Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Kir, fırınınızın en büyük düşmanıdır. Hem fırının çalışma verimini düşürür hem de ömrünü kısaltır. Çoğu insan için maalesef fırın temizliği oldukça zor bir iş olarak bilinir. Şimdi bu önyargıları kırma zamanı…

Yazımızda fırın temizlemenin en pratik ve kolay yollarından bahsettik.

Tartışmasız mutfak temizliğinde en can sıkıcı olan bölüm, fırın temizliğidir. Genel hijyen kurallarına çok bağlı olan herkesin, ev temizliği denildiğinde en çok sorun yaşadığı konu da haliyle budur.

İlginçtir ki fırın temizliğinin genel ev düzenine direk etkisi de oldukça fazladır. Örneğin, kirli bir fırının daha çok elektrik yaktığını biliyor muydunuz? Kir, fırının bütün ana bölümlerine etki etmektedir. Elektrikli mutfak fırınlarında elektrik akımı, fırının içerisinde yer alan “ısıtıcı rezistans” adı verilen ince borular üzerinden iletilir.Bu bölümde biriken kirler, fırının çalışma performansını direk olarak etkileyecektir.

Fırın temizliğinin hem verimli kullanım hem de fırının ömrünü uzatmak için önemi çok büyüktür. Bu yüzden etkili fırın temizliğini öğrenmeli ve düzenli aralıklarla uygulamalısınız.

Fırın Temizliğinde Genel Kurallar
Öncelikle temizliğe başlamadan, fırının fişini prizden çekiniz. Fişi çekemiyorsanız fırın düğmesini kapalı konuma da getirebilirsiniz. Özetle fırınınızın elektrikle temasını mutlaka kesmelisiniz.
Eğer kısa süre önce fırınınızı çalıştırdıysanız, soğumasını bekleyiniz. Genelde fırının ılık olduğu zaman, temizlik için en ideal zamandır.
Fırınınızı her kullanımdan sonra yıkamaya özen gösteriniz.
Temizlik için kullanacağınız ürünlerin, fırının içerisindeki bölmelere zarar vermeyen özellikte olmasına dikkat ediniz. Ayrıca fırının kontrol paneli ve düğmelerinin de temizlenirken aşınmamasına özen gösteriniz.
Ovma teli, sert sünger gibi aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanmayınız.
Yüzeylerde temizlik ürününüze ait kalıntılar (sirke vb.) bırakmayınız.
Temizliği yapmadan önce fırının bütün bölümlerini çıkarınız. Bazı fırınlarda düğmeleri sabittir, yerinden çıkmayabilir.
Fırın Temizliğinde Doğal Malzemeler Kullanmak
Marketlerde gördüğümüz, güçlü fırın temizleyicileri, bildiğiniz gibi yoğun miktarda kimyasal içermektedirler. Özellikle sprey şeklinde olanlar, uygulama sırasında havaya hızlıca karışmaları yüzünden, solunum yoluyla akciğerlerimize zarar vermektedirler. Bu ürünlerle yapılan temizlik sonucu, fırında pişen gıdalar da etkilenmektedir. Bu tür kimyasal temizleyiciler, dıştan temasta da oldukça zararlıdırlar. Cildimize, saçlarımıza zarar verdikleri gibi ayrıcaekolojik ürünler olduğu da söylenemez. Kısacası ailemizin ve çevremizin genel sağlığı için uygun ürünler değildirler.

Temizlik yaparken amacımız yaşam kalitemizi daha iyi seviyelere çıkarmaktır; zehirlenmek değildir. Marketlerde satılan kimyasal ürünler yerine doğal temizleyicilerle fırınınızı gönül rahatlığıyla temizleyebilirsiniz.

Doğal Ürünler ile Fırın Temizliği
Fırın temizliği iki bölümden oluşmaktadır. Fırının iç ve dış bölümü ayrı şekillerde temizlenmektedir.

İç Temizlik

Öncelikle fırının tepsi ve ızgaralarını dışarı çıkartın. Daha sonra hazırlayacağınız doğal karışımı fırının içerisine fırça yardımıyla sürünüz.

Karışım için Gereken Malzemeler

Bir su bardağı su
Çeyrek bardak sirke
Çeyrek bardak tuz
Çeyrek bardak karbonat
Yukarıda ölçüleri verilen malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Karışımın yumuşak macunumsu bir kıvama ulaşması gerekiyor. Küçük bir fırça ile hazırladığınız macunu fırının tüm zeminine ve yanlarına iyice sürünüz. Bu şekilde sürdüğünüz karışımı geceden uygularsanız, gece boyunca fırının içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece etkisi daha iyi olacaktır. Süre sonunda kabın içine duru bir su (ılık olması iyi olur) koyun ve bir süngerle fırının içerisindeki karışımı silin. Bu karışım sayesinde fırının içerisindeki kir kalıntıları derinlemesine temizlenecektir. Suyun karardığını gördükçe, gözlerinize inanamayacaksınız. Fırınların içi sandığınızdan da çok kirlenmektedir.

Fırın tepsi ve ızgaralarını dilerseniz elde, bulaşık süngeriyle; dilerseniz bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.

Dış Temizlik

Fırının dış yüzeyi için özel bir karışım daha kullanmanız gerekiyor. Bir miktar karbonatı, suyla karıştırıp macun kıvamına getirin.

Fırının cam olan kapak kısmını bu karışımla, sünger yardımıyla silin. İmkân varsa, fırının kapağını çıkarıp silmeniz daha iyi olacaktır. Yirmi dakika bekleme süresinden sonra, camı nemli bir bezle siliniz. En son aşamada ise kağıt havluyla kurulayınız.

Fırınınızın kapak dışındaki dış yüzeyleri için sadece ılık suya batırılmış bez ile silmeniz yeterli olacaktır.

Mikrodalga Fırın Temizlemek için…

Mikrodalga fırınınızı da temizlemek için kimyasal ürünlerden uzak durmalısınız. Bunun için size birkaç basit önerimiz olacak.

Limonlu Temizlik

Bir kabın içerisine su koyunuz. Kabın içerisine kabuklarıyla beraber limonun suyunu ekleyin. Fırını çalıştırın. Bu şekilde fırının içerisinde oluşan buhar, kirleri yumuşatacaktır. Kâseyi ve döner tablayı çıkarın. Ardından nemli bir bezle fırının içerisini iyice silin. Çıkmayan inatçı lekeler için limonlu sudan yararlanabilirsiniz.

Mikrodalga fırının dış kısmını ve döner tablayı sünger yardımıyla bulaşık deterjanı kullanarak temizleyiniz. Temizlik işlemleri sürerken fırının havalandırma kısmına su kaçırmamaya dikkat ediniz.

Sirkeli Temizlik

Bir kabın içerisine su koyunuz ve içine sirke ekleyiniz. Bu karışımı fırına yerleştirip, 5 dakika kadar çalıştırmalısınız. Fırını kapatın. İçerisi soğuduktan sonra, sirkeli suya sünger batırıp, mikrodalga fırınınızın içerisini iyice silin. En son aşamada ise arap sabunu kullanabilirsiniz. Süngerin üzerine arap sabunu döküp, fırınınızın içerisini temizleyiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt