Florence Nightingale Müzesi (Lambalı Kadın)

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 29 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,712
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal

Lambalı Kadın diye çağrılan ve zengin bir ailenin kızı olan hemşire Florance Nightingale Müzesi​


Florence Nightingale Müzesi (Lambalı Kadın)


florence_nYghtYngale_museum8.jpg


Zamanın padişahı Abdülmecid, Selimiye Kışlası’nı 1854 yılında, Kırım Savaşında yaralanan askerlerin tedavisi için Osmanlının müttefiki olan İngiliz askerlerine tahsis etmiş. Aynı yıl yaralı İngiliz askerlerine bakmak için İngiltere’den hemşireler gelmiş İstanbul’a.

florence_nYghtYngale_museum21.jpg


İşte bu hemşirelerden biri de askerler tarafından “Lambalı Kadın” diye çağrılan ve zengin bir ailenin kızı olan hemşire Florance Nightingale’dir.

florence_nYghtYngale_museum5.jpg


Zorlu savaş koşullarının getirdiği kolera salgını sırasında, yaralı hastaların arasında dolaşırken hep elinde bir lamba taşıdığı için, yaralı askerler tarafından “Lambalı Kadın” diye adlandırılan Florence Nightingale, sabrı ve sevgisiyle pek çok hastaya şifa ve moral kaynağı olur o yıllarda.

florence_nYghtYngale_museu27.jpg


Florence Nightingale daha küçük yaşlardayken hastanelerde hastalara yeterince ilgi gösterilmediğini düşündüğünden ve bunu düzeltmek istediğinden hasta bakıcı olmak ister. Ama ailesi Nightingale’e izin vermez. Çünkü o dönemlerde hasta bakıcılık hiçbir işi olmayan kızların yaptığı pis bir iştir.

florence_nYghtYngale_museum7_1.jpg


Ailesine ne kadar baskı yapsa da kabul ettiremez ve ailesinden ayrılarak hasta bakıcı olur Florence. Hasta bakıcılığın kötü adını silmek ve bunu meslek haline getirmek ister. Bunu ülkenin bakanlarına kadar iletir fakat izin alamaz.

florence_nYghtYngale_museum10.jpg


Savaştan sonra da kendini bu mesleğe adayan ve hemşirelik mesleğinin kurucusu sayılan Florence Nightingale, Londra’da bir hemşirelik okulu açar. 1907 yılında İngiltere Liyakat Nişanı alan ilk kadın olur.

florence_nYghtYngale_museu24.jpg


İşte hepimizin askeri bir kışla olarak bildiği Selimiye Kışlası aslında sağlık alanında da bir ilke imza atarak tarihe geçmiştir.

florence_nYghtYngale_museum15_1.jpg


Selimiye Kışlasının kulelerinden birinde bulunan Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda 1954`te müze olarak düzenlenmiştir.

florence_nYghtYngale_museum.jpg


Müzede Florence Nightingale’in eşyaları, fotoğrafları, elinden hiç eksik etmediği lambası, madalyaları ve Sultan Abdülmecid’in hediye ettiği bilezik sergilenmektedir.

florence_nYghtYngale_museum14.jpg


Türk mimari tarihinde, İstanbul’un geleneksel görünümünü değiştiren ilk yapılardan olan Selimiye Kışlası günümüzde I. Ordu Komutanlığı Merkezi olarak kullanılsa da müze bölümleriyle de ziyaretçilerini kabul ediyor.

florence_nYghtYngale_museum2.jpg


Selimiye Kışlası’nı gezerken hem kışlanın güneydoğusunda kalan Selimiye Askeri Okulu Müzesi’ni hem de Florence Nightingale Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Fakat gitmeden önce randevu almanız gerektiğini unutmayın.

florence_nYghtYngale_museum9.jpg


Ulaşım: Üsküdardan Hareme gelen Minübüs ve İETT otobüsleri ile ve Sirkeciden kalkan Arabalı Vapur'la gidilebilir.
Telefon: 0 (216) 343 73 10
Adres: Selimiye Kışlası Üsküdar İstanbul
 
Geri
Üst Alt