Hamileliğin 6. Haftası

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Bebeğinizin Büyüklüğü Ne Kadar?

Gelişmekte olan bebeğinizin baş bölgesinden poposuna kadar olan uzunluğu 2 ile 4 mm arasındadır. Baş bölgesinden popusuna, oturma pozisyonundaki yükseklik yani ”oturma boyu” baş bölgesinden topuklara kadar olan uzunluktan daha sık kullanılır, çünkü bebeğin bacakları genellikle kıvrık durumdadır, bu da ölçümü zorlaştırır. Bazen, uygun cihazlarla, 6. haftadan itibaren kalp atışı ultrasonda görülebilir.
Sizin Büyüklüğünüz Ne Kadar? Siz Ne Kadar Değiştiniz?
Şimdiye kadar birkaç kilo almış olmalısınız. Eğer mide bulantısı yaşıyorsanız ve iyi beslenemiyor sanız, kilo vermiş de olabilirsiniz. 1 aylık hamilesiniz, bu süre bedeninizde oluşan bazı değişimleri fark etmek için yeterlidir.
Bu ilk hamileliğinizse, karnınız çok fazla değişmemiş olabilir. Veya giysilerinizin belinizi biraz sıktığını fark edebilirsiniz. Bacaklarınız veya diğer bölgelerinizden kilo alıyor olabilirsiniz, örneğin göğüslerinizden. Eğer pelvik muayene olduysanız, doktorunuz genellikle rahminizi hissedebilir ve büyüklüğündeki bazı değişimleri fark edebilir.
Bebeğinizin Büyümesi ve Gelişimi
Bebeğiniz şu anda embriyo dönemindedir (gebe kaldıktan sonra ve 10. hafta arası veya gebe kalma ve fetal gelişimin 8.hafta arası). Bu, bebeğinizde son derece önemli gelişmenin olduğu bir dönemdir! Bu dönem, embriyo gelişimini engelleyecek faktörlere en çok açık olduğu zamandadır. Sakatlıkların çoğu, bu kritik zamanda oluşmaya başlar.
Alttaki resimde görebileceğiniz gibi, bu gelişmenin sonucu, baş ve kuruk bölgesinden oluşan bir vücut şeklidir. Bu süre içinde, nöral oluklar kapanır ve ilk beyin odacıkları oluşur. Ayrıca gözler de oluşur ve organ tomurcukları belirir. Kalp boşlukları birleşir ve kalp kasılmaları başlar. Bu ultrasonda görülebilir.
Hamileliğin 6. Haftası embriyo
Sizde Oluşan Değişimler
  • Mide Yanması
Mide yanması rahatsızlığı (pirozis), hamileliğin en yaygın şikayetlerinden biridir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarında daha şiddetli olmasına rağmen, erken başlayabilir. Genellikle mideden yemek borusuna asit kaçması nedeniyle olur. Bu durum, hamilelikte iki neden den ötürü daha sık görülür. Gıdalar sindirin sistemine doğru daha yaavaş hareket eder, rahim büyüdükçe ve karna doğru yaklaştıkça mide sıkışır.
Kadınların çoğu için belirtiler şiddetli değildir. Az ve sık yemek yiyin, eğilmek veya düz uzanmak gibi pozisyonlardan sakının. Mide yanmasının kesin oluşacağı bir durum; çok yemek ve daha sonra uzanmaktır! ( Bu herkes için geçerlidir ) Bazı antiasitler önemli ölçüde rahatlamak sağlar, alüminyum hidroksit, magnezyum trisilikat ve magnezyum hidroksit gibi. Doktorunuzun tavsiyesine veya paketin üzerinden hamilelikle ilgili uyarılara dikkat edin. Fazla miktarda antiasit almayın! Sodyum bikarbonattan sakının, çünkü fazla miktarda sodyum içerir bu da su kaybetmenize neden olur.
  • Kabızlık
Tuvalet alışkanlıklarınız, büyük bir olasılıkla hamilelikte değişecek. Kadınların çoğunda kabızlık olur, genelikle bunu düzensiz dışkı çıkarma takip eder. Basur daha sık oluşur. Hamilelikte kabızlık problemlerinden sakınmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Sıvı alımınızı arttırın. Egzersiz de yardımcı olur. Birçok doktor, hafif bir rahatlatıcı önerir, örneğin magneya sütü veya erik suyu. Bahsedilenler dışındaki müshilleri doktorunuzun onayı olmadan kullanmayın. Eğer kabızlık süregelen bir problemse, bir muayenede tedavi konusunu ele alın. Kabız olduysanız, dışkı çıkarma sırasında kendinizi zorlamayın. Bu basura neden olabilir.
Davranışlarınız Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında cinsel yolla bulaşan bir hastalık büyümekte olan bebeğinize zarar verebilir. Bu tür hastalıklardan korunun.
