Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici ve şefler yetiştirmeyi amaçlar. Bölümün diğer bir amacı da zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmaktır.

Kişisel Özellikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programını bitirenlere Gastronom; (mutfak ve servis sanatları uzmanı) unvanı verilir. Gastronomlar, Gurme yani yemek ve içmek konularında incelikleri takdir edilen kişilerdir.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Dört yıl sürecek olan eğitim boyunca öğrencilere restoran, yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve sanat-kültür konularında eğitim verilmektedir. Klasik yemek pişirme teknikleri, Fransız, Türk, Osmanlı, Akdeniz, Uzakdoğu mutfakları ve Modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilmektedir. Pastacılık sanatı, çikolata hazırlama teknikleri, şarapçılığa giriş gibi diğer pratik derslerin yanında öğrenciler sanat tarihi, dünya mutfak kültürü, yemek tarihi gibi teorik derslerle mutfak sanatı ve kültürünü değişik perspektiflerle derinlemesine uygulamalı ve teorik olarak inceleyeceklerdir. Aşçılığın bir sanat iddiası olduğunu taşıyan programda temel sanat eğitimi, resim, heykel gibi alanlarda da öğrencilere eğitim verilecektir. Bir yönetici şefin, bütün bunların ötesinde toplumsal konumu bakımından kültürlü bir kişi olması gerektiğinden programda müzik, felsefe ve görgü kuralları gibi derslerde bulunmaktadır.


Sosyal Statü ve Ünvanlar

Geleceğin mesleklerinden olan gastronomi alanında, bir yandan mesleğin incelikleri öğretilirken, diğer yandan işletmecilik boyutu vurgulanarak, mezunlarının birer “aranan işletmeci” olmasının da önü açılacaktır.

Çalışma Sahaları
Bölüm mezunları mutfak, servis ve pişirme teknikleri konularında bilgi sahibi olacaklarından gerek restaurant işletmeciliğinde; gerekse yemek pişirme aşçılık konularında sektörde yetişmiş, nitelikli, elemanlar olacaklardır. Çalışabilecekleri iş alanları; beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, kurumların mutfakları, catering şirketleri, kurvaziyer seyahat organize eden gemiler olabileceği gibi kendi işlerini de kurabilirler.
 
Geri
Üst Alt