Fikret Kızılok

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 29 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,712
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Fikret Kızılok: 'Yıllar geçse de üstünden...'
farklı bir yaşam süren, her zaman başka şeyler deneyen ve bu farklılıktan asla çekinmeyen aksine hep risk alarak ilerleyen Fikret Kızılok'un yaşamına gelin Molatik olalım...

Fikret Kızılok: 'Yıllar geçse de üstünden...'

Fikret Kızılok ve Orkestrası...
Fikret Kızılok, yılında İstanbul'da doğdu ve öğrenim hayatına Galatasaray Lisesi’nin ilkokul kısmında başladı. Müzikle de ilk tanışması burada gerçekleşti. İlk müzik derslerini sınıf arkadaşlarından birinin klarnetçi olan babasından aldı ve ilk konserini 23 Nisan’da Taksim Belediye Gazinosu’nda düzenlenen okul müsameresinde verdi. Fikret Kızılok ve Orkestrası adlı küçük grubun elemanları Kızılok’un sınıf arkadaşlarıydı.
Yıllar içerisinde Kadıköy'de oturan Fikret Kızılok, aynı dönemde arkadaşı olan Cahit Oben ile birlikte yeni bir atılım içine girdi ve yeni bir grup kurarak profesyonel hayata geçmeye karar verdi. Yanlarına bas gitarcı Koray Oktay ve davulcu Erol Ulaştır’ı aldılar; böylece Cahit Oben 4 doğdu. Kendilerini “daha ziyade Beatles tipi müzik yapan bir grup” olarak tanımlayan Cahit Oben 4, İlham Gencer’in işlettiği Çatı Gece Kulübünde programlar yapmaya başladı, bir yandan da mahalle konserlerini sürdürdü. Bu arada kendi paralarıyla iki 45’lik plak doldurdular. Bunlardan ilkinde iki yabancı şarkıyı yorumladılar: “I Wanna Be Your Man” ve “36 24 36”. İkinci plaklarında ise daha “kendilerine” döndüler. Plağın ilk yüzünde “Silifke’nin Yoğurdu” vardır; diğer yüzü ise bir bestedir: “Hereke”, aynı zamanda Kızılok’un plak olarak yayınlanan ilk bestesidir.

fft16_mf14152417.Jpeg

Aşık Veysel'in ölümü üzerine müziği bıraktı
Fikret Kızılok, Cahit Oben 4’le çalışmalarını sürdürürken girdiği dişçilik yüksekokulundaki eğitimini sürdürdü. Hatta bir süre sadece okuluyla ilgilendi. Müzikten kopamayacağını anladığında ise ilk solo plağını doldurdu. Dört şarkılık bir EP idi bu: “Ay Osman - Colours / Sevgilim-Baby”. Bu plak o yıllarda fazla ses getirmedi ve bunun üzerine Fiktet Kızılok, okulunu bitirmeye karar verdi. Yine de zaman zaman arkadaşlarının kurduğu ‘Kaygısızlar’la birlikte çalıştı ve Barış Manço’ya eşlik etti.
1970 yılını gelindiğinde ise iki plak çıkarttı Fikret Kızılok ve bu plaklar yıl sonunda Hey dergisi tarafından düzenlenen ‘Yılın Müzik Oskarları’ anketinde görülmemiş bir başarıya imza attı: “Söyle Sazım”, Yumma Gözün Kör Gibi” ve “Güzel Ne Güzel Olmuşsun”, Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar”ının ardından sırasıyla ikinci, üçüncü ve dördüncü oldu. Fikret Kızılok da aynı ankette ‘Yılın Erkek Şarkıcısı’ seçildi.
Aşık Veysel’in ölümü üzerine kendini tümüyle diş hekimliğine veren Kızılok 1975’te Tehlikeli Madde adını taşıyan yeni grubuyla uzunca bir Anadolu turnesine çıkana kadar ortalıkta gözükmedi. Tehlikeli Madde ile folk motiflerinin rock ile harmanlandığı şarkılar yaptı ve giderek folk motiflerinin yerini daha alaturka sesler aldı.

fft16_mf14152419.Jpeg

1980'lerde farklı bir türle dönüş yaptı
Son 45’liği ise Mart 1976’da yayınlandı. Bu plağında Mahzuni Şerif’ten “Biz Yanarız” ve vazgeçemediği Veysel’den “Sen Bir Ceylan Olsan” adlı türküleri yorumlayan usta müzisyen, eleştirildi. “Fikret Kızılok’un kendini yenileyeceği günleri bekliyoruz” gibi ifadeler kullanıldı bu eleştirilerde. Kızılok, bütün bunlar üzerine ortadan kayboldu ve bir yıl sonra, 1977 ortalarında, 1971- ’72 yıllarında yaptığı ancak o güne dek yayınlamadığı kimi kayıtları bir albüm olarak piyasaya sürdü. “Not Defterimden” adını taşıyan bu albümde Kızılok’un deneysel çalışmaları vardı.
Ancak dönemin siyasi ortamında bu çalışma fazla ortalarda gözükemedi ve plak çıktıktan kısa bir süre sonra toplatıldı. Bu arada Varşova’da bu albümüyle iki ödül aldı Fikret Kızılok. Ancak, plağın toplatılması onu etkiledi ve müziği bıraktığını açıkladı. O güne dek 13 altın plak ve çeşitli ödüller alan sanatçı, bundan sonra derin bir sessizliğe gömüldü.
1980'lerde ise farklı bir türle döndü müziğe Fikret Kızılok. Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur, Mutlu Torun gibi farklı yönelimlerde, arayışlardaki isimlerle deneyselliğin ön planda olduğu bir tür 'atölye çalışması' yürütüldü. Fikret Kızılok, 22 Eylül 2001 günü uzun süre çektiği rahatsızlık sonucunda kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt