Haşhaşlı kek nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Genellikle tıpta kullanılan bitki olan haşhaş hamur işleri ile beraber de anılır. Buna karşın tatlı hamur işlerinde kullanılması pek yaygın değildir. Haşhaşlı kek son dönemlerde gittikçe yayılmış ve herkes tarafından sevilmiş değişik tariftir. Yapımı sıradan kek tariflerinde kısmi farklılıklar içermektedir.

Şerbeti için
1 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Haşhaşlı kek yapmaya şerbetten başlanmalıdır. Su ve şeker karıştırılarak 15 dk kaynatılır. Sonrasında soğumaya bırakılır ve kekin yapımına geçilir.

Sıcak olarak fırından çıkartılan kekin üstüne önceleri hazırlanıp soğutulmuş olan şerbet dökülür. Sonrasında soğumaya bırakılır. Soğuyunca servise hazırdır.

Bir kapta haşhaş, irmik, un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır. Bir başka kapta yumurta ve şeker karıştırılıp tam olarak çırpılır. Bu karışıma yağ ilave edilip beş dakika daha çırpılır. Sonrasında başka bir kapta hazırlanmış olan karışım ile bu karışım birleştirilir. Sonrasında tekrar çırpılır. Kek için uygun hamur elde edilince her tarafı yağlanmış bir borcama dökülür ve öncesinde ısıtılan 170 derecedeki fırına koyulur. Pişme süresi takriben 40-45 dakikadır. Kekin üzerinin kızarması piştiğini anlamaya yardım etmektedir.

2 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı nişasta karıştırılır. Ocakta devamlı karıştırılarak pişirilir ve soğutulur. Diğer tarafta da 1 su bardağı sütle bir paket krem şanti hazırlanır. Soğumuş kremayla birleştirilerek kekin üstüne sürülür.



Haşhaşlı kek, genelde üstünde bir kremayla servis edilir. İsteğe bağlı olan kremanın tarifi şu şekildedir:

Kekin şerbeti daha iyi emmesi için şerbeti dökmeden önce kek dilimlenebilir veya üstü çatalla delinebilir. Keki dilimlenmesi kekin sıcak olmasından ötürü parçalanmasına neden olabilir bu sebeple dikkat edilmelidir.

Kek Malzemesi
1 su bardağı toz şeker

3 yumurta

1 su bardağı irmik

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 su bardağı un

1 su bardağı haşhaş
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt