- Katılım
- 4 yıl 2 ay 25 gün
- Mesajlar
- 25,600
- Tepkime puanı
- 8,841
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- Web sitesi
- forummeskeni.com
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Yaz gelince hepimizin imdadına hızır gibi yetişen güneş kremleri, yaz boyunca çantamızın en değerli varlıkları oluyor. Peki, sabah evden çıkarken sürdüğümüz ve gün boyu yenilediğimiz, yüzümüzü ve vücudumuzu güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyan bu kremlerin yararlı olduğu kadar zararlı olduğunu da biliyor muydunuz?
Evet, güneş kremleri hem cildimiz hem de çevremiz için zararlı maddeler içerebiliyor. Bu durumda da bu ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Gelin, bu konuyu mercek altına alalım.
Güneş Kremlerindeki Kimyasallar ve Zararları
Güneş kremleri ne yazık ki pek çok kimyasal içeriyor. Özellikle içeriğindeki oksibenzon ve oktinoksat bu kremleri zararlı hale getiriyor. Oksibenzon ciltten emilerek kana karışıyor ve kansere yol açabiliyor. Son dönemde yapılan araştırmalara göre oktinoksat da tiroit hormonunu taklit edip, insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
Bu zararlı maddelerin çevreye karşı da savaşı var. Bu bileşenler zamanla insan ve denizlerde yaşayan organizmalarda birikebiliyor. Bu iki madde okyanuslardaki mercan resiflerine ve denizlerde yaşayan organizmalara zarar veriyor. Bu nedenle de pek çok yazlık bölgede bu maddeleri içeren güneş kremlerinin satışı yasaklanmış durumda. Hormonları taklit eden, kansere yol açan, çevreye ve denizlerde yaşayan pek çok canlıya zarar veren bu maddeleri içeren koruyucu ürünler, faydadan çok zarar veriyor.
SPF'li Ürünler Gerçekten Koruyucu mu?
UV ışınları yeryüzüne UVA ve UVB olarak ulaşıyor. UVB yaz aylarında yoğunlukta olurken, UVA ise yıl boyunca hep bizimle oluyor. Bu durumda da kullandığımız güneş koruyucu ürünün hem UVB hem de UVA'ya karşı koruma sağlaması gerekiyor. Oysa çoğu güneş koruyucu kremlerin üzerinde yer alan SPF ibaresi ürünün sadece UVB'den koruduğunu belirtiyor. Ayrıca uzmanlara göre SPF 50'nin üzerindeki kremler ekstra koruma sağlamıyor. Bu durum sadece bir pazarlama tekniği olarak ele alınıyor.
Ayrıca bilimsel çalışmalara göre SPF'li ürünler çok hızlı kana geçiyor, hatta idrarda ve anne sütünde bile tespit edilebiliyor. Sprey ürünlerde ise kimyasallar solunum yoluyla vücuda girebiliyor ve tüm bunlar sağlığımız için tehdit oluşturuyor.
Peki Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edelim?
Güneşten korunmaya çalışırken kendimize ve çevreye zarar vermemek için organik sertifikalı ürünler kullanmaya özen göstermek şart. Bu ürünler kimyasal içermediği için toksik etkilere sebep olmuyor. Organik kremler cildin nefes almasını sağlıyor, üretimi ve tüketimi esnasında çevreye ve canlılara zarar vermiyor ve cildi besleyip nemlendiriyor.
Güneş kremi seçerken geniş spektrumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu kremler hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlıyor. Güneş koruyucu seçerken sprey değil de krem formunu almak çok daha faydalı. Sprey ürünler solunum yoluyla ciğerlere girebiliyor.
Çevre ve insan sağlığı için çalışmalar yapan, bağımsız bir kuruluş olan Environmental Working Group (EWG) her sene piyasadaki tüm güneş kremlerini inceleyip, bu kremler hakkında bir rapor hazırlıyor. EWG bu raporunda, kremleri içeriklerine göre puanlıyor. Güneş kremi almadan önce bu kuruluşun web sitesine bakmanızda fayda var.
Güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmak için yoğun öğle güneşinde (11.00 - 15.00 saatleri arası) dışarı çıkmaktan ve güneşlenmekten kaçınmak gerekiyor. Güneşte kalma süresi uzatılmadan, yeterli miktarda ve güneşe çıkmadan 15-30 dakika öncesinde güneş koruyucu sürülerek zararlı ışınlardan korunmak mümkün. Çevre ve insan sağlığını korumak bizim elimizde. Bunun için yapmamız gereken sadece araştırma yapmak ve uygun önlemleri almak. Böylece hem kendi sağlığımızı hem de çevremizi zararlı maddelere karşı koruyabiliriz