- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Dünya’da yabani ve evcil yaşamda birçok kuş türü bulunmaktadır. Ülkemiz’de bir çoğumuz özellikle kafes kuşları ve güvercinlere aşırı sevgi besleriz. Bu nedenle belki bir çoğumuz internet ortamında Güvercin uçurma saatleri ve güvercinler nasıl alışır? kısacası güvercin uçurma eğitimi ile ilgili bilgiler toplamaya çalışırız. Bu makalemizde güvercin besleyen kişilerin azda olsa yararlı bir bilgi derledik. Umarız faydalı olacaktır.
Başarılı bir yetiştirici olmak için davranışları, üreme biyolojileri, besinsel gereksinimleri ve hastalıklara duyarlılıkları gibi çeşitli özellikleri bakımından kuşları iyi tanımak gerekir. Onun için Güvercin eğitimi kuşun havada dönmesi veya oyun yapması için sadece eğitimi verilmez .
Güvencinlerin eğitimi ilk olarak sağlıktan başlar. onun için yetiştiricilikte koruyucu hekimlik ya da bir diğer ifade ile canlı güvenliği (biosecurity) daima ön planda tutulmalıdır. Kafeste yetiştirilen kuşların diğer kuşlar ile veya doğal hayattakilerle teması engellenmelidir.
Kuş alırken tanınmış, sertifikalı satıcılardan alınmalı, yeni alınan kuşlar en az 1 ay diğer kuşlardan ayrı barındırılmalıdır. Özellikle Salmonella gibi mikroorganizmaların
taşıyıcısı olan fare ve rodentlerden uzakta tutulmalıdırlar. Gerekmedikçe diğer kuş çiftliklerine gidilmemeli ve ziyaretçiler kontrol altına alınmalıdır. Mümkünse kafesler kilitlenmelidir. Yemlik ve suluklar sık sık temizlenip dezenfekte edilmelidir. Hastalık anında tüm ekipman ve altlıklar kaldırılıp, temizlenmeli, mümkünse tütsüleme yapılmalı, hasta hayvanlar ayrı bir bölmeye alınarak tedavi edilmelidir.
Güvercin hakkında bilinmesi gerekenler, İnsanoğlu tarafından barışın sembolü kabul edilen güvercinler 300’den fazla kuş türünüiçeren Columbidae familyasının üyeleridir. Evcil güvercin (Columbia domestica) yaban güvercininden (Columbia livia) köken almıştır.
Kutup bölgeleri ile ılıman iklim kuşağının en soğuk yerleri dışında dünyanın hemen her bölgesinde birkaç güvercin türü bulunur. Familyanın en küçük üyesi 15 cm uzunluğundaki elmas kumru (Geopelia cuneata), en irisi de Yeni Gine’de yaşayan ve uzunluğu 80 cm’yi bulan taçlı güvercindir.
(Goura crista). Güvercinlerin gövdesi yumuşak ve sık tüylerle kaplıdır. Evcil güvercinlerde boz, kurşuni ya da pas rengi gibi donuk renklerde de olan bu tüyler, bazı tropik türlerde yeşil, sarı, mavi, mor gibi parlak ve canlı renklere bürünür. Türlerden bir çoğu değişik renklerden oluşan desenlerle bezenmiştir.
Bütün güvercinlerde üst gaganın dibinde çıkıntı yapan bir et parçası bulunur. Başları gövdelerine oranla küçük, boyunları da oldukça kısadır. Bacak, kuyruk ve kanatlarının uzunluğu türlere göre değişir, dişi ile erkek ayırt edilemeyecek kadar birbirlerine benzerler.
