Fizyoterapist Ne Yapar ?

Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Fizyoterapist Ne Yapar ?


Çevrenizde mutlaka bir fizyoterapist tarafından tedavi edilmiş, vücudu fiziksel açıdan eskisi gibi olmuş bir tanıdığınız vardır. Kaza sonrası, kısmi felç durumlarında veya spor sakatlıklarında mutlaka fizyoterapist tedavisi almak gerekiyor. Bu nedenle fizyoterapi mesleği ve fizyoterapistlik meslek seçimi yaşındaki gençler için büyük ilgi uyandırıyor. Bu yazıda fizyoterapi mesleği ve fizyoterapistlik hakkında bilgiler bulacaksınız.

Fizyoterapist Kimdir ?
İnsan vücudunun fiziksel hareket kabiliyeti ve kapasitesi çeşitli nedenlerle doğuştan veya sonradan azalabilir veya ortadan kalkabilir. Fizyoterapist insan vücudunun fiziksel kapasitesini çeşitli yöntemlerle arttırarak hayat kalitesinin yükselmesi ve kişinin eski sağlığa kavuşulması için çalışan sağlık personelidir.

İnsan vücudu yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlar nedeniyle ağrı ve fonksiyon bozuklukları duyarak hareket yeteneğini kaybedebilir. Fizyoterapist kişiler onlarca farklı yöntem arasından hasta için en doğruları seçip uygulayarak kişinin tedavisine yardımcı olurlar.

Günümüzde tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat’ın tedavi yöntemleri arasında su terapisi, masaj ve çeşitli egzersizler gibi yöntemler de vardır. Bu yöntemler günümüz teknolojisi ile uyarlanarak fizyoterapi sırasında kullanılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda fizyoterapi dalının en eski tedavi yöntemlerinden biri olduğunu görebiliriz.

Fizyoterapist Nasıl Olunur ?
Fizyoterapist olmak için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerinin, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü mezunu olmak gereklidir. Fizyoterapi mesleğini sadece bu fakültelerden mezun olan kişilerin yapma yetkisi vardır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde açılan bir bölüm olup fizyoterapist olmak isteyen öğrenciler birçok farklı üniversite arasından seçim yapabilirler. Eğitim süresi 4 yıl olan bu bölümde anatomi, ortopedi, spor sakatlıkları, fizyoterapi yöntemleri gibi birçok konuda eğitim verilir.

Fizyoterapist Ne Yapar ?
Fizyoterapist, öncelikli olarak hastanın rahatsızlığı ile ilgili hareket kabiliyetini ölçerek tedavi yöntemlerini planlar. Her seviye hastalık için aynı yöntemleri uygulamak doğru değildir. Bu nedenle uzman doktorlar tarafından koyulan hastalık teşhislerinden yola çıkarak hastanın durumunu değerlendirerek fizyoterapi ve rehabilitasyon programı hazırlanır.

Toplum arasında fizyoterapistlerin hastalık tanısı koyduğu yaygın olarak düşünülmektedir. Bilinenin aksine fizyoterapistlerin görevi hastalıkları teşhis etmek değil, teşhis edilen hastalığı doktorun tavsiyeleri doğrultusunda fizyoterapi yöntemleri ile tedavi etmektir. Yani yüksek bir yerden düşen hastanın omzunda kırık mı yoksa çıkık mı olduğunu uzman doktor teşhis ederken fizyoterapist eğer gerekiyorsa omuz için rehabilitasyon planı hazırlayıp uygular.

Fizyoterapist Ne Kadar Maaş Alır ?
Fizyoterapi mesleğini seçenlerin genel düşüncesi fizyoterapistlerin çok maaş aldığı yönündedir. Ancak açılan üniversiteler sonucunda yılda ortalama 2500 yeni fizyoterapist mezun olmakta ve iş aramaya başlamaktadır. Bu da fizyoterapist maaşlarını düşüren bir faktördür. Fizyoterapistler için iş imkanı bol olsa da yeni mezun fizyoterapist maaşı 2018 itibariyle 2500 TL civarındadır. Çalıştığınız sağlık kurumunun özelliklerine göre bu rakam 3500 TL civarına kadar çıkabilir.

Fizyoterapist olarak kendi rehabilitasyon merkezinizi açma şansınız vardır. Bu durumda her hastadan seans başı ortalama 200-300 TL arası ücret talep edebilirsiniz. Bu durumda geliriniz tedavi ettiğiniz hasta sayısıyla doğru orantılıdır.

Fizyoterapist İş İmkanları Nelerdir ?
Fizyoterapist olarak devlet hastaneleri veya özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde, kaplıca merkezleri, huzur evleri, özel eğitim merkezleri, spor kulüpleri veya rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirsiniz. Ayrıca Üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programlarına katılarak akademik kariyer yapma şansınız da vardır. Ülkemizde fizyoterapistler için iş sorunu yoktur demek doğru olacaktır.
 
Geri
Üst Alt