Geniltal Herpes Simpleks – Enfensiyonu (”Geniltal uçuk”)
Hamilelik sırasında oluşan bir uçuj enfeksiyonu genellikle ilk enfesiyon değildir, bu enfeksiyonun tekrarlamasıdır. Annede enfeksiyon olması, erken doğum ve düşük kilolu doğum riski ile bağlantılıdır. bir bebek doğum kanalı boyunca yolculuk ederken enfeksiyondan etkilenebilir. Zarlar yırtıldığında, enfeksiyon rahme de ulaşabilir. Genital uçuk için hamilelik sırasında uygulanacak güvenli bir tedavi yoktur. bir kadında hamileliğin son zamanlarında aktif uçuk enfeksiyonu varsa, bebeğin doğumu için sezaryen operasyonu gerekebilir.
Genital Mantar Enfeksiyonu
Mantar enfeksiyonu hamile kadınlarda hamile olmayanlara göre daha çok yaygındır. Hamilelik üzerinde önemli bir negatif etkileri yoktur ama rahatsız olmanıza ve endişelenmenize neden olabilirler. Hamileyken, bazen mantar enfeksiyonlarını kontrol etmek zordur. Sık sık tekrar tedavi veya daha uzun süreli tedavi ( 3 ile 7 gün yerine 10 ile 14 gün ) gerektirebilirler. Tedavi için kullanılan kremler hamilelik döneminde güvenlidir. Eşinizin tedavi olması gerekmez. Genital mantar enfeksiyonu hastalığı bulaşan doğum kanalından geçen bir bebekte pamukçuk hastalığı oluşabilir. Nistatin ile yapılan tedavi etkilidir. Fluconazole (Diflucan) kullanımından sakının; hamilelikte kullanımı sakıncalı olabilir.
Beslenme Düzeniniz
Hamilelikte ihtiyacınız olan gıdaları almanız için, aldığınız gıdalarda seçici olmalısınız. Her istediğinizi yiyemezsiniz. Uygun gıdaları, doğru miktarda yemek, planlama gerektirir. Vitamin ve mineral, özellikle demir, kalsiyum, magnezyum, folik asit ve çinko açısından zengin gıdalar yiyin. Ayrıca, kabızlık problemlerini azaltmak için lifli ve sıvı gıdalara ihtiyacınız var.
Yemeniz gereken bazı gıdalar ve miktarları aşağıda listelenmiştir. Her gıda grubundan yeterli oranda almanın yolları daha sonraki haftalarda ele alınmıştır. Her hafta için beslenme tavsiyelerini kontrol edin. Bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olan gıdalar;
  • Ekmek tahıllar, makarna ve pirinç günde en az 6 porsiyon
  • Meyveler – günde 3 ila 4 porsiyon
  • Sebzeler – günde 4 porsiyon
  • Et ve diğer protein kaynakları – günde 2 ila 3 porsiyon
  • Süt ürünleri – günde 3 ila 4 porsiyon
  • Yağ, tatlılar ve diğer ”boş” kalorili gıdalar – günde 2 ila 3 porsiyon
Ayrıca Bilmeniz Gerekenler ( Doktorla İlk Muayeneniz )
Doğum öncesi ilk muayeneniz, yapacağınız en uzun muayenelerden biri olabilir ele alınması gereken çok konu vardır. Eğer hamile kalmadan önce doktora gittiyseniz, bazı konuları önceden tartışmış olabilirsiniz. Doktorunuzun sizinle ve ihtiyaçlarınızla nasıl ilgileneceği konusunda sorular sormaktan çekinmeyin. Bu hamileliğiniz ilerledikçe önem kazanır. Hamilelik döneminde, fikir alışverişi yapabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerini ve nedenlerini göz önünde bulundurun. Düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşmanız önemlidir. Doktorunuz hamileliğiniz için değerli olabilecek deneyimlere sahiptir.

Neler Olacak? Bu ilk muayeneden neler beklemelisiniz? Öncelikle, doktorunuz tıbbi sağlık geçmişinizle ilgili sorular soracaktır. Bunlar, genel tıbbi problemler veya jinekolojik ve doğumla ilgili herhangi bir problem hakkındadır. Adet dönemlerinizi ve son kullandığınız doğum kontrol yöntemini soracaktır. Düşük yaptıysanız, ameliyat veya başka nedenlerle hastanede kaldıysanız, bu bilgileri vermeniz gerekir. Eğer eski tıbbi kayıtlarınız varsa bunları da yanınıza alın. Doktorunuzun, aldığınız herhangi bir ilacı veya alerjiniz olan ilaçları bilmesi gereklidir. Ayrıca ailenizin tıbbi geçmişi de önem taşıyabilir, örneğin diyabet ve ya kronik hastalıklarla ilgili geçmişiniz önemlidir.
