Gilaburu

Katılım
3 yıl 6 ay 19 gün
Mesajlar
3,007
Tepkime puanı
1,101
Konum
Gezegen
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
gilaburu-300x157.jpg


Gilaburu çalı şeklinde bodur bir ağaçtır. Genellikle İç Anadolu’da yetişir. Kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir. Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır. Yaklaşık bir ay sonra bu acılığını kaybeder. Bu şekilde (5-15 derecede) tazeliğini 1 yıl süreyle koruyabilir.
Yüksek miktarda C vitamini ve antioksidan maddeler içerir. Daha önce de belirtildiği gibi önceleri acı bir tada sahip olan meyveler, salamura suyunda acılığını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelmiştir. Salamura suyundan günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilavesi ile seyreltilir ve tercihe göre şeker ilave edilerek içilir. Burada dikkat edilmesi gereken, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerektiğidir.Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.Adet sancılarını azaltır ve aşırı kanamaları önler.İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı faydalıdır.Romatizma hastalarına çok iyi gelmektedir.Sakinleştirici etkileri ile spazmları çözer ve uykusuzluğa iyi gelir.Yaşlanmanın etkilerini geciktirir.Tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelir.Astım hastalıkları,sara nöbetleri (epilepsi),kabakulak ve doğum sonrası spazmlarda etkilidir.Gilaburu suyu, ayrıca safra kesesi hastalıkları ile bazı karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir. Gilaburunun bazı kanser tümörlerini azaltmada olumlu etkileri vardır.Zayıflama konusunda da oldukça etkilidir.Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmaktadır.
 
  Benzer konular Forum Tarih
İçecek ve Kokteyller 0 182

Benzer konular

Geri
Üst Alt