Fermente Süt Nedir ? | Nerede Kullanılır ?

Katılım
2 yıl 2 ay 9 gün
Mesajlar
17,908
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Kültür sütü olarak da bilinen fermente süt, süte laktik asit bakterileri, küf veya maya eklenerek yapılan bir süt ürünü türüdür . Fermentasyondan kaynaklanan spesifik kimyasal reaksiyon ve ürün, kullanılan bakteri tipine ve sütle birleştirildiği sürece bağlıdır. Yoğurt , peynir, ekşi krema ve ayran gibi süt ürünleri oluşturmak için yaygın olarak kullanılır . Fermente süt ilk olarak süt ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için yapılmıştır. Ayrıca sütün sindirimini kolaylaştırabilir ve sütlü gıdaların lezzetini ve dokusunu geliştirebilir.

Fermente sütün kullanımı tarih öncesi dönemlere kadar uzanmaktadır. Çoğunlukla, eski yöntem genellikle sütün laktik asidinde doğal olarak oluşan bakterilerin fermantasyon sürecinden geçmesine izin vermekten ibaretti. Sütün mayalanmasına izin vermek, daha uzun süre kullanılabilir olmasına yardımcı oldu.

Şimdi fermente süt, öncelikle sade süte bakteri eklenerek yapılır. Bakteriler bazen belirli bir ürün için istenen kesin özelliklere sahip olmaları için laboratuvarlarda yetiştirilmektedir. Fermente süt yapmak için kullanılan en yaygın laktik asit bakterilerinden bazıları arasında laktokok, laktobasil ve lökonostok bulunur.

Fermente bir süt ürününün şekli ve tadı, süt ürününün tipine ve bakteri veya küfün verilme şekline bağlıdır. Örneğin yoğurt ve peynir sütle yapılırken ekşi kremaya hafif krema ile başlanır. Fermentasyondan elde edilen süt ürünlerinin çoğunda en az bir tür laktik asit bakterisi bulunur. Bazıları ayrıca bakterilere ek olarak belirli bir küf veya maya türüne de sahiptir.

Fermente süt ürünleri sağlığa faydalı olabilir, çünkü süreç çoğu zaman onları birçok kişi için daha kolay sindirilebilir hale getirir. Sütün laktoz intoleransı olanlar tarafından daha kolay yönetilebilmesi için yoğurt gibi faydalı canlı kültürlere sahip ürünlere ek olarak asidofilus gibi bakteriler de süte eklenebilir. Ayrıca bazı fermente süt gıdalarının kolesterolü düşürebildiğine ve ishali ve iltihaplı bağırsak hastalığının diğer semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar da var.

Fermente sütten yapılan gıdalar dünyadaki çeşitli kültürlerde bulunabilir. Bazı popüler yiyecekler arasında bir tür ekşi krema olan Fransız kreması ve Hindistan'dan meyve aromalı bir yoğurt içeceği olan lassi bulunur. Ayrıca İskandinavya, Doğu Avrupa ve Asya'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere bölgelerde popüler fermente süt ürünleri vardır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt