Göz Teması Hakkında Az Bilinenler

Katılım
3 yıl 2 ay 9 gün
Mesajlar
272
Tepkime puanı
103
Konum
İstanbul
İsim
Napıcan
Memleket
Burdur
Meslek
Eğitimci
Cinsiyet
bPg20e
Göz teması sevgi, nefret, zeka, ürperti, ikna, alaycılık ve bazen de yalan sinyali verebilir. Bill Clinton'un karizmasının hikayeleri efsaneleşmişti ve bu karizmanın çoğu göz temasıyla iletildi. Bill Clinton ile tanışanlar, onun kendilerine çok samimi baktığını ve onun göz temasının derin, kişisel ve büyüleyici olduğu söylüyorlar. Sanki odada yalnızca iki kişi varmış gibi: o ve siz.

s512h8887984b1547625c24bdb08dba5f43b3db9b2357.

Gözler muazzam bir güce sahiptir, böylece göz teması diğer insanlar üzerinde neredeyse büyülü bir etkiye sahip olabilir. Tabii ki herkesin gözlerine derinlemesine bakarak dolaşamazsınız; mesela gülümsemek gibi. Göz teması da içeriğe bağlı olarak her türlü sinyal gönderebilir. Bu sebeple nasıl kullanılacağını bilmelisin...

Sözsüz işaretlerin gücü​

Sözlü ve sözsüz sinyaller birbirine karşı olduğunda, sözsüz sinyallerin diğerine oranla 5 kat fazla inandırıcı olduğunu bilinmektedir. Gözümüz sadece söylediklerimizden daha güçlü sinyaller göndermez, aynı zamanda yüzümüzün geri kalan kısmıyla bir araya geldiği kadar bilgilendirici olabilirler.

Bazen sadece gözü bazen tüm yüzü görerek fotoğraflardan duyguları okumaya çalışan bilim insanları Baron-Cohen (1997); karmaşık zihinsel durumlar için, gözü tek başına görmek ağzı tek başına görmekten daha iyi sonuç verdiğini ve yüzün geri kalan kısmı kadar bilgilendirici olduğunu söylüyor.


s3995h0a7dae3603edf13cfd932670c2e0b5fecb4e1f36.

Peki ya normali nedir ?​

Doğrudan göz teması kurmak duruma bağlı olarak normaldir. Örneğin, bireyler gruplardan ziyade bire bir konuşurken genellikle daha fazla doğrudan göz teması kurarlar. Gruplar halinde çalışan insanlar yaklaşık 3-5 saniye doğrudan başka birine bakma eğiliminde olurken birebir olduğunda bu 7-10 saniyelik kısa bakışlara dönüşür. Bazı teknolojiler kullanılarak yapılan araştırmalara göre, insanların konuşmalarda zamanının %30 ile %60 arasında göz teması kurmalıdır. Göz teması genellikle karşı tarafı dinlerken konuşmaya oranla daha az olur. Eğer sizin göz temasınızın süresi bu değerlerden düşükse sohbete yeterince ilgi duymuyor olabilirsiniz, eğer fazlaysa fazla önem veriyor olabilirsiniz.
s4013h618f9e4d7ae9bc96ddbeeb610a29fc892fd2d2a0.

Aşıkların uzun bakışları​

Eğer birisi size herhangi bir bağlam olmadan bakıyorsa, size aşık mı yoksa size zarar vermek mi istiyor anlamak zordur. Uzun bakışlar size yoğun bir his verir ama bu tek başına hangi duygu olduğunu söylemenize yetmez. Genellikle bağlam açıkça görünür. Mesela mum ışığında yemek yiyen bir çiftin bakışlarından birbirlerine aşık oldukları anlaşılabilir. Hatta yapılan araştırmalar, aşık olan çiftlerin birbirlerinin gözlerine çok uzun süre bakamadığını göstermektedir.
s4000h4a60b22920b5c29421ba4ceb77bc0fd8a43c0a7f.

Tüyler ürpertici bakmak​

Yanlış bağlamda olsa da, bir sevgilinin uzun süre bakışı ürkütücü bakışlara dönüşebilir. Bir çalışmada, katılımcılara alakasız bir test verilirken, araştırmacı kişi insanlara çok dikkatlice ve derin bakışlar attı. İnsanlar bunu test performanslarını düşüren rahatsız edici bir bakış olarak nitelendirdi.

Göz temasının ürkütücü veya agresif olup olmadığı kültürlere de bağlıdır. Örneğin, Doğu Asyalılar genellikle karşıdan göz temasını daha az bekler. Yakın tarihli bir çalışmada şu tespit yapıldı: "... bir Doğu Asya kültürünün bireyleri, bir Batı Avrupa kültürünün bireylerine kıyasla göz teması kurarken yüzü öfkeli, erişilemez ve tatsız görülür." Mesela, Japonlar, göz temasından kaçınmayı saygı göstergesi olarak görürken, Batılılar bu durumu aldatıcı ve güvenilmez olarak yorumlayabilirler.
s4018h4ee799d49087e0baaec9e092877ca946cc83c1c3.

Gözler tarafından yargılanmak​

Kültürel farklılıklar olmasına rağmen, insanlar başkaları ile göz teması kurarken birçok yargıda bulunur. Batılılar genellikle göz teması kuranlara kendilerini güvende hissetmektedirler (tüyler ürpertici değilse). Aynı zamanda bunu, daha güçlü gözlemcilik, daha güçlü liderlik yetenekleri, daha fazla saldırganlık ve güç ile ilişkilendirirler. Yapılan araştırmalarda gerçekten de öz saygısı olan ve daha fazla güç sahibi kişiler karşısındakiyle göz temasını koparmamaktan yanadırlar.

İkna edici bakışlar​

s4014hb01b12a68887b43402e02b5f63bc08808d18168f.

Belki de olumlu karakteristik olarak nitelendirdiğimiz için göz temasını kurduğumuz kişileri ikna edici buluyoruz. Bir örnek olarak, Guegeun ve Jacob (2010) göz teması kurduğu kişilerde onlara sunulan pazarlama anketini kabul etme oranları daha yüksek çıkmışıtır.

Yalancılar daha çok göz teması kuruyor​

Geleneksel bilgilerinizi yokladığınızda yalancıların göz temasından kaçan kişilerden olduğu sonucuna varabilirsiniz. Ancak psikolojik araştırmalar bunun doğru olmadığını ya da en azından herkes için güvenilir bir işaret olmadığını keşfetti. Ama durun, karşınızdaki kişinin gözlerini size dikerek konuşması da onu bir yalancı yapmaz. Bu araştırmaya göre, yalancılar söyledikleri yalanlara inanıp inanmadığınızı görmek için yüzünüzü izlemek istiyorlar.
s4016h922ccd5c6a89e3d9f7e513cd0e0522e59241b8d3.

Bakışlar için sözel olmayan bilinçli veya bilinçsiz iletişim araçları diyebiliriz. Doğru durumlarda doğru seviyede göz kontağı kurmak insanlar üzerinde en iyi etkiyi yaratır. Etkili göz teması, mülakatlardan ve profesyonel iş hayatınızdan tutun da sevdiğiniz insanlara kadar hayatınızın her alanında sizi öne çıkaracak bir davranıştır. Zor gibi görünse de, bunu zaman içinde yapacağınız pratiklerle aşabilirsiniz.
Unutmayın ki: “Gözlerin konuştuğu dil her yerde aynıdır.” -G.Herbert
 
Geri
Üst Alt