Güveçte kuru fasulye
Elbette hepimizin anne ya da anneanne usulü hemencecik pişirdiğimiz klasik bir fasulye tarifimiz vardır. Ama madem şu ara zamanımızın neredeyse tamamı evde geçiyor; azıcık zahmetli ama lezzetli bol tarifler denemek iyi olacaktır diye düşündüm. Güveçte kuru fasulye de onlardan biri.
Bu tarif Balkanlarda üzerine köfte ilave edilerek de yapılıyor, aklınızda bulunsun.
MALZEMELER
- 2 su bardağı ıslatılmış kuru fasulye (varsa en güzel ispir fasulyesi ile oluyor)
- 2 soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı un
- Kırmızı kuru biber
- Bir gece önceden ıslattığınız fasulyeyi bir tencereye alın.
- Kabuklarını soyduğunuz soğanları da bütün olarak tencereye ilave edin.
- Üzerine su ekleyip fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Fasulye iyice yumuşadıktan sonra üzerindeki soğanları küçük bir kaseye alın. Bir çatal yardımıyla püre kıvamına gelinceye kadar ezin.
- Zeytinyağını bir tencereye alın. Salçalar, ezdiğiniz soğanlar ve unu ekleyin. Unun kokusu çıkıncaya kadar güzelce kavurun.
- Süzdüğünüz fasulyeleri ilave edip çok az su ekleyerek 5-6 dakika daha pişirin.
- Fasulyeyi suyuyla birlikte bir güveç kabına alın.
- Kuru biberleri bütün olarak fasulyelerin üzerine yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri zar bağlayıncaya kadar pişirip fırından alın.
- Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.