İş stresi ve aile sorumluluklarından hastalıklara kadar birçok faktör iyi bir gece uykusunu etkileyebilir. Kaliteli uykunun bazen zor olması şaşırtıcı değildir. Uykunuza müdahale eden faktörleri kontrol edemeyebilirsiniz. Bununla birlikte, daha iyi uykuyu teşvik eden alışkanlıklar edinebilirsiniz. Güzellik uykunuz için bu basit ipuçlarıyla başlayın.
Bir uyku programına bağlı kalın
Uyku için en fazla sekiz saat ayırın. Sağlıklı bir yetişkin için önerilen uyku miktarı en az yedi saattir. Çoğu insanın iyi dinlenmek için sekiz saatten fazla yatakta kalması gerekmez. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatte yatın ve kalkın. Tutarlı olmak vücudunuzun uyku-uyanıklık döngüsünü güçlendirir. Yattıktan yaklaşık 20 dakika sonra uykuya dalmazsanız, yatak odanızdan çıkın ve rahatlatıcı bir şeyler yapın. Yatıştırıcı müzikler okuyun veya dinleyin. Yorgun olduğunuzda yatağa geri dönün. Gerektiği kadar tekrarlayın, ancak uyku programınızı ve uyanma saatinizi korumaya devam edin.
Ne yediğinize ve içtiğinize dikkat edin
Aç ya da tok olarak yatağa gitmeyin. Özellikle, yatmadan birkaç saat önce ağır veya büyük yemeklerden kaçının. Rahatsızlık sizi ayakta tutabilir. Nikotin, kafein ve alkol de dikkatli olmayı hak ediyor. Nikotin ve kafeinin uyarıcı etkilerinin geçmesi saatler alır ve uykuyu etkileyebilir. Alkol ilk başta uykunuzu getirse de gecenin ilerleyen saatlerinde uykuyu bozabilir.
Dinlendirici bir ortam
Odanızı serin, karanlık ve sessiz tutun. Akşamları ışığa maruz kalmak uykuya dalmayı daha zor hale getirebilir. Yatmadan hemen önce ışık yayan ekranları uzun süre kullanmaktan kaçının. İhtiyaçlarınıza uygun bir ortam yaratmak için odayı karartan perdeler, kulak tıkaçları, vantilatör veya diğer cihazları kullanmayı düşünün. Yatmadan önce banyo yapmak veya gevşeme teknikleri kullanmak gibi sakinleştirici aktiviteler yapmak daha iyi uykuyu teşvik edebilir.
Endişelerinizi yönetin
Endişelerinizi veya endişelerinizi yatmadan önce çözmeye çalışın. Aklınızdan geçenleri not edin ve yarına bırakın. Stres yönetimi yardımcı olabilir. Organize olmak, öncelikleri belirlemek ve görevleri devretmek gibi temel bilgilerle başlayın. Meditasyon da kaygıyı hafifletebilir.