Hemen hepsi gırtlaktan gelen yumuşak “huu” sesleri çıkararak ” dem çekme “ denen özel ötüşleriyle tanınır. Olgun bir güvercinin ağırlığı 300 – 1200 gramdır. Güvercinler 12 yaşına kadar veya biraz daha fazla yaşayabilirler. Yalnız yaşayan bazı türler dışında, güvercinler
her zaman sürüler halinde bulunurlar. Taçlı güvercin gibi iri türler daha çok yerde yaşayan,
toprağı eşeleyerek yiyecek arayan ve yere yuva yapan kuşlardır. Aynı yaşama ve beslenme alışkanlığı Türkiye ve Avrupa’nın yerli kuşlarından olan üveyik (Streptopelia oenas) de de görülür. Buna karşılık türlerin çoğu ormanlık bölgelerdeki ağaçlarda yaşar ve yuvasını dalların arasına kurar.
Toroslar ve Kuzey Anadolu dağları gibi yüksek kesimlerde kuluçkaya yatan tahtalı (Columbia palambus) da bir orman güvercinidir. Güvercinlerde bir çok türün yumurtaları beyaz, bazılarının ki sarımsıdır. Güvercin ve kumruların diğer kuşlarda rastlanmayan en ilginç özelliği yavrularını beslemek için sütümsü bir salgı salgılamalarıdır. ” Güvercin sütü ” denen bu madde erişkin güvercinlerin kursaklarından salgılanır ve memelilerin sütü kadar besleyici bir sıvıdır.
Anne ve baba güvercin bu sıvıyı kendi gagasından yavrunun ağzına akıtır ve yumurtadan yeni çıkmış yavrusunu tohum yiyecek duruma gelinceye kadar bu şekilde besler.
Çok ender bulunan “kuşsütü” sözcüğü de bu nedenle deyimlere geçmiştir. Güvercinler ile kumruları diğer kuşlardan ayıran bir diğer özellik de su içme biçimleridir. Bütün kuşlar gagalarına bir yudum su alıp başlarını geriye atarak yuttukları halde, güvercin ve kumrular tıpkı memeliler gibi suyu emerek içerler. Günümüzde, pet olarak kafesde beslenen ya da çeşitli becerilerinden yararlanılan yüzlerce evcil güvercin soyu vardır.
Bunların hemen hepsi Avrupa ve Asya’da yaşayan kaya güvercininden (Columbia livia) kök almıştır. Kabarık göğüs tüyleriyle tanınan soylar, yeleli ve perçemli güvercinler, kuyruğunu kaldırarak yelpaze gibi açan tavus güvercinleri ve uçarken havada taklalar taklalar atan taklacı güvercinler en sevilenleridir.
Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan
göçmen güvercin (Ectopistos migratorius) nesli tükenmiş olan türlerden birisidir.
Güvercinlerin aşağı yukarı 200 farklı ırk, soy ve hattı vardır. Bunlar birbirlerinden davranış,
büyüklük, şekil, duruş, tüylenme, renk, nişane ve süsleriyle ayrılırlar. Güvercinlerin en yaygın olan ırkları; White King, Silver King, Swiss Mondainess, The Hamer ve Strassors’dur. Bu ırk, hat ve soylar sportif, gösteri ve et üretimi amacıyla yetiştirilmekte, yurdumuzda ise Kelebek, Mardin, Bursa, Selanik, Mika, Ankara, Urfa, Halep ve Sivas gibi daha çok yöresel adlarla anılmaktadır.
Güvercinler aşağı yukarı 4-5 aylık yaşta çiftleşmeye hazırdırlar ve genellikle hayatları boyunca eşlerine sadık kalırlar. Yumurtlama döneminde genelde gün aşırı yumurtlarlar ve günün yarısında erkek, yarısında dişi yumurtanın
üzerinde yatar. Kuluçka süresi 17 gündür. Bir güvercin çifti yılda 4-6 kez kuluçkaya yatabilir. Güvercinler en hızlı büyüyen kuşlardır.
Güvercin Nasıl Uçurulur ? Güvercin Ne Zaman Uçar ?
