Gezegenimizde Kaç Ağaç Var?

Bükre

İhmal ettiğin herşey ölür
Katılım
3 yıl 7 ay 21 gün
Mesajlar
1,022
Tepkime puanı
508
Konum
Cinsiyet
bPg20e
Yale Üniversitesi’nde yapılan ve Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre gezegenimizdeki ağaç sayısı 3 trilyondur. Bu da yaşayan her insana karşılık doğada 420 ağaç olduğu anlamına gelir. Bu sayı, kulağa yüksekmiş gibi geliyor ama aslında öyle değil. Çünkü bu verilerden hareketle son buzul çağından bu yana (yani son 11 bin yılda) ağaç sayısının yarıya düştüğü ve bunun insanoğlunun yıkıcılığı nedeni ile gerçekleştiği tahmin ediliyor. Neyse ki artık ormansızlaşmanın gezegenimizin doğal florasını zarar veren en önemli sorun olduğunu biliyoruz.

gezegen_kac_agac_02-min.jpg
Dünya’daki ağaçların %43’ü tropik ormanlardadır. Ağaç yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeler ise şöyledir: Avrupa, Kuzey Amerika ve Rusya’nın yarı arktik bölgeleri.

Bu Verilere Nasıl Ulaşıldı?
15 ülkenin dahil olduğu uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, gezegenimizdeki ağaç popülasyonunu haritalandırmak için uydu görüntülerini ve ulusal orman envanterlerinden gelen verileri toplamış ve bilgisayar teknolojisinin son imkanları ile analiz etmiştir. Araştırma 2015 yılında gerçekleştirilmiş ve şu ana kadar yapılmış en kapsamlı araştırma olma özelliğini korumuştur.Çalışmalar her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç kaybettiğimizi göstermektedir. Bu sadece gezegendeki ağaç sayısına değil, ağaç çeşitliliğine de zarar vermektedir. Böyle devam ederse kısa bir sürede ormansızlaşmanın neden olduğu büyük sorunlarla yüzleşmek zorunda kalacağız.

Ormanların Önemini Kavramak
İnsanoğlu için ormansız bir yaşam mümkün değildir. Çünkü ormanlar;

  • Büyük miktarda karbon depolar,
  • Besin döngüsü için kilit bir öneme sahiptir,
  • Kökleri ile toprağı tutarak toprak kaymalarını önler,
  • Doğal yaşama ev sahipliği yapar.
Ancak buna rağmen insanoğlu ormanları, ormanların doğal gelişme hızından daha hızlı bir şekilde tüketmektedir. Araştırmanın liderliğini gerçekleştiren Thomas Crowthe, gerçekleştirmiş oldukları çalışmaların, ormanları korumak için ne kadar çok çaba harcanması gerektiğini ortaya koyduğunu ve bu gidişatı tersine çevirmenin öneminin anlaşılmasına büyük bir katkı sağlayacağına inandığını bildirmiştir.

Bilimin böyle giderse karşı karşıya kalacağımız sorunlarla ilgili öngörüleri iç karartıcı olsa da insanoğlu, hayatta kalma mücadelesini her daim bilinci sayesinde kazandı. O halde yine aynı başarıyı göstereceğini umabiliriz. Bilimsel tespitler bilincimizi yükseltecek, farkındalığımızı artıracak ve kendi elimizle yıktığımızı yine kendi elimizle onaracağız. Bu yaklaşımın, kulaklara fazla iyimser geldiğini biliyorum. Ancak eğer bu iç sıkıcı konuda ben bu satırları yazıyorsam ve sen sevgili okur, için sıkıldığı halde bu yazıyı son satırına kadar okuyorsan umutlu olmak için yeterince nedenimiz var demektir.
 
Katılım
3 yıl 7 ay 20 gün
Mesajlar
205
Tepkime puanı
84
Yaş
24
Konum
Manisa
Cinsiyet
vtEvVy
Yalan, benim bahçemde ağaç sayısını nerden bilecekler
 

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 9 ay
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Geri
Üst Alt