Evde işkembe çorbası nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 16 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Türk mutfağının gelenekselleşmiş lezzetleri arasında yer bulan işkembe çorbası, mideyi rahatlatan etkisi ile devamlı tüketilen çorbalar arasındadır. Damakta bıraktığı lezzetiyle de çok sevilen işkembe çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından da bilhassa kış rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. İçerisinde insanların sağlığına yararlı vitamin ve mineral açısından çokca malzemeyi barındıran işkembe çorbası ek olarak, düşük kolesterolü ile diyet yapanların da dostudur. İşkembe çorbasının diğer yararları arasında, kanser rahatsızlıklarında hücre dokularını iyileştirmesi, eklem ve romatizma ağrılarını hafifletmesi, çocuklarda gelişimi hızlandırması ve vücudumuza dinçlik vermesi yer bulur.

Malzemeler​

Yarım adet limon

2 diş sarmısak

Bir kaşık tepeleme un

1 adet soğan

6 su bardağı su

İki yemek kaşığı tereyağı

Temizlenmiş bir kilo dana işkembe

Çorbanın Ekşisi İçin Malzemeler​

4 diş sarmısak

Yarım çay bardağı sirke

Yapılışı​

İşkembe haşlandıktan sonra çorbanın renginin berrak olması için kevgir vasıtasıyla suyu süzülerek küp biçiminde doğranır.

Eriyen tereyağı içine un katılmak suretiyle kokusu çıkana kadar kavurulur.

Çorbanın bütün malzemeleri kendi içinde harmanlandıktan sonra işkembeler çorbaya katılır ve az ateşte 15 dk boyunca kaynatmaya devam edilir.

Yanında rendelenmiş yahut tam olarak ezilmiş olan sarımsaklar ile sirke biri birine karıştırılarak, çorbanın yanında sunularak servis edilir.


İşkembeler temizlenince, çorba içinde kokmaması için limonun suyu, kuru soğan ve su eklenerek 30-40 dk süresince yumuşak olana kadar haşlanır.

Hazırlanan terbiye ocaktaki çorbanın kesilmesini engellemek için yavaş bir biçimde eklenir ve o anda sürekli bir şekilde karıştırılır.

Hazırlanan çorba servisi kullanıma hazır duruma getirmek için ocaktan alınır.

Hafif ateşte ısıtılmış çorba tenceresine tereyağı konularak eritilir.

O sırada unun topaklanmasını engellemek için çorba devamlı karıştırılır.

İsteğe bağlı olarak servis öncesinde çorba üstüne tereyağında hafif kızartılmış pul biber gezdirilebilir.

Yumurta sarı, un, yoğurt, limonun suyu ve tuz ayrı bir kapta terbiye için tam olarak çırpılır.

Haşlama suyu çorbada kullanılmak üzere bekletilir.

İşkembenin haşlanması esnasında kullanılan su yavaşça tencere içerisinde katılır.

Terbiyesi İçin Malzemeler​

3 yemek kaşığı un

2 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı tuz

Yarım adet limon

3 yemek kaşığı yoğurt
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Benzer konular

Geri
Üst Alt