Öncelikle bizim kendi kümesimizde büyüyen yavrular için soracak olursanız. Tüylendikten yaklaşık 10 -15 gün sonra kendi kendileri uçmaya başlayacaklardır. Siz yeni bir güvercin satın aldıysanız aldığınız güvercinin ırkına göre ve daha önceki yerinde uçup uçmadığına göre değişir.
Örnek vererek anlatmak gerekirse; Bir güvercin aldınız ve eski sahibi bu güvercini hiç uçurmamış ise size alışması çok kolay olacaktır.
Başka bir örnek ise: Genç hiç uçmamış bir güvercin edindiniz yine aynı şekilde alışması çok kolay olacaktır.
Baş bir örnek; Yakın bir mesafeden kuş aldınız ve aldığınız yerde bu kuşu uçurduysalar kuş sizden kaçar kaçmaz eski yerine gidecektir.
Kolay alışması için satın alırken nelere dikkat etmeliyiz. Ben hemen hemen her yazımda alışması kolay olduğu için genç, yavruluktan yeni çıkma aşamasında veya yeni yem yemeye başlamış güvercinlerin edinilmesi konusuna değiniyorum.
Alıştırma aşamasına gelecek olursak eğer hiç alışkın kuşumuz yoksa. Kuşların kanatları güzel bir şekilde bantlanır ve 1 – 2 hafta boyunca her gün kuşlar kümesten dışarı çıkartılır ve etrafı iyice görmeleri sağlanır. Daha sonra içlerinden 1 tanesinin kanadı salınır fakat üzerine gidilmez kendi kendine yüksek bir yere konup inmesi sağlanır. Bu aşamada kuşlarını mutlaka aç olması gerekir. Kuşları aç bırakarak alıştırma işlemleri yapılır. Kuşlar yem ile çağırmaya alıştırılmalıdır. Kuşları kanadı bantlı iken yere az miktarda yem atarak çağrılır. Yem bittikten sonra yem başka bir yere atılarak kuşların oraya gitmesi sağlanır.
Bu işlem kuşların çok aç olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeme çağırma alıştırmaları bittikten sonra kanadı salık olan güvercini kovalamaya başlarız biraz yüksek bir yere konduktan sonra hemen yere yem atarak çağırırız. Güvercin alıştıktan sonra diğer güvercinlerin kanatları da teker teker salınır. Hepsinde aynı işlemler uygulanır. Alışkın olmayan iki güvercinin kanadı kesinlikle aynı anda salınmaz. Kuşlar birbirlerini tetikler ve ikisi de büyük ihtimalle kaçarlar.
Alışkın birkaç adet kuşumuz varsa. Yeni gelen güvercin bir iki hafta süre ile kanadı bantlı bir şekilde balkonda gezdirildikten sonra alışkın olan sürünün içine bırakılır. Fakat kesinlikle üzerine gidilmez birkaç gün kontrol altında durması için aç olarak uçurulur. Tehlikeli bir durum gözlendiği zaman yere yem atılarak hemen çağrılmalıdır.
Kuşun uçma hevesinin olması için gerekenler;
bir kere damızlık ve yavrular ve bekarlar tamamen ayrı kümeslerde olması gerekir, uçan yavrular ve bekarların kümesi aydınlık olmaması gerekir, bekarlar ve yavruların kümesi geniş olmaması gerekir, uçan damızlık ekelerınde kümesleride ayrı olması gerekir damızlık, uçan yavrular ve bekarların kümeslerinin ayrı olması 3gurup içinde daha uygun ve gereklidir, her kuşun kümeside farklı olmalıdır.
Güvercinleri yem ile çağırın
Öncelikle güvercininizin kanatlarını bantlayın ve önlerine biraz yem atın. Yemi bitirdikten sonra uzak bir noktaya tekrar yem atın. Oldukça aç olduğu bir zamanda uygulayacağınız bu işlem, güvercininizin koyduğunuz yemleri yemeye alışmasını sağlar.