Babaya Tavsiye ( Eğer eşinizin çok fazla mide bulantısı veya kusma durumu yoksa, eve en sevdiği yemeği getirin ya da yemeği kendiniz pişirin)’ desem bile bu yazıyı acaba kaç erkek okurrrrrr kiiiiiiiiiiiii? ? Eşini ve bebeğini düşünen baba adayları Sayfanın altından yorumlarınızı bekliyorum :pPp
Pelvik muayene ve Pap Smear testi dahil fiziksel bir muayene olacaksınız. Bu muayene, hamileliğiniz süresine göre rahminizin uygun büyüklükte olup olmadığını belirleyecektir. Laboratuvar testleri de ilk muayenede veya bir sonrakinde yapılabilir. Sorularınız varsa mutlaka sorun. Eğer ”yüksek risk taşıyan” bir hamileliğiniz olacağını düşünüyorsanız, konuyu doktorunuzla birlikte ele alın. Çoğu vakalarda, ilk 7 ay için her 4 haftada bir, daha sonra son aya kadar her 2 haftada bir, son ay ise her hafta kontrole gitmeleri istenir. Problemler çıkarsa, daha sık kontrole gitmeniz için bir program yapılabilir.
Harika Bir Hamilelik Geçirmenin Yolları
Her kadın mutlu, sağlıklı bir hamilelik geçirmek ister. Sizin hamileliğinizin olabilecek en iyi şekilde geçmesini sağlamak için şimdiden hazırlanın! Aşağıdakileri uygulayın.
Önceliklerinizi belirleyin – Kendiniz ve gelişmekte olan bebeğinizin iyiliği için neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Yapmanız gerekenleri yapın, daha başka neler yapabileceğinize karar verin ve geri kalanını zamana bırakın.

Diğer insanları hamileliğinize dahil edin – Eşinizi, diğer aile üyelerinizi veya arkadaşlarınızı hamileliğinize dahil etmeniz, neler yaşadığınızı anlamalarına yardımcı olacak böylece size karşı daha anlayışlı ve destekleyici olacaklardır.
Başkalarına saygı ve sevgiyle yaklaşın – Zor bir zaman geçiriyor olabilirsiniz, özellikle de hamileliğinizin başlangıcındayken. Sabah bulantılarınız olabilir. ”Anne adayı” rolüne alışmak zor gelebilir insanlar, eğer nasıl hissettiğinizi bilmelerini sağlarsanız sizi anlayacaklardır. İlgileri için saygı ve minnettarlık gösterin. Onlara nezaket ve sevgiyle yaklaşın, aynı şekilde yanıt alacaksınız.
Hatıra olacak şeyler oluşturun – Bu biraz planlama gerektirir ama kesinlikle buna değer. hamileyken, sanki sonsuza dek sürecekmiş gibi gelir. Ama tecrübeyle konuşmak gerekirse, bu sürenin çok çabuk geçtiğini ve yakın zamanda bir anı olacağını söyleyebiliriz. Şu anda yaşamanızda olan pek çok değişimi belgelendirmek için adımlar atın. Eşinizi tüm bunlara dahil edin. Bazı düşünce ve duygularını bir kağıda not etmesini isteyin. Ayrıca bir resmini çekin! Daha sonra geriye dönüp onunla mutlulukları ve üzüntüleri paylaşabilirsiniz ve ilerleyen yıllarda siz ve çocuklarınız bunu yaptığınıza memnun olacaksınız.
Mümkün olduğunca dinlenin – Artık yaşamınızdaki stresi azaltmak çok önemlidir. Rahatlamanıza yardım edecek şeyler yapın ve artık yaşamınızdaki önemli olan şeylere odaklanın.
Bu hazırlık döneminin keyfini çıkarın – Çok yakında hamileliğiniz sona erecek, bir anne ve eş olmanın tüm sorumluluklarıyla birlikte yeni bir anne olacaksınız! Profesyonel ve kişisel yaşamanızda başka sorumluluklarınız da olabilir. Bu dönemi eşinizle ilişkinize ve yakın gelecekte yaşayacağınız değişimlere konsantre olma dönemidir.
Olumlu düşüncelere odaklanın – Arkadaşlarınız veya aile üyelerinizden olumsuz şeyler duyabilirsiniz., örneğin korkutucu ve üzücü olaylar gibi. Bunları görmezden gelin. Birçok hamilelik harika geçer!
Yardım istemekten çekinmeyin – Hamileliğiniz diğer insanlar için önemlidir. Arkadaşlarınız ve aileniz buna dahil olmalarını isterseniz memnun olacaktır.
Bilgi toplayın – Günümüzde kitaplar, magazin makaleleri, televizyon programları, radyo röportajları ve internet gibi birçok kaynak bulunmaktadır.
Gülümseyin – :)) Siz ve eşiniz artık çok özel bir mucizenin birer parçasısınız!
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt