- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Güneşlenme Süresi Nedir?
Bronzlaşma isteyenlere öğütler!
- Bir güzellik salonunda yapay bronzlaşma seansına katılarak derinizi yanmaya alıştırabilirsiniz. Günümüzde, estetik uzmanlarının yönetiminde harikalar yaratan ilaçlar vardır. Eğer evde bronzlaştırıcı bir lambanız varsa ve morötesi ışınlarını evde denemek istiyorsanız dikkatli olun. Özellikle gözlerinizi koruyun.
- Tatilde, birdenbire ve saatlerce güneş altında kalmayın. Süre, yavaş yavaş arttırılmalıdır. İlk günler on-onbeş dakika bol bol yeter. Ayrıca iyi bir malzeme de seçtiyseniz, huzurlu, sorunsuz ve mükemmel bir tatili sağlamış olacaksınız.
- İlk günler, teniniz duyarlı olmasa da güçlü bir koruyucu kullanın.
Güneşlenme Süresi Nedir? Güneşe ilk çıkış! Güneşte ne kadar kalmalı?
- Güneşe ilk çıkmalar çok önemlidir. Güneş gözlükleriyle, oluşacak kimi lekeleri önleyebilirsiniz. Gözlerinizi korumak için, serin suya batırılmış iki pamuk kullanın. Ayrıca mayonuzun biçimine ve kötü izler bırakan askılara dikkat edin.
- Başınızı korumayı unutmayın.
- Saat on iki-on dört arası güneşlenmeyin. Bu süreyi yemeğe ve serin bir yerde dinlenmeye ayırın.
- Çok fazla yemek yemeyin. Öğle yemeklerinde çiğ meyve ve sebzeleri seçin.
Yeme içme ve güneş! Sağlıklı Bronzlaşma için Nasıl Olmalıdır?
- Yemekten sonra hemen güneşe çıkmayın. Güneş kanı deriye çeker ve sindirimi yavaşlatır.
- Güneşte alkol ve sigara kullanmayın.
- Cilt kurumasına karşı sık sık fakat az az maden suyu için.
- Güneşin altındayken, sürekli hareketsiz durmayın. Hareket edin, oynayın, yürüyün. Bunlar bacak ve baldırlara iyi gelecektir.
- Güneşten sonra hemen suya girmeyin. Bayılmaya neden olabilir.
- Denizden sonra, derideki tuzu atmak için duş yapın.
Güneşlenme Süresi Nedir? Doktor kontrolü
- Doktor bakımı altındaysanız, tatile çıkmadan doktorunuzla görüşün. Bilmediğiniz kimi maddeler güneşe karşı duyarlık yaratabilir.
- Varis ve kan dolaşımıyla ilgili sorunlarınız varsa güneşte fazla kalmayın.
- Yanıklara karşı, özel üretilmiş bir madde kullanarak duş yapın.
Bronzlaşma Olayı Nasıl olur?
Bronzlaşma, melanin adlı, derinin pigment içeren ve güneş altında harekete geçen bir maddesinin oluşumudur. Ciltteki dağılım farklı oranda olabilir. Çillerin oluşmasının ya da kimi bölgelerin daha çabuk yanmasının nedeni budur. Hiç yanamayan hatta korundukları halde güneşe dayanamayan kişilerin derilerinde hiç pigment yoktur.Pigmentleşme olayı, güneş ışınları tarafından gerçekleştirildiğine göre, ışınları biraz incelemekte yarar var.
Işınlar üç gruba ayrılırlar.
- Uzun ışınlar
- Orta boy ışınlar
- Kısa ve çok kısa ışınlar.
Güneşlenme Süresi Nedir? Güneş ışınlarının Etkileri
Uzun Işınlar: Isıtan, kızartan ve pişiren kızılötesi ışınlardır. Bronzlaştırmazlar ama güneş çarpmasına neden olabilirler.Orta boy ışınlar: Işık yayarak çevreyi aydınlatırlar.
Çok kısa ışınlar: Morötesi ışınlardır. Kızılötesi ışınların tersine, soğukturlar. Bu yüzden özellikle dağlarda, dikkat edilmezse etkili olurlar. Bunlar da üç gruba ayrılırlar.
Morötesi Işınlar
Kısa ışınlar (morötesi C): Ozon katmanı ve atmosfer tarafından emildiğinden bize kadar ulaşmazlar. Önemli biyolojik değişmelere neden olabileceklerinden bize kadar ulaşmamaları iyi bir sonuçtur.Normal ışınlar (morötesi B): Bu ışınlar çok yoğundurlar ve güneş yanıklarına neden olurlar. Ozon tarafından daha az emildikleri için yüksekliğe dikkat edilmelidir. Melanin oluşumunu hızlandırırlar. Derinin üst tabakasından içine işlerler. Sonuç, fazla sürmeyen mat bir bronzluktur.
Uzun işınlar (morötesi A): İyi kozmetik kremlerin süzdüğü ışınlardır. Altın rengi ve eşit dağılmış bir bronzlaşma sağlarlar. Melanin dağılımı eşit orandadır.