Güvercininizin bu duruma iyice alıştığını anladığınız vakit, kanadındaki bantları çözerek uçması için onu kovalayın. Böylece güvercininiz yükseğe uçacak ve uygun bulduğu bir yere konacaktır. Hemen ardından yere yem koyarak onu geri çağırabilirsiniz.
Başarılı bir yetiştirici olmak için davranışları, üreme biyolojileri, besinsel gereksinimleri ve hastalıklara duyarlılıkları gibi çeşitli özellikleri bakımından kuşları iyi tanımak gerekir. Onun için Güvercin eğitimi kuşun havada dönmesi veya oyun yapması için sadece eğitimi verilmez .
Güvencinlerin eğitimi ilk olarak sağlıktan başlar. onun için yetiştiricilikte koruyucu hekimlik ya da bir diğer ifade ile canlı güvenliği (biosecurity) daima ön planda tutulmalıdır. Kafeste yetiştirilen kuşların diğer kuşlar ile veya doğal hayattakilerle teması engellenmelidir.
Kuş alırken tanınmış, sertifikalı satıcılardan alınmalı, yeni alınan kuşlar en az 1 ay diğer kuşlardan ayrı barındırılmalıdır. Özellikle Salmonella gibi mikroorganizmaların
taşıyıcısı olan fare ve rodentlerden uzakta tutulmalıdırlar. Gerekmedikçe diğer kuş çiftliklerine gidilmemeli ve ziyaretçiler kontrol altına alınmalıdır. Mümkünse kafesler kilitlenmelidir. Yemlik ve suluklar sık sık temizlenip dezenfekte edilmelidir. Hastalık anında tüm ekipman ve altlıklar kaldırılıp, temizlenmeli, mümkünse tütsüleme yapılmalı, hasta hayvanlar ayrı bir bölmeye alınarak tedavi edilmelidir.
Güvercin hakkında bilinmesi gerekenler, İnsanoğlu tarafından barışın sembolü kabul edilen güvercinler 300’den fazla kuş türünüiçeren Columbidae familyasının üyeleridir. Evcil güvercin (Columbia domestica) yaban güvercininden (Columbia livia) köken almıştır.
Kutup bölgeleri ile ılıman iklim kuşağının en soğuk yerleri dışında dünyanın hemen her bölgesinde birkaç güvercin türü bulunur. Familyanın en küçük üyesi 15 cm uzunluğundaki elmas kumru (Geopelia cuneata), en irisi de Yeni Gine’de yaşayan ve uzunluğu 80 cm’yi bulan taçlı güvercindir.
(Goura crista). Güvercinlerin gövdesi yumuşak ve sık tüylerle kaplıdır. Evcil güvercinlerde boz, kurşuni ya da pas rengi gibi donuk renklerde de olan bu tüyler, bazı tropik türlerde yeşil, sarı, mavi, mor gibi parlak ve canlı renklere bürünür. Türlerden bir çoğu değişik renklerden oluşan desenlerle bezenmiştir.
Bütün güvercinlerde üst gaganın dibinde çıkıntı yapan bir et parçası bulunur. Başları gövdelerine oranla küçük, boyunları da oldukça kısadır. Bacak, kuyruk ve kanatlarının uzunluğu türlere göre değişir, dişi ile erkek ayırt edilemeyecek kadar birbirlerine benzerler.
Hemen hepsi gırtlaktan gelen yumuşak “huu” sesleri çıkararak ” dem çekme “ denen özel ötüşleriyle tanınır. Olgun bir güvercinin ağırlığı 300 – 1200 gramdır. Güvercinler 12 yaşına kadar veya biraz daha fazla yaşayabilirler. Yalnız yaşayan bazı türler dışında, güvercinler
her zaman sürüler halinde bulunurlar. Taçlı güvercin gibi iri türler daha çok yerde yaşayan,
toprağı eşeleyerek yiyecek arayan ve yere yuva yapan kuşlardır. Aynı yaşama ve beslenme alışkanlığı Türkiye ve Avrupa’nın yerli kuşlarından olan üveyik (Streptopelia oenas) de de görülür. Buna karşılık türlerin çoğu ormanlık bölgelerdeki ağaçlarda yaşar ve yuvasını dalların arasına kurar.
