığın Nedenleri Nelerdir?
Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler üzerinde yapılan araştırmalara göre, hazımsızlıkta kesin bilinen bir neden bulunamamıştır. Ancak hazımsızlık yaptığı düşünülen durumlar vardır. Örneğin hazımsızlık yaşayan kişilerin büyük bir kısmı yakınmalarının sebebini yemeklerle ilişkilendirmişlerdir. Çok az yemek yiyerek hemen doyduklarını, midelerinin şiştiklerini bazen de açlıkla midelerinin ağırdığını belirtmişlerdir.

Bundan dolayı mide hareketlerinde ve mide - bağırsak boşaltmasında sorun olması veya mide asidine karşı kişinin çok duyarlı olması fonksiyonel olarak hazımsızlığı doğuran bir sebep olarak karşımıza çıkar. Hareketsizlik de yine aynı şekilde kilo alımına ve mide - barsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu hazımsızlığa neden olur.



Stres ve sinirli bir ruh hali, kişinin hazımsızlığı daha ciddiye almasına, daha çok sorun etmesine neden olmaktadır. Anksiyete hastalığı olan kişiler diğerlerine göre bu konda daha çok hekime başvurmaktadır.

Hazımsızlık Nasıl Giderilir?
Hazımsızlık çok sık görüldüğü için ve genelde hastalar üzerinde yapılan tetkiklerde ciddi bir bozukluk saptanmadığından dolayı, her hazımsızlığım var diyen kişinin araştırması yapılmaz. Yemek borusu, miğde ve on iki parmak bağırsaklarının görüntülenmesini sağlayan bir teknoloji olan endoskopi, hazımsızlık tespitinde tercih edilmesi gereken en iyi testtir. Organik hastalıkların dışlanabilmesi durumunda fonksiyonel bir hazımsızlığın kişi için önemi yaşam kalitesini bozması ve iş gücü kaybına sebep olabilmesidir.

Fonksiyonel hazımsızlık rahatsızlığı, ilerleyici bir durum değildir. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki zaman zaman kişide rahatlamalar olmasına karşın fonksiyonel hazımsızlık yaşayan kişilerin önemli bölümübde uzun dönemde de bu rahatsızlıklar devam edebilmektedir. Hazımsızlık tedavisi için ilaç verme yöntemi uygulanırken, mide asidini baskılayıcı ya da mide hareketlerini uyarıcı ilaçlar kullanılır. Eğer uygun olan bir ilaç tedavisi ile hasta yakınmalarında belirgin bir düzelme sağlanamazsa hekim olayı yeniden değerlendirip yeni testler uygulayabilmektedir.


Hazımsızlık Tedavisi
Mide hazımsızlığının nedenleri arasında sayılan fazla hareket etmeme durumu, önemli bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Bu açıdan gün aşırı en az kırk dakika egzersiz yapın. Yürüyün veya koşun. Bu arada hazımsızlık ne iyi gelir diyorsanız, mutlaka yeme alışkanlığınızı gözden geçirin, hazımsızlığınızı arttırdığınızı düşündüğünüz besinlerden uzak durun. Ağır ve bol yağlı yiyecekler tüketmeyin ve fazla yemek yemeyin. Fazla yemek yemek hazımsızlığın dışında başka hastalıklara da davetiye çıkartır. Ayrıca gece geç saatlerde yemeyin ve hızlı da yemeyin. Spor öncesi değil, egzersiz sonrası yemek yiyin. Hazımsızlık nedenleri ve tedavisini anlattığımız bu makalenin son kısmında eklemek isteyeğimiz son şey de şudur; sigara içmeyin ve alkolden kesinlikle sakının, özellikle akşamları fazla içki almayın, sağlıklı bir kiloda kalın.
 
24,446Konular
87,780Mesajlar
1,160Kullanıcılar
Üst Alt