Toroslar ve Kuzey Anadolu dağları gibi yüksek kesimlerde kuluçkaya yatan tahtalı (Columbia palambus) da bir orman güvercinidir. Güvercinlerde bir çok türün yumurtaları beyaz, bazılarının ki sarımsıdır. Güvercin ve kumruların diğer kuşlarda rastlanmayan en ilginç özelliği yavrularını beslemek için sütümsü bir salgı salgılamalarıdır. ” Güvercin sütü ” denen bu madde erişkin güvercinlerin kursaklarından salgılanır ve memelilerin sütü kadar besleyici bir sıvıdır.
Anne ve baba güvercin bu sıvıyı kendi gagasından yavrunun ağzına akıtır ve yumurtadan yeni çıkmış yavrusunu tohum yiyecek duruma gelinceye kadar bu şekilde besler.
Çok ender bulunan “kuşsütü” sözcüğü de bu nedenle deyimlere geçmiştir. Güvercinler ile kumruları diğer kuşlardan ayıran bir diğer özellik de su içme biçimleridir. Bütün kuşlar gagalarına bir yudum su alıp başlarını geriye atarak yuttukları halde, güvercin ve kumrular tıpkı memeliler gibi suyu emerek içerler. Günümüzde, pet olarak kafesde beslenen ya da çeşitli becerilerinden yararlanılan yüzlerce evcil güvercin soyu vardır.
Bunların hemen hepsi Avrupa ve Asya’da yaşayan kaya güvercininden (Columbia livia) kök almıştır. Kabarık göğüs tüyleriyle tanınan soylar, yeleli ve perçemli güvercinler, kuyruğunu kaldırarak yelpaze gibi açan tavus güvercinleri ve uçarken havada taklalar taklalar atan taklacı güvercinler en sevilenleridir.
Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan
göçmen güvercin (Ectopistos migratorius) nesli tükenmiş olan türlerden birisidir.
Güvercinlerin aşağı yukarı 200 farklı ırk, soy ve hattı vardır. Bunlar birbirlerinden davranış,
büyüklük, şekil, duruş, tüylenme, renk, nişane ve süsleriyle ayrılırlar. Güvercinlerin en yaygın olan ırkları; White King, Silver King, Swiss Mondainess, The Hamer ve Strassors’dur. Bu ırk, hat ve soylar sportif, gösteri ve et üretimi amacıyla yetiştirilmekte, yurdumuzda ise Kelebek, Mardin, Bursa, Selanik, Mika, Ankara, Urfa, Halep ve Sivas gibi daha çok yöresel adlarla anılmaktadır.
Güvercinler aşağı yukarı 4-5 aylık yaşta çiftleşmeye hazırdırlar ve genellikle hayatları boyunca eşlerine sadık kalırlar. Yumurtlama döneminde genelde gün aşırı yumurtlarlar ve günün yarısında erkek, yarısında dişi yumurtanın
üzerinde yatar. Kuluçka süresi 17 gündür. Bir güvercin çifti yılda 4-6 kez kuluçkaya yatabilir. Güvercinler en hızlı büyüyen kuşlardır.
Güvercin Nasıl Uçurulur ? Güvercin Ne Zaman Uçar ?
Öncelikle bizim kendi kümesimizde büyüyen yavrular için soracak olursanız. Tüylendikten yaklaşık 10 -15 gün sonra kendi kendileri uçmaya başlayacaklardır. Siz yeni bir güvercin satın aldıysanız aldığınız güvercinin ırkına göre ve daha önceki yerinde uçup uçmadığına göre değişir.
Örnek vererek anlatmak gerekirse; Bir güvercin aldınız ve eski sahibi bu güvercini hiç uçurmamış ise size alışması çok kolay olacaktır.
Başka bir örnek ise: Genç hiç uçmamış bir güvercin edindiniz yine aynı şekilde alışması çok kolay olacaktır.
Baş bir örnek; Yakın bir mesafeden kuş aldınız ve aldığınız yerde bu kuşu uçurduysalar kuş sizden kaçar kaçmaz eski yerine gidecektir.
Kolay alışması için satın alırken nelere dikkat etmeliyiz. Ben hemen hemen her yazımda alışması kolay olduğu için genç, yavruluktan yeni çıkma aşamasında veya yeni yem yemeye başlamış güvercinlerin edinilmesi konusuna değiniyorum.
Alıştırma aşamasına gelecek olursak eğer hiç alışkın kuşumuz yoksa. Kuşların kanatları güzel bir şekilde bantlanır ve 1 – 2 hafta boyunca her gün kuşlar kümesten dışarı çıkartılır ve etrafı iyice görmeleri sağlanır. Daha sonra içlerinden 1 tanesinin kanadı salınır fakat üzerine gidilmez kendi kendine yüksek bir yere konup inmesi sağlanır. Bu aşamada kuşlarını mutlaka aç olması gerekir. Kuşları aç bırakarak alıştırma işlemleri yapılır. Kuşlar yem ile çağırmaya alıştırılmalıdır. Kuşları kanadı bantlı iken yere az miktarda yem atarak çağrılır. Yem bittikten sonra yem başka bir yere atılarak kuşların oraya gitmesi sağlanır.
Bu işlem kuşların çok aç olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeme çağırma alıştırmaları bittikten sonra kanadı salık olan güvercini kovalamaya başlarız biraz yüksek bir yere konduktan sonra hemen yere yem atarak çağırırız. Güvercin alıştıktan sonra diğer güvercinlerin kanatları da teker teker salınır. Hepsinde aynı işlemler uygulanır. Alışkın olmayan iki güvercinin kanadı kesinlikle aynı anda salınmaz. Kuşlar birbirlerini tetikler ve ikisi de büyük ihtimalle kaçarlar.
Alışkın birkaç adet kuşumuz varsa. Yeni gelen güvercin bir iki hafta süre ile kanadı bantlı bir şekilde balkonda gezdirildikten sonra alışkın olan sürünün içine bırakılır. Fakat kesinlikle üzerine gidilmez birkaç gün kontrol altında durması için aç olarak uçurulur. Tehlikeli bir durum gözlendiği zaman yere yem atılarak hemen çağrılmalıdır.
Kuşun uçma hevesinin olması için gerekenler;
bir kere damızlık ve yavrular ve bekarlar tamamen ayrı kümeslerde olması gerekir, uçan yavrular ve bekarların kümesi aydınlık olmaması gerekir, bekarlar ve yavruların kümesi geniş olmaması gerekir, uçan damızlık ekelerınde kümesleride ayrı olması gerekir damızlık, uçan yavrular ve bekarların kümeslerinin ayrı olması 3gurup içinde daha uygun ve gereklidir, her kuşun kümeside farklı olmalıdır.
Güvercinleri yem ile çağırın
Öncelikle güvercininizin kanatlarını bantlayın ve önlerine biraz yem atın. Yemi bitirdikten sonra uzak bir noktaya tekrar yem atın. Oldukça aç olduğu bir zamanda uygulayacağınız bu işlem, güvercininizin koyduğunuz yemleri yemeye alışmasını sağlar.
Güvercininizin bu duruma iyice alıştığını anladığınız vakit, kanadındaki bantları çözerek uçması için onu kovalayın. Böylece güvercininiz yükseğe uçacak ve uygun bulduğu bir yere konacaktır. Hemen ardından yere yem koyarak onu geri çağırabilirsiniz.